Vilhelmina
12 °C
28 °C

Jöhet a 100 Gbps-os internet

2007.10.11. 14:55
A 10 gigabites másodpercenkénti sebesség nem volt elég, most jöhet a 100 Gbps. A mérnökök szerint a jövő internetén pár másodperc alatt lejöhet majd egy nagyfelbontású film.

Lassan egy éve, hogy az Internet2 névre keresztelt hálózati infrastruktúrával megközelítették a 10 gigabites másodpercenkénti adatátviteli sebességet. Ideje volt valamilyen újabb rekordról beszámolni, mert a júzerek már kezdtek hozzászokni a nagy számokhoz. A technológia további csiszolgatásával immár a 100 Gbps-os sebességre készülnek a mérnökök.

Nem alapvetően új eljárásról van szó, csak a már egy éve bemutatott frissítéséről. A rendszer lényege ugyanis a variálhatóság, a sávszélesség és a hullámhossz egyéni igényekhez szabása, ezért nem okoz gondot több 10 Gbps-os vonal egymás mellé rendezése, összehangolása, aminek jóval nagyobb sávszélesség lesz az eredménye. A mérnökök most a 20, 40 és a 100 Gbps-os vonalakon dolgoznak, de szerintük ennél is gyorsabb lehet az Internet2, csak az a kérdés, hogy a megrendelőnek mire van szüksége.

Korábban csak elméleti szinten beszéltek arról, hogy az Internet2 néven ismert hálózaton akár 10 gigabitnyi adatot is át lehet küldeni másodpercenként, de a Tokió egyetem munkatársai áprilisban ezt a gyakorlatban is igazolták. A hálózat operátorai tavaly decemberben már másodpercenként 7,67 gigabit adatot továbbítottak a hálózaton, szabványos kommunikációs protokollok használatával.

A későbbiekben kicsit módosított protokollokkal ezt a rekordot is megdöntötték: másodpercenként 9,08 gigabitet tuszkoltak át a hálózaton. Mindkét kísérletben Tokióból indították el az adatcsomagokat, amelyek Chicago, Amszterdam és Seattle érintésével jutottak el ismét Tokióba. A megtett út körülbelül 32 ezer kilométer volt, így tehát a csigabigán alapuló adatátviteli protokollnak már nincs sok esélye arra, hogy átvegye a vezetést.

Az Internet2 projektet tíz évvel ezelőtt indították el. Kétszáz amerikai egyetem működteti, és olyan világcégek támogatják, mint az Intel, a Cisco és a Sun. Legfőbb a céljuk, hogy a jelenlegi internet által is használt TCP/IP technológiával lehessen nagyobb adatátviteli sebességet elérni. Az Internet2 legnagyobb sebessége most elméletileg 10 gigabit per másodperc, így könnyen elképzelhető, hogy a most elért 9,08 gigabites rekord a végső, mivel a mérések nem elég pontosak.