Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Jöhet a 100 Gbps-os internet

2007.10.11. 14:55
A 10 gigabites másodpercenkénti sebesség nem volt elég, most jöhet a 100 Gbps. A mérnökök szerint a jövő internetén pár másodperc alatt lejöhet majd egy nagyfelbontású film.

Lassan egy éve, hogy az Internet2 névre keresztelt hálózati infrastruktúrával megközelítették a 10 gigabites másodpercenkénti adatátviteli sebességet. Ideje volt valamilyen újabb rekordról beszámolni, mert a júzerek már kezdtek hozzászokni a nagy számokhoz. A technológia további csiszolgatásával immár a 100 Gbps-os sebességre készülnek a mérnökök.

Nem alapvetően új eljárásról van szó, csak a már egy éve bemutatott frissítéséről. A rendszer lényege ugyanis a variálhatóság, a sávszélesség és a hullámhossz egyéni igényekhez szabása, ezért nem okoz gondot több 10 Gbps-os vonal egymás mellé rendezése, összehangolása, aminek jóval nagyobb sávszélesség lesz az eredménye. A mérnökök most a 20, 40 és a 100 Gbps-os vonalakon dolgoznak, de szerintük ennél is gyorsabb lehet az Internet2, csak az a kérdés, hogy a megrendelőnek mire van szüksége.

Korábban csak elméleti szinten beszéltek arról, hogy az Internet2 néven ismert hálózaton akár 10 gigabitnyi adatot is át lehet küldeni másodpercenként, de a Tokió egyetem munkatársai áprilisban ezt a gyakorlatban is igazolták. A hálózat operátorai tavaly decemberben már másodpercenként 7,67 gigabit adatot továbbítottak a hálózaton, szabványos kommunikációs protokollok használatával.

A későbbiekben kicsit módosított protokollokkal ezt a rekordot is megdöntötték: másodpercenként 9,08 gigabitet tuszkoltak át a hálózaton. Mindkét kísérletben Tokióból indították el az adatcsomagokat, amelyek Chicago, Amszterdam és Seattle érintésével jutottak el ismét Tokióba. A megtett út körülbelül 32 ezer kilométer volt, így tehát a csigabigán alapuló adatátviteli protokollnak már nincs sok esélye arra, hogy átvegye a vezetést.

Az Internet2 projektet tíz évvel ezelőtt indították el. Kétszáz amerikai egyetem működteti, és olyan világcégek támogatják, mint az Intel, a Cisco és a Sun. Legfőbb a céljuk, hogy a jelenlegi internet által is használt TCP/IP technológiával lehessen nagyobb adatátviteli sebességet elérni. Az Internet2 legnagyobb sebessége most elméletileg 10 gigabit per másodperc, így könnyen elképzelhető, hogy a most elért 9,08 gigabites rekord a végső, mivel a mérések nem elég pontosak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?