Mahir, a sztár

1999.11.16. 12:00
Ez a Mahir nem egy Fidesz-közeli cég, hanem egy jobb sorsra érdemes török muksó, akin a fél világ röhög. Mahir Cagri, a török Casanova, akit az internetezők világsztárukká emeltek. Kaya Ibrahim labdába sem rúghat.

Van egy jelenség, amely Magyarországon is észlelhető néha: az e-mail útján terjedő mánia. Ilyen a vírusszerűen terjedő Micimackó ascii-art, a téli ünnepek táján támadó betűfenyőfa, és ilyen volt a fitnessversenyző-hölgyek öltözőjéről kisablakon át készült képanyag. Az angolszász webterületen is időről időre feltünnek olyan dolgok, amelyeket minden ember elküld a barátjának, akik szintén. Mindenki megkapta már például azt a süteményreceptet, amelyért egyszer egy háziasszony 250 dollárt fizetett, majd sokallva az árat szétküldött mindenkinek. Hasonló emiles mánia volt egy táncoló hörcsögöt ábrázoló animált gif küldözgetése. Ezidáig a legkiterjedtebb, és legtöbbet postázott mánia a táncoló baba volt. Ez volt volt aza 3D animáció, karrierje csúcsán megjelent az Ally McBeal című tévésorozatban az anorexiás-skizofrén ügyvédnő ágyánál.

A legutóbbi mánia neve: Mahirmánia. Mahir Cagri egy rokonszenves török jampi. Honlapjának URL-je pár nap leforgása alatt majd minden élő levelezőlistán megjelent. Tömegek röhögék rajta könnyesre magukat. A netizenek Mahir Cagri honlapjának mintájára kezdtek honlapokat készíteni, Mahir Fan Club alakult, Mahirt elborították az e-mailek és a telefonok. Kitört a mánia, és nincs megállás: tükörszájtot állítottak be, külön linkgyűjteményt tettek fel a Mahirral foglalkozó oldalakról, flash-animációk készültek, megírta a SPIN, a Salon, a CNN és az Observer.

Mahir Cagri honlapja, amit mindenki látni akar talán minden idők legbénább oldala. "Ez az oldalam...... Isten hozott a hon lapomon!!!!! Megcsókollak!!!!" indítja bemutatkozását Mahir, és hasonló stílusban folytatja, hihetetlenül ergya angolsággal. A nyelvtani hibák ellenére átjön a lényegi üzenet: Mahir szereti a nőket és szívesen ismerkedik ("Aki akar lenni jönni Törökországba, meg tudom hívni..... Nő alhat nálam..."). A szöveghez pedig a legbanálisabb nyaralási fotókat mellékeli Mahir: Mahir városban, Mahir tengerparton, Mahir pingpongozik. A siker frenetikus: a Mahirmánia második napján a reggeli 11.000-ről estére 100.000-ig pörgött a találatszámláló. A harmadik napon 700.000-nél állt. Egy héttel később kissé múlni látszik a mánia: idáig 1.600.000-szer nézték meg Mahir hómpédzsét.

A rajongók száma viszont nem csökken: készülnek a Mahir stílusú hómpédzsek, Bill Clintonnak, Michael Jacksonnak, Frédinek, meg mindeki magának. Brilliáns flash-animációk készülnek: egyikben például Mahir végigvonul a történelmen Michelangelo festményén mosolyog, vagy a Beatlesben. De elkészült az az oldal is, amelyen Mahir együtt táncol a már említett hörcsöggel.

Több amerikai tévécsatona is invitálta beszélgetésre a vicces törököt, aki azonban nem vállalta a fellépést. Azt azonban elmondta, hogy az oldal valójában nem az ő műve, hanem egy barátjáé, aki így akarta megtréfálni. Azóta Mahir e-mailje le van bombázva sőt a telefonját is ki kellett kapcsoltatnia. A teljesen valószínűtlen és váratlan népszerűséget azonban jó célra igyekszik fordítani: segítséget kér földrengés sujtotta országának, és szülővárosának Izmitnek. Egyes szájtok azt híresztelik róla, hogy a legutóbbi rengésben ő maga is odaveszett, állítólag egy pingpong asztal alatt hever anyjával.  • Csok