Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem lesz online kivégzés

2001.04.14. 14:44
A szövetségi hatóságok döntése nyomán az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh májusra kitűzött kivégzését mégsem közvetíthetik az interneten. Az áldozatok családtagjainak szóló internetes közvetítést erős titkosítással védik a hackerek ellen.
1995 április 15-én levegőbe repült egy robbanóanyagokkal leterhelt kisbusz az Alfred P. Murrah szövetségi irodaház előtt, Oklahoma Cityben. A detonáció a teljes homlokzattal együtt az épület felét elvitte. A merényletben százhatvannyolcan vesztették életüket és több mint ötszázan megsérültek.

Hóhértechnológia
A halálos injekció a legelterjedtebb kivégzési módszer az Amerikai Egyesült Államokban. Az elítéltet kezénél és lábánál fogva rögzítik egy ágyon, mindkét karjába infúziós csöveket szúrnak, majd letakarják lepedővel. Az eljárás során három különböző vegyületet fecskendeznek az elítélt testébe. Az első a szódium thiopental, amelytől mély álomba merül a halálraítélt. A második összetevő a pankuronium bromid, amely ellazítja az izmokat - ekkor megáll a légzés. A harmadik lépcsőben kálium kloridot adnak be, amely megállítja a szívműködést.
A szövetségi nyomozók a szemtanúk közlései alapján pár nap múlva letartóztattak egy huszonhét éves kingmani férfit, Timothy James McVeigh-t. McVeigh lakhelye, egy lakókocsipark, az Arizonai Hazafiak nevű szélsőjobboldali szervezet egyik központja.

Az arizonai település közelében kiképzőbázist is üzemeltető paramilitáris szerveződésről annyit kell tudni, hogy a nyolcvanas években váltak ki az antiszemita Posse Comitatusból, és onnantól az antiszemitizmust elhagyva az állami adóztatás és fegyverszabályozás ellen gyúrtak paranoiára. Az állami hivatal felrobbantása kapcsán egyedül McVeigh és társa Terry Nichols került bíróság elé, annyi azonban kiderült, hogy a merénylet indítéka a wacói szektatelep elleni állami akció volt. Mint ismert, az FBI ügynökei ténykedése nyomán egy közeli tanya épületében égett egy ötvenfős szekta nagy része, a többieket pedig lelőtték - az Arizonai Hazafiak ebben egy ellenük készülő állami akció előkészületét látták.

McVeigh-t 1997 áprilisában halálra ítélték, az ítéletet - amelynek végrehajtását sürgette - várhatóan idén május 16-án hajtják végre az indianai Terre Haute-ban.

Tömegszórakoztatás

A félig lerombolt épület
Az Entertainment Network Inc. (ENI) idejekorán bejelentkezett a kivégzés internetes közvetítésének jogáért. Hiszen ők korábban több hasonlóan bűnközeli eseményt is sikeresen közvetítettek - annak idején például egy közepes összeg fejében online lehetett csevegni O.J. Simpsonnal. A szövetségi hatóságok azonban közölték: nincs jog amit el lehetne adni, ugyanis a szabályok tiltják hogy egy kivégzésről hang-, vagy mozgóképfelvételt készítsenek.

Az ENI ezért pert indított, azt állítva, hogy alkotmányellenes a közvélemény kizárása a kivégzésből. Azonban a per, amely jelenleg is folyik, nem állíthatja meg a büntetés végrehajtását, az ENI így lemarad róla, és a nézőként két dolláros beugóról. (Az elmaradt bevételt kártérítés formájában még megkaphatják, de ehhez meg kell nyerniük a jelenlegi ügyet, majd az azt követő kártérítési pert.)

Kerülő úton a halálhoz

Timothy James McVeigh
Természetesen felmerült az a lehetőség is, hogy valaki meghackeli a kábeleket, és így megszerzi McVeigh kivégzésének zárt láncú közvetítését. A törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy azok, akik a robbantásban elvesztették családtagjukat, mintegy elégtételként megtekintsék a kivégzést. Az oklahomai családok és az indianai börtönkomplexum körülbelül kétezer kilométerre vannak egymástól - a dolgot így egyszerűbb az interneten megoldani.

A hatóságok meg szeretnék előzni hogy valaki a kivégzés felvételeivel kereskedjen, ezért az adást a jelenlegi legmodernebb titkosítási technikával védik. Akinek sikerül rögzítenie az adást, körülbelül tíz évre lesz szüksége, hogy feltörje a kódolást.

Ennek ellenére megeshet, hogy valamelyik gyászoló családtag rögzíti a kivégzést, és egy nagyobb összegért átadja valamelyik médiavállalatnak (mondjuk az EMI-nek) - sőt konkrétan ez fog történni.

Átkattintott gyűlölködők
Amerika nagy ország (bocs), és a mindenfelé élő szórvány fajgyűlölők, Ku Klux Klánosok, antiszemiták, és kaotikus militarista szélsőségesek szívesen beszélgetnek egymással izgalmas életükről az interneten. A Yahoo!-n ezen a héten indult egy három millió dolláros kampány, amely a különböző kulcsszavakra (náci, gyűlölet, felsőbbrendű fehérember) egy toleranciakampány reklámbannereit fűzi a találati oldalba. A reklám egy nonprofit szervezet honlapjára, a Tolerance.org-ra mutat.