Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Okos keresőt fejleszt egy magyar diák

2008.08.05. 16:20
Egy tesztfázisban működő magyar keresőprogram fejlesztője azt ígéri, hogy a program megérti kérdéseinket és megtalálja a releváns találatot.

Egy oktatási intézményét egyelőre elhallgató magyar diák, Szűcs József készíti a Mira nevű magyar keresőt. A mérnök-informatikus hallgató másfél éve fejleszti titokban rendszerét, ami leginkább a tudakozókhoz hasonlít: beírjuk a kérdéseinket (tehát nem csak szavakat egymás mellé), és a kereső kiadja a választ vagy a válasszal szolgáló weboldalt. A szolgáltatás egyelőre csak teszt üzemmódban működik – ha minden a tervek szerint halad, 2009. január 5-től lesz elérhető bárki számára. A lenti videón azonban már látszik, hogy nagyjából mire lesz képes.

A rendszernek egyelőre Mira a kódneve, további videók megtekinthetők róla itt. Szűcs József elmondta, hogy a keresőt hét különböző modul építi fel, ezek a következők: szövegértelmezés, parancskódolás, végrehajtás, dinamikus kirajzolás, felhasználói ismeret, keresőrobot, kapcsolati rendszer.

Ezek közül legfontosabb a szövegértelmezés. A szavak (egyelőre körülbelül kétszáz) jelentését algoritmusok írják le, így komplett kérdéseket is tud kezelni a rendszer: kihámozza belőle a használható információt. Ha például beírjuk, hogy „Mikor született Petőfi Sándor”, a Mira szétbontja a szavakat, és így keres tovább: „Petőfi Sándor született”. A felhasználó ezután nem találatot kap, hanem választ, ami a Mira oldalán jelenik meg. Más kérdéseknél, például arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy használt BMW, közvetlenül egy online használtautó-adatbázisban találjuk magunkat.

A rendszert 220 ezer szavas magyar, 180 ezer szavas angol és 59 ezer szavas német adatbázis segíti, szóval ha valaki beírja, hogy „picture jelentése”, a Mira kiadja, hogy kép. De keres a Wikipédiában, a Volán adatbázisaiban, magyar oldalakon, mindenhol, ahol releváns információt találhat.

A Mira képes lesz alkalmazkodni a júzerek szokásaihoz, így aki technikai dolgokra keresett rá, azoknak műszaki híreket, sportrajongóknak sporthíreket ajánl majd. A kereséshez meg kell adni a lakhelyünket is, hogy tovább növekedjen a találatok relevanciája, és ha villanyszerelőt keresünk Győrben, akkor ne egy egri szakembert adjon ki.