Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Saját műholdat lőtt fel a Google

2008.09.08. 15:30
Az amerikai légierő kaliforniai Vandenberg bázisáról egy Delata hordozórakétával fellőtték és Föld körüli pályára állították a GeoEye-1 műholdat, ami a Google térképalkalmazása, a Google Earth számára fog az eddiginél sokkal jobb felbontású képeket szolgáltatni.

A Google Earth képeit eddig az Ikonos és az Orbview meteorológiai műholdak készítették, a GeoEye-1 azonban kizárólag a Google számára dolgozik (illetve a fejlesztési költségekbe beszálló NGA katonai kormányügynökségnek). Plusz nagyobb katasztrófák, hurrikánok, földrengések esetén segít azzal, hogy pár óra alatt képes jó minőségű képeket készíteni a nehezen megközelíthető helyekről.

A GeoEye-1 műhold 681 kilométeres magasságban kering a Föld körül, óránként 26 ezer kilométeres sebességgel. A tervek szerint 30-45 napba telik majd a kameráinak bekalibrálása, így valamikor az ősz közepén kezdi el a Google központjába küldeni a képeit. Egy nap alatt nagyjából 300 ezer négyzetkilométernyi területet képes végigfényképezni a műhold.

A színes kamera felbontása 1,65 méter, míg a fekete-fehéré 41 centiméter. Utóbbinak a képét az amerikai törvények miatt le kell majd butítani, mielőtt az interneten bárki hozzáférne, mivel a félméteresnél jobb felbontású műholdképek használata Amerikában a katonaság kiváltsága. A KH-13 osztályú kémműholdak például képesek Föld körüli pályáról egy autó rendszámát leolvasni, ami pár centis felbontást feltételez.

A műhold megépítése 502 millió dollárba került, és már készül az utódja, a GeoEye-2, aminek a kamerafelbontása 25 cm lesz, és 2011-12 körül áll majd pályára.