Jolán
2 °C
4 °C

Elkapták Kimble-t, a glamhackert

2002.01.30. 08:20
A világutazó német aranyifjú hackercsapatot toboroz az al-Kaida üldözésére. Miután vagyona elúszik és tőzsdei csalás miatt nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene, nyilvános öngyilkosságot tervez honlapján - Kim Schmitz élete és munkássága röviden.
Pár órával huszonnyolcadik születésnapjára tervezett nyilvános öngyilkossága előtt a thaiföldi rendőrség erőemelő zászlóalja sikeresen előbányászta Kim Schmitzet a bangkoki Grand Hyatt Erawan hotel elnöki lakosztályából. Az európai újgazdaság legfeltűnőbb figurájának számító multimilliomos, önjelölt hackerlegenda és glamhaxor karrierje így egy ideig a Stadelheimer börtön egyik cellájában végződik.

Kim liftben
Rivájnd

Schmitz Kimble néven folytatott hackerkedései során az elmúlt században kétszer is ült.

Először 1996-ban kormányzati hivatalok és bankok szerverein végrehajtott akciókért ítélték el - Kimble elmondása szerint azért, mert a húszmillió dollárt utalt át a Greenpeace-nek a Citibank ügyfeleitől és ugyanitt Helmut Kohl kancellár hitelképességi minősítését nullára állította az adatbázisban.

Másodszor 1998-ban találták bűnösnek, mivel első szabadulása után egy infobiztonsági tanácsadó cég szakértőjeként vett részt nagyvállalatok - többek között a Lufthansa - pénzkészleteinek túlzott megcsapolásában.

Kim szárazföldön
Második szabadulása után Kimble sorsa komolyan jóra fordult. Befektetőként mozgott a még pezsgő dotkom szintéren és a német sajtó szerint tavaly októberre százmillió dolláros vagyont halmozott fel. Imázsközpontként működő honlapján masszív fotógalériában tájékozódhatnak az érdeklődők topmodelles karibi, kubai, tokiói kéjutazásairól, vagy arról, hogy lekezelt a monacói herceggel és egy ízben két méterre megközelítette Bruce Willist egy partin.

Kimble bin Laden ellen

A szeptember 11-i sajnálatos események mélyen megrázták a repüléshez vonzódó Schmitzet, aki rögvest hozzálátott a világ első glamhaxorcsapatának megszervezéséhez. A YIHAT (Ifjú Hackerek a Terrorizmus Ellen) küldetése az volt, hogy a kibertéren át is üldözze Oszama bin Laden terrorszervezetét, az al-Kaidát. Kimble tízmillió dollárt ígért annak az ifjú hackernek, aki olyan információkat szerez, amelynek nyomán kézrekerítik Bin Ladent.

A YIHAT eddigi eredményeiről annyit lehet tudni, hogy szudáni bankszámlákon szörfölgetve találtak az al-Kaidának szóló átutalásokat. Schmitz az információkat eljuttatta a szövetségi nyomozóirodához - ezzel kapcsolatban az FBI nem közölt semmit, mert a szabályzat tiltja az informátorok kiadását a nyomozás alatt.

Hackerkörökben azonban nem úgy ismerik Kimble-t, mint az igazság bajnokát. Interjúiban hackeres mozifilmek motívumait mutatták ki (például a Greenpeace-s sztori), és saját karrierjével kapcsolatos szövegeiben konkrét hazugságokra találtak.

Vegyük meg

Kim vízben
Kimble vagyona azonban koránt sem fialt annyi pénzt, amennyivel adósságait törleszthette volna (és ebben - meglepi! - a dotkom bukfenc is közrejátszott némileg).

Kim Schmitzre így másodszor is rányult az igazságszolgáltatás keze - ezúttal egy tréfás tőzsdei spekulációért. Ennek rövid története, hogy főhősünk mintegy háromszázezer euróért vásárolt a Letsbuyit.com kókadó árfolyamú részvényeiből és közleményt adott ki arról, hogy hamarosan ötmillió dollárt fektet a vállalkozásba. A felélénkülő kereslet nyomán pár nappal később másfélmillió euróért adta tovább a részvényeket.

Kimble Németországból Thaiföldre menekült, ahonnan tervei szerint honlapján közvetítette volna rituális öngyilkosságát - a kardbabőlés idejét mutató visszaszámlálás huszonnyolcadik születésnapján ért volna nullába. Pár órával az esemény előtt azonban bekopogtatott az ajtón a különleges thai osztag.

Hamarosan a mozikban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?