Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A megszokott jelszó veszélyes

2002.06.25. 10:45
Havonta egyszeri jelszóváltoztatást javasolnak angol biztonsági szakértők az internetezők számára, nehogy internetes csalás áldozatává váljanak a felhasználók. Az Egg online bank felmérése szerint a felhasználók, többsége soha nem változtatja meg jelszavát, és alig tizedük választ megbízható, nehezen kitalálható jelszót.
A felhasználók több mint fele soha nem változtatja meg a jelszavát, sokan pedig könnyen kikövetkeztethető szavakat használnak - derült ki az Egg angol online bank felméréséből.

A felmérés szerint a felhasználók képesek a gépükre kiragasztani a belépésre használt jelszavakat. A kérdőívet ezer felhasználó töltötte ki, többségük bevallása szerint legszívesebben szerettei és rokonai nevét használja jelszóként.

Az emberi tényező

John Moylan, a BBC e-commerce riportere szerint az internet gyors bővülését az online tranzakciók megbízhatóságával kapcsolatos aggályok kísérték. Pedig a felmérés is rámutat, hogy a valódi kockázatot a számítógép előtt ülők magatartása jelenti.

A felmérés készítői, azon kívül, hogy a jelszavak rendszeres változtatása mellett törnek lándzsát, azt javasolják a felhasználóknak, hogy legalább nyolc karakteres jelszót válasszanak, és soha ne írják le. Az tanácsolják továbbá, hogy a a különböző weboldalakhoz más-más jelszót alkalmazzanak a felhasználók, és a jelszóválasztásnál kerüljék a kézenfekvő megoldásokat.

Patrick Muir, az egg.com marketing igazgatója szerint az interneten olyan biztonságos vásárolni és banki ügyintézést végezni, mint a főutcán. Bár a felhasználónak meg kell tennie néhány egyszerű lépést, a saját biztonsága növelése érdekében.

Rajongók vs. kriptográfusok

Teljesen magára van utalva a felhasználó, amikor az email postafiókhoz vagy egy fizetős weboldalhoz keres magának egy jelszót. Van aki órákon át töri a fejét, más kapásból beírja, ami éppen eszébe jut. Mindegy mi lesz a végeredmény, a kiötlött jelszó mélyebb összefüggéseket rejt - mutatták ki a Hertfordshire egyetem kutatói.

A CentralNic internet szolgáltató megbízásából Helen Petrie pszichológusnő és munkatársai 1200 honfitársukat kérdezték meg, milyen jelszavakat szoktak használni. Az alkalmazott fogalmak alapján az internetezőket 4 csoportba lehetett sorolni.

Különösen elterjedt a családcentrikus típus, mely körbe a megkérdezettek 48 százaléka tartozott. Az ilyen ember előszeretettel választja jelszónak egy hozzá közel álló ember nevét vagy születési dátumát, sőt a negyedük saját nevét vagy becenevét használja. "A családcentrikus típus nem ismeri ki jól magát a számítógépeken, de időnként kénytelen használni őket" - mondta a BBC-nek Helen Petrie.

Újabb 32 százalék a rajongó kategóriába esik, akik a számítógép előtt sem hagynak kétséget a filmsztárokhoz, sportolókhoz vagy rajzfilmfigurákhoz fűződő érzelmeikről. A britek körében különösen gyakori David Beckham, Madonna, Homer Simpson és George Clooney nevének használata.

Privát fantáziák

A tesztben résztvevő személyek 11 százaléka a jelszavak személytelen világát is a titkos vágyai kiélésére használja. A tipikus fantaszta olyan jelszavakkal jelentkezik be egy-egy weboldalra, mint "sexy" vagy "bika", és a jelek szerint ettől jobban érzi magát.

A legkisebb csoportot alkotják az úgynevezett kriptográfusok, a biztonság megszállottjai, akik a tanácsokat megszívlelve teljesen felismerhetetlen kódokat alkalmaznak. Ehhez számokat, betűket és írásjeleket kombinálnak a legnagyobb összevisszaságban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!