Erik, Alexandra
EUR 383,26 Ft
USD 365,17 Ft
9 °C
23 °C

Új portál a magyar diaszpórának

2003.02.13. 10:37
Cserey Erzsi, aki Robert De Nirónak és Woody Allennek is volt már filmbéli partnere, most Szabó Sándorral, a Milka lila tehenének "szülőatyjával", Fischer Istvánnal, az ARD német közszolgálati tévéadó kulturális főmunkatársával, dr. Horváth-Militicsi Szabolccsal, a gaboni Dr. Albert Schweitzer Kórház belgyógyászával és Szőcs Klárival, a torontói Arany János Magyar Iskola igazgatónőjével együtt osztozik a MON, MagyarOnline.net (www.magyaronline.net) külföldön élő látogatóinak, fórumtagjainak társaságában. A honlap szerkesztői maguk is külföldön élő magyarok. A fiókszerkesztőségek Bostonban, Buenos Airesben, Berlinben, Linzben, Los Angelesben, Majna-Frankfurtban, Montrealban, New Yorkban, Seattleben, Linzben és Los Angelesben vannak.
A holland Edwin van Schie Budapesten diákként annyira beleszeretett a magyar nyelvbe, hogy vasszorgalommal megtanulta, majd Hollandiában magyar nyelviskolát nyitott, magyar nyelvkönyveket írt és kétnyelvű magazint is alapított. Catherine Gyarmathy-Amherd, Magyarország müncheni főkonzuljának felesége is szerelemből tanult meg magyarul. Hemmer Gizella, akit a szerelem csalt Németországba, elhatározta, hogy Zemlényi Zoltán Hoppárézimi! Című könyve által ismerteti meg a németeket a magyar kultúrával. Lányával együtt nemcsak lefordították a mások által lefordíthatatlannak tartott könyvet, de könyvkiadó vállalatot is alapítottak, hogy a fordítás megjelenhessen. A MON kincsestára az ilyen történeteknek.

Sokmillió olyan született magyar él a világban szétszórva, aki mindenáron magyar akar maradni. A MON fölkarolja az olyan kezdeményezéseket, mint a Kazahsztáni Magyarok Kulturális Szövetsége, amely naponta küzd az életben maradásért - támogatás, nyilvánosság hiányában. A Kazahsztánban élő magyarok - a többi között az I. világháborús hadifoglyok leszármazottai -, kis diaszpórába tömörülve próbálják életben tartani a magyar nyelvet, és önnön létezésükre az óhaza figyelmét felhívni.

Nem csak az anyagi segítség, illetve Magyarország támogatása hiányzik a magyar azonosság megőrzésére tett erőfeszítések sikeréhez. Hiányzik az olyan átfogó program, amellyhez kapcsolódva a a szervezetek tudomást szereznének egymásról és segítenék egymást a fejlődésben a magyar szellemiség és kultúra életben tartásában. Az Argentin Magyar Intézmények Szövetsége, a Bosznia-Hercegovinai Magyar Polgári Egyesület, a bostoni Bartók Béla Magyar Iskola, vagy a kanadai Magyar Krónika is példái a mintegy ezer, hagyományőrző kezdeményezésnek. Az ilyen vállalkozások összefogására alakult a MON, az első, Kárpát-medencén kívüli, internetes fórum.

A MagyarOnline.net munkatársainak írásai magyarokat érintő kérdéseket feszegetnek. A MON Fórumán is megvitatott cikkek nagy visszhangot keltenek. Magyarországi és külföldi lapok is rendszeresen átvesznek, idéznek, ezekből a véleményekből.Természetesen az egyik legvitatottabb kérdés: hogyan maradjunk magyarok? A "Hogyan tanítsuk magyarul írni-olvasni gyerekeinket?", a "Magyarként külföldön, külföldiként otthon", vagy a "Beilleszkedés" témákhoz különösen sokan hozzászólnak, elmondják tapasztalataikat nemcsak a Fórum olvasói, hanem nyugati közösségek vezetői, értelmiségiek is. A "Mit jelent magyarnak lenni?" pályázatra szép számmal neveztek, és örvendetesen sok díjat ajánlottak föl a győzteseknek.

Hárommillióan a Kárpát-medencén kívül

Legyenek azok New York felhőkarcolói, a San Diegó-i tengerpart, a seattle-i Space Needle, vagy a finn hómezők, amit az ablakon kinézve lát, a magyar szóra egyaránt felkapja a fejét aki évtizedekkel ezelőtt hagyta el szülőföldjét, netán az óhazától távol született, mint az, akit munka, szerelem, netán puszta kalandvágy csalt el otthonról. Hárommillió magyar él a Kárpát-medencén kívül hárommillió különböző okból. Csak Nyugat-Europában negyedmillióan, az Egyesült Államokban majd' másfél millióra teszik számukat a hivatalos adatok. A Dél-Amerikában élő magyarok száma - helyi becslés szerint - közelít a százezerhez. További magyar diaszpórák léteznek még Izraelben, Ausztráliában, Afrikában, ázsiai országokban.

Már hetven magyar szervezet a tagja a MagyarOnline.net-nek. Riportok készültek a szervezetek vezetőivel, rendszeresen beszámol az általuk vezetett közösségek munkájáról. A cikkek a MagyarOnline.net címlapján, archívumában olvashatók, a Szervezeti Ismertető országok szerint tartalmaz információkat a Finnországi Magyarok Egyesületéről, a párizsi Magyar Katolikus Misszióról, vagy a Svédországi Magyar Ifjak Társaságáról és a többiekről. Külföldi magyar kezdeményezés a MON Baráti Közösség kéthetente megjelenő hírlevele is, amely email útján tudósít a világ számos pontján történt magyar vonatkozású eseményről, felhívásokról, friss hírekről. A hírlevélre bárki pillanatok alatt feliratkozhat a http://groups.yahoo.com/group/magyaronlinenet/ oldalon, vagy a MagyarOnline.net szerkesztőségének címén.

Az áprilisban megjelenő MagyarOnline.net évkönyv az első esztendő sikereit foglalja össze. Fényképes riportokban tudósít magyar vonatkozású eseményről, négyszáz magyar szervezetről, külföldön élő magyarokról.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek