Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Politikai hackek Izraelben

2001.01.31. 16:14
Kapcsolódók (1)
Izraelben internetes kalózok kedden feltörték, majd törölték Ariel Saron jobboldali politikusnak, a február 6-i kormányfőválasztás legesélyesebb jelöltjének hivatalos honlapját. A weblapra látogatók az oldal helyén egy Saront bíráló és a palesztinokat éltető oldalt találtak. Eközben negyedmillió tartalékost érintő háborús behívót postáztak ki ismeretlenek. A tartalékosok perek sokaságát indítottak Ehud Barak ellen pánikkeltés miatt - tájékoztatott az MTI.
Az izraeli rádió internetes riportere, Eli Haconen arról számolt be, hogy a hackerek munkája minden igényt kielégített: egy kitűnően megszerkesztett weboldalt telepítettek Saron címére, ahol a "héját" bíráló kijelentések és palesztinokat éltető jelszavak voltak olvashatók.

Interneten is küzdenek

Ha Saron február hatodikán hatalomra jut, a palesztinok álma egy elfogadható engedmény kicsikarására feltehetőleg négy évre füstbe megy. Saron ugyanis a palesztinoknak minden engedménytételt makacsul ellenez. Saron választási oldalának helyére olyan képek is felkerültek, amelyek a Hezbollah libanoni gerillacsoport dicsőségét hirdetik.

Az eredeti oldal olyan szolgáltatás is üzemeltet, amely által az izraeli választók nevük és személyiigazolvány-számuk beütésével lehívhatják, hogy hol kell leadni szavazatukat. Az adatbázis feltehetően a hackerek birtokába jutott.

Háborúra készülnek?

A választási propaganda változatlan erővel folyik Izraelben. Negyedmillió izraeli tartalékos katona talált kedden a postaládájában egy Izrael-szerte jól ismert sárga borítékot, a közismert ,,katonai postát".

A HavariaPress jelentése szerint a küldemény a 8-as számú behívóparancs volt. Ilyet csak háborús mozgósítás esetén kézbesítenek. Február 7-re, a választás utáni napra rendelték be az érintetteket a lakóhelyükhöz legközelebb levő katonai bázisra - ahogyan a parancsban állt, meghatározatlan időre. A behívót olvasva,- amelyet négy tartalékos altiszt írt alá - nehezen lehetett rájönni, hogy az Ehud Barak, jelenleg ügyvezető miniszterelnök és védelmi miniszter választási propagandafogása, Ariel Saron megválasztása ellen.

Megint hackerek

A katonai nyomozás kimutatta, hogy internetes kalózok törtek be az izraeli védelmi erők honlapjára. Itt tudták meg a tartalékosok címét. Furcsa volt viszont, hogy a behívóparancs egy olyan katonához is elérkezett, akit egy novemberi, gázai merénylet áldozataként már el is temettek.

A hírügynökség információi szerint az elhunyt családja halottgyalázás miatt Ehud Barak ellen szerdán keresetet nyújtott be a bíróságon. A többi 250 ezer behívott és azok családja nevében egy önkéntesekből álló ügyvédcsoport indított eljárást tömeges pánikkeltés, megfélemlítés és az emberi szabadságjogok megsértésének vádjával a miniszterelnök ellen.

Ehud Barak választási bizottsága tagadja, hogy köze volna a bűncselekményhez, de jószándékúnak és üdvözlendőnek tartja a hamis behívóparancs küldőinek tettét.