Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Google-bombázás politikusok ellen

2007.09.14. 16:42
Nem jó a lengyel elnökkel kekeckedni, még ha azt tréfából teszi is az ember, mint az a hacker, aki a Google-bombázás technikájával fejezte ki véleményét Lech Kaczyńskiről. Magyar politikus még sosem kapott Google-bombát - vajon mikor robban az első?

Három év börtönt kaphat a lengyel törvények értelmében az a 23 éves fiatalember, aki egy saját fejlesztésű programmal úgy manipulálta a Google-t, hogy az a "kutas" (fasz lengyelül) keresőszóra Lech Kaczyński, a lengyel elnök oldalát dobta ki első találatként.

A Google-bombázás jelensége régóta ismert, és a PageRank algoritmus (ennek alapján állítja sorba a kereső a kapott találatokat, megpróbálva a legfontosabbakat és legpontosabbakat előre helyezni) jellegzetességét használja ki - azt, hogy a rangsorolásnál az adott oldalra mutató linkek nagy súllyal esnek a latba. Lássunk egy példát: csaló. A PageRank érzékeli, hogy a "csaló" szóval linkeltük a török-magyar meccs bírójának oldalát, és picit feljebb tolja az erre a keresőkifejezésre adott listában az oldalt. A bombázók egyszerűen addig linkelnek blogokban, kommentekben, fórumokban a céloldalra, míg az az első helyig emelkedik a találati listán.

Az első ilyen híres eset 1999-ben történt, amikor tréfás kedvű bloggerek elérték, hogy a "more evil than satan himself" (gonoszabb, mint maga a sátán) keresésre az első találat a Microsoft oldala legyen. A technikát azóta is gyakran alkalmazzák politikai céllal. 2007. januárjában a Google bejelentette hogy megváltoztatta az algoritmust, és hatástalanította a Google-bombákat.

Beszólásért börtön

A jelek szerint Marek W.-nek sikerült túljárni a módosított algoritmus eszén, és egy saját készítésű programmal manipulálni a találati listát (ami egyébként mára visszaállt eredeti formájába, és Marta Kutas, a University of California professzorának weboldalát teszi a lista elejére ). Mivel mindezt az otthoni számítógépéről tette, a felkutatása egyszerű volt az ip-címe alapján. Lengyelországban az elnök inzultálása bűncselekmény, így Mareknek bíróság elé kell állni, és akár három évre is lecsukhatják. Meghallgatásakor azzal védekezett, hogy tréfának szánta a bombázást, illetve csak kíváncsi volt, hogy működik-e a programja.

Áldozatok

A politikai Google-bombázás leggyakoribb áldozata George W. Bush, akinek a Fehér Ház weboldalán található életrajza volt már első számú Google-találat többek között a "miserable failure" (szánalmas kudarc), és a "dumb motherfucker" (ostoba anyaszomorító - és akkor nagyon finomak voltunk) kifejezésekre is. A 2004-es elnökválasztáson a demokrata és republikánus hívek szinte versenyt bombáztak egymással, és a legkülönfélébb sértésekre varázsolták a találati listára Bush, illetve John Kerry oldalait.

Tony Blair weboldala a "liar" (hazug) kifejezésre keresésénél szerepelt a találati lista élén Irak megtámadásakor, Franciaországban pedig az az eset kavart nagy port 2004-ben, amikor a "ministre blanchisseur" (pénzmosó miniszter) kifejezésre Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter oldalával reagált a Google.

A leghíresebb ilyen bombázási akció 2002 óta tart folyamatosan: a szcientológus egyház és a módszereiket leleplezni próbáló aktivisták öt éve küzdenek azon, kinek sikerül a saját oldalát (a szcientológusok hivatalos oldala, illetve a xenu.net ellenoldal) a találati lista élén tartani. A jelenlegi állapot: a "scientology" keresőszóra első helyen a scienology.org jön be, aztán az egyházról szóló Wikipedia-szócikk, aztán a xenu.net.

A legviccesebb Google-bomba 2003 óta aktív: a "french military victories" (francia katonai győzelmek) keresőszóra hoz be egy Google-hibaüzenetnek tűnő oldalt, ami közli, hogy ilyesmi létezéséről nincs tudomása a keresőnek, és a júzer valószínűleg a francia katonai vereségekre gondolt.

Magyar politikusnak magyar Google-bombát!

Furcsa módon magyar nyelvű Google-bombát nem sikerült felfedeznünk az interneten - a legközelebb ehhez talán a "balfasz" keresőszóra kapott balfasz.hu oldal áll, ami a "Hazugsággal szerzett hatalom visszaszáll a népre!" szalagcím alatt méltatja a kormány teljesítményét - de messze nevezhető klasszikus bombának.

A hazai hackereknek, keresőoptimalizálóknak és egyéb internetvarázslóknak nincsen elég markáns véleményük a politikai élet szereplőiről, hogy azt Google-bombázással juttassák a világ tudomására? A végtelenül lelkes jobbos és balos aktivistáink nem értenének eléggé az internethez, hogy egy ilyen csínyt elkövessenek? Esetleg egyszerűen nem jutott még eszükbe? Jó lesz, ha kicsit belehúznak: szakértők szerint a 2008-as amerikai elnökválasztás már az interneten fog eldőlni, és ez a trend biztosan elér minket is, inkább előbb, mint utóbb.

Vajon ki, és mikor kapja meg az első magyar Google-bombát?