Szilárda
-4 °C
3 °C

'A kedvezmények eltörlése időzített bomba volt'

2002.05.29. 13:22
Szerdán egy órán át válaszolt olvasóink kérdéseire Kovács Kálmán, az informatikai miniszter a Törzsasztalban. Az alakuló informatikai és hírközlési minisztérium vezetője szerint az internetes kedvezmények eltörlése olyan időzített bomba volt, amely az új kormány megalakulásakor robbant. Mint mondta, tárgyal a Matávval az internetezők helyzetének megoldásáról, a Hírközlési Felügyelettel és a szakmai szervezetekkel pedig a lehetséges jogszabálymódosításokról. Véleménye szerint a fejlődés szempontjából az olcsóbb internethasználat létkérdés.
Az olvasóinkat leginkább érdeklő, többek által is feltett kérdés arra vonatkozott: hogyan tervezi a miniszter az olcsóbb internetelérés kivitelezését. Ezt többek között a számítástechnikai eszközök adótartalmának csökkentésével, a közösségi internetelérési pontok számának növelésével kívánják elérni - fogalmazott Kovács Kálmán.

Tarifaügyi tárgyalások a Matávval

A Mindenkinek csomag illetve a 150 forintos kedvezmény eltörlése a miniszter szerint "időzített bomba volt, amely az új kormány megalakulásakor robbant. Köszönet a gyártóknak, hiszen ennek jogi feltételeit a tavalyi törvény teremtette meg". Mint mondta, szerdán tárgyal a Matáv vezetőjével az internetfelhasználók tömeges ellehetetlenülése ügyében.

Az olcsóbb internethasználat létkérdés.

A tárgyaláson várhatóan szóba kerül az internetszolgáltatók és a telefontársaságok díjmegosztási konfliktusa is. Kovács Kálmán szerint a jelenlegi szabályozásnak ez az egyik legkritikusabb pontja. A miniszter szerint a hírközlési törvényből az internetszabályozásra vonatkozó fontos területek kimaradtak. Mint mondta, már megkezdte a HíF vezetőjével és a szakmai munkacsoportokkal a lehetséges jogszabálymódosítások áttekintését. A fejlődés szempontjából az olcsóbb internethasználat létkérdés - fogalmazott Kovács Kálmán.

Olcsó számítógépek a szegényeknek

"Hogyan kívánják támogatni a szegényebb sorsú családok számítógéphez, internethez való jutásukat?" - kérdezte Volante a fórumban. "A kormányprogramban is vállaltuk, hogy a középiskolás gyermekeket nevelő családok számára kedvezményes számítógéphez jutást biztosító programokat indítunk. Külön tervezzük a kiemelten hátrányos helyzetű családok támogatását" - nyilatkozta a miniszter, aki azt is elmondta, hogy az Informatikai Kormánybiztosság "jó programjait" folytatni fogják.

Átvilágítják az informatikai kormánybiztosságot

A miniszter közölte: megkezdték az In-Forrás Kht tevékenységének teljes körű átvilágítását és az IKB-nál is vizsgálatot indítanak az elmúlt időszak kötelezettségvállalásai és kifizetései terén. A hivatalok munkamegosztásáról elmondta, hogy a szakmai irányításban a most létrejövő informatikai és hírközlési minisztérium lesz természetesen a meghatározó. De a minisztériumokat mostanáig jellemző egymástól független informatikai fejlesztéseket a miniszterelnöki hivatal feladata lesz összefogni, harmonizálni.

Domainkonfliktus az Irigy Hónaljmiriggyel

Az alakuló minisztériumnak számos kihívással kell szembenéznie, ezek közé tartozik a domainnév-választás is: az egyértelműnek tűnő IHM.hu címet ugyanis már lefoglalta az Irigy Hónaljmirigy paródiazenekar. Pjotr638 a hírre reagálva az ITM.hu domaint javasolta. Véleménye szerint az informatikai és távközlési minisztérium még angolul is jobban hangzik (Ministry Information and Telecommunication. Kovács Kálmán szerint azonban a hírközlés több, mint a távközlés, és a telecommunication sem azonos a távközléssel. "Ez a vita a minisztériumok elnevezésekor eldőlt" - mondta.

Rogán a Matávot támogatná

Megjelentek a fórumban a Netért, a szombati Matáv-ellenes tüntetést szervező Netfelhasználók Érdekvédelmi Társaságának képviselői is. Többek között a miniszter véleményét tudakolták Rogán Antal abbéli javaslatát illetően, hogy az állam fedezze az olcsóbb internetezés költségét. Rogán szombaton vázolt elképzelése szerint úgy garantálnák az olcsó internetezési lehetőséget, hogy az állam a szolgáltatók számára egy alacsony fogyasztói árat szabna meg, és fedezné az önköltség és a fogyasztói ár közötti különbséget.

Kovács Kálmán szerint "a Rogán-féle javaslat ebben a formájában a Matáv közvetlen támogatását jelentené, évi körülbelül hétmilliárd forinttal, így nem jelenthet megoldást, de a kedvezményes internethasználat kialakítását fontosnak tartom. Az időzítésről csak annyit: kár, hogy egy évvel ezelőtt, a törvényalkotás során nem voltak ilyen ötletei".

Kudarcot vallott a Tetra és az elektronikus közbeszerzés

Egy postai dolgozó az iránt érdeklődött, vajon a miniszter irányítása alá kerül-e a Magyar Posta. "Ha igen, milyen távlati tervei vannak a céggel: folytatni kívánja-e az önmagát eltartani képes, a piacon élő vállalatcsoport megalkotását és működtetését, vagy állami "hivatal"-ként, az alapszolgáltatásra csupaszítva képzeli el a jövő Postáját?" - kérdezte Tomthumb. Katona Kálmán úgy fogalmazott: a Magyar Posta szakmai irányítása a minisztériumhoz tartozik, a tulajdonosi felügyeletet (munkáltatási jogokat) azonban nem az IHM látja el. Mint mondta, a posta nem állami hivatal, de nem is végezhet tőle szakmailag idegen feladatokat, mert annak bukás a vége - a Tetra, és az elektronikus közbeszerzés project kudarca is ezt bizonyítja. De kitörési pontokra szüksége van egy megújuló postának - nyilatkozta a miniszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!