Árpád
-2 °C
3 °C

A Google beperelte a Kurzort

2006.07.10. 13:15
Már folyamatban van a Google.hu domén tulajdonosváltása, így hamarosan még egyszerűbbé válik az onlájn keresés. A domainabc.hu információi szerint az amerikai keresőóriás pereskedéssel szerezte meg a webcímet.

Jelenleg a Google.hu webcím nem a világhíres onlájn keresőcég magyar nyelvű weboldalára mutat, hanem a Hírek Média Kft. által üzemeltetett Kurzor.hu keresőre. A tulajdonosváltás azonban már folyamatban van. Az átirányítási kérelmet a Banknet.hu doménregisztrátor nyújtotta be múlt pénteken, erősítette meg információnkat a cég egyik alkalmazottja, az átállás azonban valószínűleg egy-két napot vesz igénybe. Az átirányítási kérelem mellé csatolt jogi dokumentumokat ugyanis az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) jogászai is értékelik.

Jogos tulajdonos?

A domainabc.hu híroldalon megjelent cikk szerint az amerikai Google Inc. beperelte a Hírek Médiát, és az ügyben eljáró bíró elrendelte, hogy a domént azonnal adják át az amerikai cégnek. Koleszár Péter, a domainabc.hu főszerkesztője lapunknak elmondta, hogy a perben még nem született jogerős ítélet, de a védjegyekkel kapcsolatos vita során a bíró - a további jogsértés elkerülése érdekében - elrendelhette a Google.hu domén átadását.

Az amerikai Google 2001 augusztusa óta a google.co.hu címen kénytelen használni, mert a leleményes magyarok már 2000 márciusában lecsaptak a Google.hu doménre. A domainabc.hu információi szerint elsőként a Lilo 2000 Számítástechnikai Bt. tulajdonában volt a cím, egy hónap elteltével azonban már a Vianovo portálhoz került. 2002. tavaszán két magánszemélyé lett, akik kétmillió forintért megpróbálták eladni. 2003-ban a Google.hu címet megvette a Hírek Média és Internet Technológia Kft., és e cég 2005. tavaszán saját Kurzor.hu nevű webkeresőjére irányította a címet.

Telefonos megkeresésünkre a Hírek Média Kft. munkatársa nem tudta kommentálni a szóban forgó ügyet.

A világ legnagyobb keresőcége valószínűleg megelégelte, hogy saját márkaneve alatt Magyarországon más webes keresőszolgáltatása működik. Érdekes, hogy a Kurzor.hu-n a google szóra keresve az első tíz találat között egyáltalán nem szerepel a Google.co.hu, a keresőcég jelenlegi magyar címe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?