Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kedden jelenik meg a Google böngészője

2008.09.02. 07:03
Alighogy nyilvánosságra került pár információ a Google böngészőjéről, a Chrome-ról, máris elérhetővé válik a béta. A fejlesztő szerint a platform egyszerű lesz és gyors.

Nem akármilyen hírt hozott nyilvánosságra az egyik félhivatalosnak számító Google-blog, a Google Blogoscoped: a keresőcég saját böngésző kifejlesztésébe kezdett, írta meg az IT.café.

Egy ilyen kezdeményezésről már korábban is lehetett olvasni, ám a bejegyzés írójának birtokába jutott egy rajzos bemutató, mely a Google Chrome-nak nevezett, nyílt forráskódú böngésző alapötleteit tárgyalja.

A rajzos bemutató szerint a Chrome a Gears projekt eredményeit ötvözi a nyílt forrású WebKit megjelenítő motorral, valamint a sebességnövelés érdekében egy dán csapat által fejlesztett JavaScript virtuális gépet, a V8-at is magában rajt.

A terv készítői azt ígérik, hogy sok fül megnyitása sem jelent majd óriási memóriaproblémákat (de legalábbis mérsékelik az ebből adódó gondokat): minden fül külön fut, és így az egyiknél adódó probléma nem érinti a többit, ezzel kívánják növelni a stabilitást.

A rajzok alapján az is látható, hogy a böngészőben megjelenő fülek kezelése is más lesz, mint a megszokott, ezek ugyanis az ablak tetejére kerültek. Az „omnibox” nevű eszköz a keresési javaslatok feldobásával igyekszik könnyíteni a böngészést. Az Operától felvállaltan sokat tanultak a készítők, például a privát böngészést, valamint a gyorstárcsázás egy speciális változatát vették át. A káros oldalak elleni védelem pedig magától értetődő.

Néhány órával a Blogoscoped bejegyzése után megjelent a hivatalos közlemény is, benne a képregény egy másik, céges linkjével. Ebből kiderül, hogy a Google Chrome béta-verziója kedden jelenik meg több mint 100 országban.

A fejlesztői bejegyzés szerint a Chrome visszahúzódó és szerény, és jellegében olyan, mint maga a Google-kezdőlap: „clean and fast”. Sundar Pichai termékmenedzser azt írja, hogy a web gazdagodása folytán újra kell gondolni a böngészők szerepét, és ők a Chrome esetében már nemcsak egy szoftvert, hanem egy platformot kívánnak létrehozni.

A kedden kibocsátandó tesztverzió még messze van a véglegestől, elsősorban arra szánják, hogy minél több visszajelzést kapjanak, melyeket felhasználhatnak a fejlesztés során. Egyelőre még csak windowsos változat létezik, de már dolgoznak a linuxos és a maces programon is.