Előd
10 °C
16 °C

Elkapták Kimble-t, a glamhackert

2002.01.30. 08:20
A világutazó német aranyifjú hackercsapatot toboroz az al-Kaida üldözésére. Miután vagyona elúszik és tőzsdei csalás miatt nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene, nyilvános öngyilkosságot tervez honlapján - Kim Schmitz élete és munkássága röviden.
Pár órával huszonnyolcadik születésnapjára tervezett nyilvános öngyilkossága előtt a thaiföldi rendőrség erőemelő zászlóalja sikeresen előbányászta Kim Schmitzet a bangkoki Grand Hyatt Erawan hotel elnöki lakosztályából. Az európai újgazdaság legfeltűnőbb figurájának számító multimilliomos, önjelölt hackerlegenda és glamhaxor karrierje így egy ideig a Stadelheimer börtön egyik cellájában végződik.

Kim liftben
Rivájnd

Schmitz Kimble néven folytatott hackerkedései során az elmúlt században kétszer is ült.

Először 1996-ban kormányzati hivatalok és bankok szerverein végrehajtott akciókért ítélték el - Kimble elmondása szerint azért, mert a húszmillió dollárt utalt át a Greenpeace-nek a Citibank ügyfeleitől és ugyanitt Helmut Kohl kancellár hitelképességi minősítését nullára állította az adatbázisban.

Másodszor 1998-ban találták bűnösnek, mivel első szabadulása után egy infobiztonsági tanácsadó cég szakértőjeként vett részt nagyvállalatok - többek között a Lufthansa - pénzkészleteinek túlzott megcsapolásában.

Kim szárazföldön
Második szabadulása után Kimble sorsa komolyan jóra fordult. Befektetőként mozgott a még pezsgő dotkom szintéren és a német sajtó szerint tavaly októberre százmillió dolláros vagyont halmozott fel. Imázsközpontként működő honlapján masszív fotógalériában tájékozódhatnak az érdeklődők topmodelles karibi, kubai, tokiói kéjutazásairól, vagy arról, hogy lekezelt a monacói herceggel és egy ízben két méterre megközelítette Bruce Willist egy partin.

Kimble bin Laden ellen

A szeptember 11-i sajnálatos események mélyen megrázták a repüléshez vonzódó Schmitzet, aki rögvest hozzálátott a világ első glamhaxorcsapatának megszervezéséhez. A YIHAT (Ifjú Hackerek a Terrorizmus Ellen) küldetése az volt, hogy a kibertéren át is üldözze Oszama bin Laden terrorszervezetét, az al-Kaidát. Kimble tízmillió dollárt ígért annak az ifjú hackernek, aki olyan információkat szerez, amelynek nyomán kézrekerítik Bin Ladent.

A YIHAT eddigi eredményeiről annyit lehet tudni, hogy szudáni bankszámlákon szörfölgetve találtak az al-Kaidának szóló átutalásokat. Schmitz az információkat eljuttatta a szövetségi nyomozóirodához - ezzel kapcsolatban az FBI nem közölt semmit, mert a szabályzat tiltja az informátorok kiadását a nyomozás alatt.

Hackerkörökben azonban nem úgy ismerik Kimble-t, mint az igazság bajnokát. Interjúiban hackeres mozifilmek motívumait mutatták ki (például a Greenpeace-s sztori), és saját karrierjével kapcsolatos szövegeiben konkrét hazugságokra találtak.

Vegyük meg

Kim vízben
Kimble vagyona azonban koránt sem fialt annyi pénzt, amennyivel adósságait törleszthette volna (és ebben - meglepi! - a dotkom bukfenc is közrejátszott némileg).

Kim Schmitzre így másodszor is rányult az igazságszolgáltatás keze - ezúttal egy tréfás tőzsdei spekulációért. Ennek rövid története, hogy főhősünk mintegy háromszázezer euróért vásárolt a Letsbuyit.com kókadó árfolyamú részvényeiből és közleményt adott ki arról, hogy hamarosan ötmillió dollárt fektet a vállalkozásba. A felélénkülő kereslet nyomán pár nappal később másfélmillió euróért adta tovább a részvényeket.

Kimble Németországból Thaiföldre menekült, ahonnan tervei szerint honlapján közvetítette volna rituális öngyilkosságát - a kardbabőlés idejét mutató visszaszámlálás huszonnyolcadik születésnapján ért volna nullába. Pár órával az esemény előtt azonban bekopogtatott az ajtón a különleges thai osztag.

Hamarosan a mozikban.