Mátyás
-6 °C
1 °C

Hozta a várt 10 milliárd dollárt a Microsoft

2006.10.26. 23:11
Az optimistább elemzői várakozásoknak megfelelő, 11 százalékos bevételnövekedéssel zárta költségvetési évének első negyedét a Microsoft. Mostmár csak a Vistának és az új Office-nak kell produkálnia.

A Microsoft magyar idő szerint csütörtök éjszaka ismertette a költségvetési év első negyedévének eredményeit. A szeptember 30-ával záródó időszakban a világ legnagyobb szoftvergyártó cége 10,81 milliárd dolláros bevételt jelentett, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bejelentést megelőzően a Thomson First Call készített felmérést az elemzők körében. Eszerint átlagosan 10 százalék körüli (9,74 milliárdról 10,75 milliárdra) bevételnövekedés volt várható, idézte a prognózist a MarketWatch.

A nettó bevétel, vagyis a nyereség az első fiskális negyedévben 3,48 milliárd dollár. Egy évvel korábban 3,14 milliárd volt a Microsoft profitja. A cég pénzügyi vezetője szerint a biztos bevétel a várt értékek felső széléhez közelítenek, "ami a költségvetési év nagyon jó kezdését mutatja."

Az Xbox 360 után a Vistán a sor

A cég szerver divíziója 17 százalékos növekedést könyvelhet el. Leginkább az SQL Server termelt a Microsoftnak: a bevételnövekedés 30 százalék fölötti. A szórakoztató-elektronikai részleg 70 százalékkal több bevételt hozott az egy évvel korábbiakhoz képest. Ezt a növekedést elsősorban a cég játékkonzola, az Xbox 360 termelte ki, melyből eddig világszerte 6 millió darabot értékesítettek.

A Microsoftnak a következő időszakban két fontos területen kell jól teljesítenie: a Windows Vista operációs rendszer és a Microsoft Office soron következő, 2007-es verziója is ebben a költségvetési évben jelenik meg. A Windows Vista C1 és az Office 2007 beta 2-t még a fiskális év első negyedévében adták ki.

A két kötelező kör mellett a Microsoft komoly eredményeket vár a - számára új vizeket jelentő - Live-projekt fejlődésétől, valamint a Zune hordozható médialejátszó megjelenésétől is.