Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Interneten válaszol a könyvtáros

2003.01.15. 09:06
Kapcsolódó cikkek (1)
A virsli történetéről, a strucc- és emutenyésztésről, a magyar büntetőjog szankciórendszeréről és - megindító egyszerűséggel - a kecskéről is érdeklődtek már a magyar könyvtárak internetes tájékoztató szolgálatánál. Bár a Libinfo oldal már három és fél éve működik, mégis kevesen ismerik: az ingyenes szolgáltatást csak néhányan veszik igénybe naponta.
A Libinfo szolgáltatást a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Elektronikus Könyvtár Szekciója és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) indította 1999 szeptemberében azzal a céllal, hogy a tájékoztató könyvtárosok az interneten keresztül is segítséget tudjanak adni az információt keresőknek.

Ritka a csúszás

A felhasználók kérdéseiket egy űrlap kitöltésével tehetik fel. Itt csak a kérdés és az emailcím mezőit kell kötelezően kitölteni, de megadható az életkor vagy a preferált forrás típusa is. A szolgáltatás moderátora az OSZK, a kérdéseket nagyjából felerészben ők is válaszolják meg, a többit pedig emailben küldik tovább a szolgáltatásban résztvevő könyvárosoknak, mondta el az Indexnek Horváth Róbert, az OSZK munkatársa.

A kérdéseket nagyrészt két napon belül megválaszolják, az egynapos vagy hosszabb csúszás ritka. A hibásan megadott emailcím vagy más ok miatt visszapattant válaszok sem vesznek el: ezeket a könyvtárosok kiteszik a weboldalra.

Dolgozatot nem írnak

Horváth Róbert szerint munkanapokon átlagosan 15-30 kérdéssel lehet számolni, de a látogatottság változó: mivel a felsőoktatásban tanulók használják leginkább a szolgáltatást (a kérdések 70 százaléka érkezik tőlük), vizsgaidőszakban valamivel több kérdés fut be a könyvtárosokhoz. 2002-ben egyébként összesen 4357 kérdés érkezett.

Teljes körű szakirodalom-kutatást természetesen nem tudnak vállalni, hiszen ez nagy munka és többnyire költségekkel is jár. Néhány publikáció bibliográfiai adatait viszont általában el tudják küldeni, ezek elegendőek lehetnek az elinduláshoz. Az oldalon külön felhívják a figyelmet: nem írhatják meg senki helyett a házifeladatát, szakdolgozatát, doktori disszertációját; Horváth Róbert elmondása szerint a figyelmeztetés óta ilyen típusú megkeresés nincsen, de korábban volt rá példa.

Ingyenes

A szolgáltatás teljesen ingyenes, a kérdésekre válaszoló könyvtárosok sem kapnak külön fizetést. Ez persze azt is jelenti, hogy a könyvtárosok csak a számukra térítésmentesen hozzáférhető információforrásokat vehetik igénybe a válaszadáshoz. Ezért megeshet, hogy csak egy hagyományos könyvtári tájékoztató szolgálat vagy információs központ fizetős szolgáltatását tudják ajánlani a kérdezőnek.

A weblapot azoknak is érdemes felkeresni, akik inkább maguk szeretik túrni az internetet: az oldalon igen részletes forráslista található, a hagyományos könyvtári gyűjtemények adatbázisaitól az irányítószámok listájáig.