Árpád
-2 °C
4 °C

Kis magyar szolgáltatástörténet

2000.10.19. 18:13
A múlt héten megszüntette szolgáltatását a világ első internetszolgáltatója a Netcom. Vajon ki volt Magyarországon az első, és mi lett a sorsa?
A CompuServe internetszolgáltatása 1993-ban indult el Magyarországon. Havi előfizetési díja 10 dollár körül volt (ehhez jött a kapcsolattartási díj is), de külön kellett fizetni a fórumok topikjainak letöltéséért. A felhasználók egyébként szerették ezt, mert a CIS (CompuServe Information Service) katalogizált jellegénél fogva jól kereshető volt, és színvonalas topikok voltak benne. A CIS felhasználói egy bérelt vonalon keresztül egyenesen a CompuServe columbusi (Ohio állam) szerverére kapcsolódtak, de a szolgáltatást a NIIF által favorizált X.25 hálózaton keresztül is el lehetett érni.

A CIS első hazai gazdája a Microsystem volt, amelytől 1994 nyarán a MEN (Middle Europe Networks Kft.) vette át a szolgáltatást. A szolgáltatás 1999 március 1-jén szűnt meg, miután az AOL felvásárolta CompuServe-et, és ahol nem volt helyi AOL a CIS-irodákat bezáratta. A hazai CIS-előfizetőket az Elender vette át - illetve akinek ,,rendes" hitelkártyája volt, az máig előfizető maradhatott, de a londoni AOL/CIS irodának kell fizetnie.

Rövid árharc

Az első szolgáltató a 1994 végén indult Magnet volt, amely csak e-mail szolgáltatást nyújtott. 1995 tavaszától 1996 októberéig szolgáltatott az iSYS. 1995 nyarán indult a Datanet, amely óriásplakáton hirdette Budapest belvárosában, hogy 'korlátlan internet-hozzáférés már havi 32000 Ft nettótól!' Aztán jött az Euroweb, az eNet, és három hónap alatt megjelent vagy 12-18 szolgáltató.

A dial-up azért volt drága, mert adott számú előfizetőhöz sok vonalra volt szükség, hogy az előfizetők minél kevesebbszer találkozzanak foglalt jelzéssel. Akkoriban egy telefonvonal kiépítése 90.000 forint volt céges előfizetőknek. (80-90 ezer pezó volt 1995 végén 28.8-as Hayes Accura modem)

A kábelei révén eleve helyzeti előnyben lévő Matáv 1996 tavaszán indította el internetszolgáltatását. A késés nem volt véletlen hiszen, nem igazán foglalkoztatta a céget az internet, amikor a hagyományos telefonszolgáltatásból dőlt a zsé.

A 18 szolgáltató addigi havi 30-40 ezerről induló korlátlan internet előfizetési díja fél év alatt 3-4 ezer forintra süllyedt. A szolgáltatók ekkor sorra bedobták a törölközőt. Ezért mondta fel az egyéni előfizetéseit az iSYS is, majd sorra a többiek, más cégek fuzionáltak.

Az 1996 őszén működő internetszolgáltatók, a Banknet, a Datanet, az Elender, az e-Net, az Eunet, a Hungary.Network, az Internet Hungary, az iSYS, az Optotrans (ma Synergon), a Pronet, Syneco, a Tiszanet, a Westel 450, és a Westel 900 voltak. Mellettük volt még két non-profit szolgáltató: az akadémiai és felsőoktatási szférát kiszolgáló Hungarnet, illetve a non-profit szervezeteknek pályázat útján hozzáférést kiadó C3.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?