Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Leáldozott a korlátlan internetnek?

2008.09.02. 14:00
Néhány kisebb cég után Amerika második legnagyobb internetszolgáltatója, a 14,4 millió előfizetőt kiszolgáló Comcast is bevállalta a népszerűtlen lépést: októbertől eltörli a korlátlan adatforgalommal járó csomagokat az előfizetési listájáról.

A cég szerint ez előfizetők 99 százaléka számára semmi változást nem fog jelenteni a havi 250 gigabájtnál meghúzott határ. A konkurens cégek árgus szemekkel figyelik a hatást, és ha bejön a Comcast húzása, szakértők szerint rohamosan fognak a netszolgáltatók áttérni erre a módszerre, véget vetve a korlátlan forgalom lehetőségét a messzemenőkig kihasználó felhasználók jó napjainak.

A statisztikák szerint egy átlagos internetelőfizető havi 2-3 gigabájt forgalmat generál, a 250 gigás határ fölé általában a hardcore játékosok és fájlcserélők mennek (az online játékok elég kevés sávszélességet igényelnek, de a játékosok hajlamosak rengeteg tartalmat letöltögetni a netről). Ez az átlag, főként a videómegosztó oldalak népszerűsége, és egyre jobb képminősége miatt, rohamosan nő. Eddig csak kisebb cégek, mint a Frontier Communications vagy a Time Warner Cable texasi leányvállalata merték elvágni a különösen nagy forgalmat generáló felhasználókat a korlátlan nettől.

A Comcast indoklása szerint a havi 250 giga bőven elég a normális internethasználathoz: belefér 50 millió email, 25 ezer nagyfelbontású fotó, 62 ezer zeneszám, vagy 125 film letöltése. Ami ma kiugró adatforgalomnak számít, holnapra átlagos lesz - érvel az Electronic Frontier Foundation alapítvány jogásza, Fred Von Lohmann a korlátozás ellen. "Ha 1997-ben lekorlátozzák az internetezők legtöbb sávszélességet foglaló 10 százalékát, nem jött volna létre a mai népszerű online szolgáltatások nagy része", mondta Von Lohmann az ABC Newsnak.

A Comcastot sok kritika éri amiatt, hogy a cég egy más üzletága foglalkozik nagyfelbontású videók offline terjesztésével - a vád szerint a forgalomkorláttal hátrányos helyzetbe hozva az online terjesztésben utazó vetélytársait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!