Vilhelmina
11 °C
28 °C

A Google beperelte a Kurzort

2006.07.10. 13:15
Már folyamatban van a Google.hu domén tulajdonosváltása, így hamarosan még egyszerűbbé válik az onlájn keresés. A domainabc.hu információi szerint az amerikai keresőóriás pereskedéssel szerezte meg a webcímet.

Jelenleg a Google.hu webcím nem a világhíres onlájn keresőcég magyar nyelvű weboldalára mutat, hanem a Hírek Média Kft. által üzemeltetett Kurzor.hu keresőre. A tulajdonosváltás azonban már folyamatban van. Az átirányítási kérelmet a Banknet.hu doménregisztrátor nyújtotta be múlt pénteken, erősítette meg információnkat a cég egyik alkalmazottja, az átállás azonban valószínűleg egy-két napot vesz igénybe. Az átirányítási kérelem mellé csatolt jogi dokumentumokat ugyanis az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) jogászai is értékelik.

Jogos tulajdonos?

A domainabc.hu híroldalon megjelent cikk szerint az amerikai Google Inc. beperelte a Hírek Médiát, és az ügyben eljáró bíró elrendelte, hogy a domént azonnal adják át az amerikai cégnek. Koleszár Péter, a domainabc.hu főszerkesztője lapunknak elmondta, hogy a perben még nem született jogerős ítélet, de a védjegyekkel kapcsolatos vita során a bíró - a további jogsértés elkerülése érdekében - elrendelhette a Google.hu domén átadását.

Az amerikai Google 2001 augusztusa óta a google.co.hu címen kénytelen használni, mert a leleményes magyarok már 2000 márciusában lecsaptak a Google.hu doménre. A domainabc.hu információi szerint elsőként a Lilo 2000 Számítástechnikai Bt. tulajdonában volt a cím, egy hónap elteltével azonban már a Vianovo portálhoz került. 2002. tavaszán két magánszemélyé lett, akik kétmillió forintért megpróbálták eladni. 2003-ban a Google.hu címet megvette a Hírek Média és Internet Technológia Kft., és e cég 2005. tavaszán saját Kurzor.hu nevű webkeresőjére irányította a címet.

Telefonos megkeresésünkre a Hírek Média Kft. munkatársa nem tudta kommentálni a szóban forgó ügyet.

A világ legnagyobb keresőcége valószínűleg megelégelte, hogy saját márkaneve alatt Magyarországon más webes keresőszolgáltatása működik. Érdekes, hogy a Kurzor.hu-n a google szóra keresve az első tíz találat között egyáltalán nem szerepel a Google.co.hu, a keresőcég jelenlegi magyar címe.