Kedden jelenik meg a Google böngészője

2008.09.02. 07:03
Alighogy nyilvánosságra került pár információ a Google böngészőjéről, a Chrome-ról, máris elérhetővé válik a béta. A fejlesztő szerint a platform egyszerű lesz és gyors.

Nem akármilyen hírt hozott nyilvánosságra az egyik félhivatalosnak számító Google-blog, a Google Blogoscoped: a keresőcég saját böngésző kifejlesztésébe kezdett, írta meg az IT.café.

Egy ilyen kezdeményezésről már korábban is lehetett olvasni, ám a bejegyzés írójának birtokába jutott egy rajzos bemutató, mely a Google Chrome-nak nevezett, nyílt forráskódú böngésző alapötleteit tárgyalja.

A rajzos bemutató szerint a Chrome a Gears projekt eredményeit ötvözi a nyílt forrású WebKit megjelenítő motorral, valamint a sebességnövelés érdekében egy dán csapat által fejlesztett JavaScript virtuális gépet, a V8-at is magában rajt.

A terv készítői azt ígérik, hogy sok fül megnyitása sem jelent majd óriási memóriaproblémákat (de legalábbis mérsékelik az ebből adódó gondokat): minden fül külön fut, és így az egyiknél adódó probléma nem érinti a többit, ezzel kívánják növelni a stabilitást.

A rajzok alapján az is látható, hogy a böngészőben megjelenő fülek kezelése is más lesz, mint a megszokott, ezek ugyanis az ablak tetejére kerültek. Az „omnibox” nevű eszköz a keresési javaslatok feldobásával igyekszik könnyíteni a böngészést. Az Operától felvállaltan sokat tanultak a készítők, például a privát böngészést, valamint a gyorstárcsázás egy speciális változatát vették át. A káros oldalak elleni védelem pedig magától értetődő.

Néhány órával a Blogoscoped bejegyzése után megjelent a hivatalos közlemény is, benne a képregény egy másik, céges linkjével. Ebből kiderül, hogy a Google Chrome béta-verziója kedden jelenik meg több mint 100 országban.

A fejlesztői bejegyzés szerint a Chrome visszahúzódó és szerény, és jellegében olyan, mint maga a Google-kezdőlap: „clean and fast”. Sundar Pichai termékmenedzser azt írja, hogy a web gazdagodása folytán újra kell gondolni a böngészők szerepét, és ők a Chrome esetében már nemcsak egy szoftvert, hanem egy platformot kívánnak létrehozni.

A kedden kibocsátandó tesztverzió még messze van a véglegestől, elsősorban arra szánják, hogy minél több visszajelzést kapjanak, melyeket felhasználhatnak a fejlesztés során. Egyelőre még csak windowsos változat létezik, de már dolgoznak a linuxos és a maces programon is.  • Hírek
  • Megtakarítás