Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

A képviselők többsége elérhetetlen a neten

2002.11.29. 08:10
Mandur László, az országgyűlés alelnöke egy brüsszeli tanácskozás után kijelentette: Magyarország az elektronikus parlamenti munka terén nincs lemaradva Európa más parlamentjeitől. Az Index a kijelentésen felbuzdulva rövid körleveles felmérést végzett, a politikusokat azokon az emailcímeken keresve meg, melyeket bármely állampolgár megtalálhat a Parlament.hu weboldalon, amennyiben kapcsolatba szeretne lépni valamelyik képviselővel. Az eredmény kiábrándító.
Az Index múlt hét hétfőn körlevelet juttatott el harminc, véletlenszerűen kiválasztott képviselő Parlament.hu weboldalon található emailcímére, tíznek-tíznek a Fidesz és az MSZP, illetve ötnek-ötnek az SZDSZ és az MDF soraiból.

A levélben lapunk a következőkre várt választ: milyen gyakorisággal használják a képviselők munkahelyi emailjüket, kapnak-e leveleket állampolgároktól; munkahelyükön vagy otthon rendelkeznek interneteléréssel, és átlagosan hány órát használják az internetet egy héten? További kérdések voltak, hogy az illető képviselő saját megítélése szerint mennyire tájékozott az internet világában, mennyire tartja magát jártasnak a számítógép kezelésében, illetve részt vesz-e majd a képviselők számára tartandó informatikai oktatáson?

Dinamikusan működő

Mandur László
Ezek a kérdések Mandur László, az országgyűlés alelnöke brüsszeli beszámolója kapcsán merültek fel. Mandur két hete a belga szövetségi képviselőház által a parlamenti demokrácia és az internet viszonyáról rendezett tanácskozáson képviselte a magyar országgyűlést. A képviselő az MTI híradása szerint beszámolt a magyar országgyűlés "dinamikusan működő honlapjáról", és a képviselők saját elektronikus postafiókjáról, ahol "bármely választópolgár megtalálhatja őket, és közvetlenül szólhat hozzájuk".

Hozzátette, hogy tervezik a képviselők otthoni elektronikus munkavégzése lehetőségének megteremtését, illetve azt is, hogy hordozható számítógépek révén a képviselők bárhonnan kapcsolatba léphessenek elektronikus irodájukkal. (Lapunk úgy tudja, hogy a képviselők hamarosan igényelhetnek majd notebookot, de ezzel kapcsolatban részletes információk még nem állnak rendelkezésre, szintén nem lehet még pontosat tudni a kilátásban lévő informatikai oktatásról.)

Mandur becslése szerint jelenleg a képviselők mintegy tizede használja rendszeresen az internetet. A kétnapos vita alapján az alelnök azt a benyomást szerezte, hogy Magyarország az elektronikus parlamenti munka terén nincs lemaradásban Európa más parlamentjeitől, írta az MTI.

Nem túlzottan lelkesek

Lendvai Ildikó
Lapunk tehát a politikusokat azokon az emailcímeken kereste meg, melyeket bármely állampolgár megtalálhat a Parlament.hu weboldalon, amennyiben kapcsolatba szeretne lépni valamelyik képviselővel. A harminc címzettből a másfél hét alatt kilencen válaszoltak a megkeresésre, az MSZP-ből hárman, a többi pártból ketten-ketten. Varga Mihály fideszes képviselő, volt pénzügyminiszter parlament.hu-s címéről egy hibaüzenet kíséretében visszapattant a levél.

A válaszokból kitűnik, hogy a magyar lakosság egyelőre nem túl lelkesen használja az internet nyújtotta lehetőségeket a politikusokkal való kapcsolattartásra: a képviselők hetente csupán néhány, átlagosan talán négy-öt levelet kapnak állampolgároktól. Ennél nagyobb számról csak Dávid Ibolya, az MDF elnöke (ő napi 10-15 levelet kap), illetve Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője (20-25 levél, bár az nem derült ki, hogy ebből mennyi érkezik állampolgároktól) számolt be. A képviselők általában maguk válaszolják meg leveleiket, de ha szükséges - például szakmai kérdésekben - munkatársaik segítségét is igénybe veszik.

Ezt csinálni kell

Hegyi Gyula
A kilátásban lévő informatikai oktatásról megoszlanak a vélemények: Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő úgy érzi, nincsen rá szüksége, Dávid Ibolya szerint "ezt csinálni kell, úgy tanulja az ember a leghatékonyabban", Répássy Róbert fideszes képviselőnek nem lenne rá ideje, Magyar Bálint oktatási miniszter és Lamperth Mónika belügyminiszter pedig kategorikus nemmel felelt a kérdésre - bár levelükből nem derült ki, hogy ennek az oka az, hogy megfelelően képzettnek tartják magukat, vagy valami más. Lendvai Ildikó és Deutsch Tamás fideszes képviselő azt válaszolta, hogy szívesen részt venne az oktatáson. A képviselők alapfokú-középfokú informatikai jártasságról számoltak be, közülük egyedül Eörsi Mátyás tartja magát felhasználóként nagyon jártasnak.

A válaszolók közül csak Balsai István MDF-es képviselő nem rendelkezik otthoni interneteléréssel, viszont ő válaszolt a leggyorabban, a kérdések elküldésétől számított egy órán belül. (Egyébként aznap és a következő napon négy válasz érkezett, köztük Eörsié, aki külföldről írt levelet. Lamperth Mónika válasza késett a legtöbbet, 10 napot.) Hegyi Gyula MSZP-s képviselő még azt a részletet is megosztotta lapunkkal, hogy neki "otthon is van notebooknak is nevezett laptopja". Tíz óránál többet csak Deutsch internetezik egy héten, Hegyi és Répássy valamivel kevesebbet, a többség átlagosan 1-3 órán keresztül használja a világhálót hetente.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!