Kis magyar szolgáltatástörténet

2000.10.19. 18:13
A múlt héten megszüntette szolgáltatását a világ első internetszolgáltatója a Netcom. Vajon ki volt Magyarországon az első, és mi lett a sorsa?
A CompuServe internetszolgáltatása 1993-ban indult el Magyarországon. Havi előfizetési díja 10 dollár körül volt (ehhez jött a kapcsolattartási díj is), de külön kellett fizetni a fórumok topikjainak letöltéséért. A felhasználók egyébként szerették ezt, mert a CIS (CompuServe Information Service) katalogizált jellegénél fogva jól kereshető volt, és színvonalas topikok voltak benne. A CIS felhasználói egy bérelt vonalon keresztül egyenesen a CompuServe columbusi (Ohio állam) szerverére kapcsolódtak, de a szolgáltatást a NIIF által favorizált X.25 hálózaton keresztül is el lehetett érni.

A CIS első hazai gazdája a Microsystem volt, amelytől 1994 nyarán a MEN (Middle Europe Networks Kft.) vette át a szolgáltatást. A szolgáltatás 1999 március 1-jén szűnt meg, miután az AOL felvásárolta CompuServe-et, és ahol nem volt helyi AOL a CIS-irodákat bezáratta. A hazai CIS-előfizetőket az Elender vette át - illetve akinek ,,rendes" hitelkártyája volt, az máig előfizető maradhatott, de a londoni AOL/CIS irodának kell fizetnie.

Rövid árharc

Az első szolgáltató a 1994 végén indult Magnet volt, amely csak e-mail szolgáltatást nyújtott. 1995 tavaszától 1996 októberéig szolgáltatott az iSYS. 1995 nyarán indult a Datanet, amely óriásplakáton hirdette Budapest belvárosában, hogy 'korlátlan internet-hozzáférés már havi 32000 Ft nettótól!' Aztán jött az Euroweb, az eNet, és három hónap alatt megjelent vagy 12-18 szolgáltató.

A dial-up azért volt drága, mert adott számú előfizetőhöz sok vonalra volt szükség, hogy az előfizetők minél kevesebbszer találkozzanak foglalt jelzéssel. Akkoriban egy telefonvonal kiépítése 90.000 forint volt céges előfizetőknek. (80-90 ezer pezó volt 1995 végén 28.8-as Hayes Accura modem)

A kábelei révén eleve helyzeti előnyben lévő Matáv 1996 tavaszán indította el internetszolgáltatását. A késés nem volt véletlen hiszen, nem igazán foglalkoztatta a céget az internet, amikor a hagyományos telefonszolgáltatásból dőlt a zsé.

A 18 szolgáltató addigi havi 30-40 ezerről induló korlátlan internet előfizetési díja fél év alatt 3-4 ezer forintra süllyedt. A szolgáltatók ekkor sorra bedobták a törölközőt. Ezért mondta fel az egyéni előfizetéseit az iSYS is, majd sorra a többiek, más cégek fuzionáltak.

Az 1996 őszén működő internetszolgáltatók, a Banknet, a Datanet, az Elender, az e-Net, az Eunet, a Hungary.Network, az Internet Hungary, az iSYS, az Optotrans (ma Synergon), a Pronet, Syneco, a Tiszanet, a Westel 450, és a Westel 900 voltak. Mellettük volt még két non-profit szolgáltató: az akadémiai és felsőoktatási szférát kiszolgáló Hungarnet, illetve a non-profit szervezeteknek pályázat útján hozzáférést kiadó C3.  • Hírek
  • Bankszámla