Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mahir, a sztár

1999.11.16. 12:00
Ez a Mahir nem egy Fidesz-közeli cég, hanem egy jobb sorsra érdemes török muksó, akin a fél világ röhög. Mahir Cagri, a török Casanova, akit az internetezők világsztárukká emeltek. Kaya Ibrahim labdába sem rúghat.

Van egy jelenség, amely Magyarországon is észlelhető néha: az e-mail útján terjedő mánia. Ilyen a vírusszerűen terjedő Micimackó ascii-art, a téli ünnepek táján támadó betűfenyőfa, és ilyen volt a fitnessversenyző-hölgyek öltözőjéről kisablakon át készült képanyag. Az angolszász webterületen is időről időre feltünnek olyan dolgok, amelyeket minden ember elküld a barátjának, akik szintén. Mindenki megkapta már például azt a süteményreceptet, amelyért egyszer egy háziasszony 250 dollárt fizetett, majd sokallva az árat szétküldött mindenkinek. Hasonló emiles mánia volt egy táncoló hörcsögöt ábrázoló animált gif küldözgetése. Ezidáig a legkiterjedtebb, és legtöbbet postázott mánia a táncoló baba volt. Ez volt volt aza 3D animáció, karrierje csúcsán megjelent az Ally McBeal című tévésorozatban az anorexiás-skizofrén ügyvédnő ágyánál.

A legutóbbi mánia neve: Mahirmánia. Mahir Cagri egy rokonszenves török jampi. Honlapjának URL-je pár nap leforgása alatt majd minden élő levelezőlistán megjelent. Tömegek röhögék rajta könnyesre magukat. A netizenek Mahir Cagri honlapjának mintájára kezdtek honlapokat készíteni, Mahir Fan Club alakult, Mahirt elborították az e-mailek és a telefonok. Kitört a mánia, és nincs megállás: tükörszájtot állítottak be, külön linkgyűjteményt tettek fel a Mahirral foglalkozó oldalakról, flash-animációk készültek, megírta a SPIN, a Salon, a CNN és az Observer.

Mahir Cagri honlapja, amit mindenki látni akar talán minden idők legbénább oldala. "Ez az oldalam...... Isten hozott a hon lapomon!!!!! Megcsókollak!!!!" indítja bemutatkozását Mahir, és hasonló stílusban folytatja, hihetetlenül ergya angolsággal. A nyelvtani hibák ellenére átjön a lényegi üzenet: Mahir szereti a nőket és szívesen ismerkedik ("Aki akar lenni jönni Törökországba, meg tudom hívni..... Nő alhat nálam..."). A szöveghez pedig a legbanálisabb nyaralási fotókat mellékeli Mahir: Mahir városban, Mahir tengerparton, Mahir pingpongozik. A siker frenetikus: a Mahirmánia második napján a reggeli 11.000-ről estére 100.000-ig pörgött a találatszámláló. A harmadik napon 700.000-nél állt. Egy héttel később kissé múlni látszik a mánia: idáig 1.600.000-szer nézték meg Mahir hómpédzsét.

A rajongók száma viszont nem csökken: készülnek a Mahir stílusú hómpédzsek, Bill Clintonnak, Michael Jacksonnak, Frédinek, meg mindeki magának. Brilliáns flash-animációk készülnek: egyikben például Mahir végigvonul a történelmen Michelangelo festményén mosolyog, vagy a Beatlesben. De elkészült az az oldal is, amelyen Mahir együtt táncol a már említett hörcsöggel.

Több amerikai tévécsatona is invitálta beszélgetésre a vicces törököt, aki azonban nem vállalta a fellépést. Azt azonban elmondta, hogy az oldal valójában nem az ő műve, hanem egy barátjáé, aki így akarta megtréfálni. Azóta Mahir e-mailje le van bombázva sőt a telefonját is ki kellett kapcsoltatnia. A teljesen valószínűtlen és váratlan népszerűséget azonban jó célra igyekszik fordítani: segítséget kér földrengés sujtotta országának, és szülővárosának Izmitnek. Egyes szájtok azt híresztelik róla, hogy a legutóbbi rengésben ő maga is odaveszett, állítólag egy pingpong asztal alatt hever anyjával.

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.