Nyílt tender a kormányzati portál üzemeltetésére

2000.05.18. 12:08
Nyílt pályázatot írnak ki várhatóan júniusban a közeljövőben létrehozandó kormányzati portál üzemeltetésére - tudta meg az Index Magyar Zsuzsannától, a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati hálózati és informatikai főosztályvezetőjétől. A pályázatot tárgyalásos úton bonyolítják le, és a tervek szerint a portál fenntartásához hirdetési bevételekkel is kalkulálnak.
Az informatikai tárcaközi bizottság (ITB) legutóbbi ülésén két projektet hagyott jóvá, s e két fejlesztés szorosan összefügg egymással: az egyik a nagyközönség számára is nyilvános kormányzati portál lenne a gov.hu domain-név alatt, a másik pedig egy részben nyílt, részben pedig kormányzati intranetes elérhetőségű adatbázis felállítását célozza.

A MeH-k alá tartozó ITB jóváhagyta a kormányzati portál létrehozását
A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) illetékese elmondta, hogy a részben korlátozott hozzáférésű adatbázis a kormányzati döntések előkészítéséhez szükséges. A megyei szinten gyűjtött, s eddig csupán szakminisztériumi szinten (tehát nem egységesen) nyilvántartott adatokat ugyanis a jövőben egyetlen hálózatba szeretnék gyűjteni. Ez nem csupán a kancellária számára, hanem a többi minisztériumnak is hasznos lehet.

Az Index értesülései szerint a háttéradatbázisok (amelyek az úgynevezett dekoncentrált, területi államigazgatási szervezetek információit tartalmaznák) részben kapcsolódnának a létrehozandó, akár az idei év végén beinduló portálhoz is. Ennek az összeköttetésnek azonban a feltétele bizonyos szoftverek és hardverek beszerzése is. Erre jelenleg 80 millió forint áll rendelkezésre.

A nyolcvanmilliós összeg csak az első lépés lenne a kormányzati informatika közcélú fejlesztésére - jegyezte meg Magyar Zsuzsanna. Ebből kellene beszerezni például azt a nagyteljesítményű szervert is, amely a Miniszterelnöki Hivatalban kiszolgálná a tervezett a portált. A MEH reményei szerint a portál üzemeltetésére kiírt tendert akár már idén ősszel le lehetne zárni, vagyis szerződést köthetnének azzal a céggel vagy szervezettel, amely a működtetést vállalná.

A kormányzati portálról elérhetők lennének a miniszteriális szervek, az önkormányzatok, a kistérségek, a kulturális intézmények internetes oldalai, valamint számos nyilvános adatbázis. A portálon informálódni lehetne a magyarországi befektetési lehetőségekről, a turisztikai érdekességekről, az ország történetéről és más, az országimázzsal kapcsolatos tartalmakról is. Ugyanakkor a távoktatástól kezdve, a közbeszerzésekben érintett cégek adatain át számos más információhoz is hozzájuthatnának a portál látogatói.

Magyar Zsuzsanna reméli, hogy az elektronikus aláírásról szóló jogszabály megszületése után a portál a közbeszerzések lebonyolításában is fontos szerepet kaphat. A főosztályvezető hozzátette: a kancellária segíteni akar azoknak a kistelepüléseknek, kistérségeknek, akik eddig nem jelentek meg az interneten. Így számukra a jövőben egységes szoftvereket, internetes megjelenítéshez szükséges eszközöket és más támogatást is nyújtanának a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai.  • Hírek
  • Csok