Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Százötven megabit a kábelhálózaton

2007.05.09. 16:06
Amerikában bemutattak egy új kábelmodemet, amely akár 150 megabit per másodperces letöltési sebességre is képes. Japánban már 160 megabites hálózatot építenek.

Amerikai lapbeszámolók szerint mindenki ledöbbent, amikor a Comcast nevű cég egy százötven megabites kábelmodemmel demózott egy technológiai rendezvényen. Csak úgy röpködtek a megabitek: néhány másodperc alatt letöltöttek egy 300 megabájtos tévéreklámot, majd négy perc alatt letöltöttek két óriáslexikont, amelyek összesen 55 millió szócikket, 100 ezer hosszabb cikket, 22 ezer képet és négyszáz videoklipet tartalmaztak.

A kábelszolgáltató Comcast azt állítja, hogy az új modem néhány éven belül megjelenik, és várhatóan nem lesz drágább, mint a mai modemek.

Van máshol

Megkérdeztük a magyar Chello sajtóosztályát, hogy mi a véleményük a hírről, hiszen idehaza még csak akár húsz megabites elérés kapható. Kiderült, hogy a Chello japán testvérvállalata, a J:Com már áprilisban elkezdte bevezetni a szóban forgó új technológiát a kábelhálózatán. A J:Com hálózatán a letöltés akár 160 Mbps is lehet, 10 Mbps feltöltési sebesség mellett.

Az új szolgáltatás a J:Com úgynevezett Hibrid Optikai Koaxiális (HFC) kábelhálózatán fut, amely pontosan ugyanolyan, mint az UPC magyarországi hálózata. Az újdonságot a DOCSIS 3.0 szabvány bevezetése jelenti, amely legfeljebb 480 megabites letöltési sebességet tesz lehetővé. A nagyobb sávszélességet az adatcsatornák kötegelésével lehet elérni. A meglévő hálózatot nem kell átalakítani, csupán a hálózati berendezéseket és a modemeket kell lecserélni.

Magyarországon a DOCSIS európai változatát, az EuroDOCSIS szabványt használják, a Chellón ebből is a 2.0-ás változatot, amellyel 30 megabit per másodpercig lehet feltekerni a potmétereket.

Üvegezés

Az Egyesült Államokban egyébként azért fontos a kábelszolgáltatóknak az új technológia, mert néhány rivális cég üvegszálas hálózaton indított nagy sebességű szolgáltatást. A Verizon FiOS nevű hálózata jelenleg 50 megabit per másodperces sebességen működik, de a hálózaton 100 megabites sebesség is elérhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!