Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Demófázisban a Nemzeti Audiovizuális Archívum

2001.01.25. 07:02
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával készül a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a NAVA. A külföldön már több helyen üzemelő rendszer magyar megfelelőjének többé-kevésbé működő demó verzióját tegnap mutatták be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központjában.
A NAVA lényege, hogy a jelenleg fellelhető, illetve a jövőben keletkező magyar gyártású televízió-, illetve rádióműsorokat, filmeket archiválja, elérhetővé tegye. A feladat nem kicsi, hiszen több nemzeti adóval rendelkezünk, amelyeknek műsorát folyamatosan figyelni kell, archiválni és a könnyebb keresést segítendő katalogizálni. A demó verzió egyelőre még nem túl sok anyaggal rendelkezik, de az archiválás, amennyiben a program beindul, folyamatos lesz.

A NAVA Magyarország legnagyobb online kereshető és kutatható archívuma lesz.

A NAVA Magyarország legnagyobb online kereshető és kutatható archívuma lesz. A beérkező műsorokat a gépek automatikusan digitalizálják, a képanyagból kulcsképeket emelnek ki (felismerik a képváltást, a hangváltozásokat), amelyeket eltárolnak. A kész filmet vagy hangfelvételt a NAVA archivátorai később meta tag-ekkel is ellátják, melyeknek segítségével könnyebben kereshető (például rendező, szerkesztő, esemény, szereplő, stb.). A meta tag-ek mellet a kulcsképek is megjeleníthetőek lesznek, melyeknek alapján szintén ki lehet választani a megfelelő részletet.

A digitalizálás, illetve az archiválás során a gép több részletre bontja a filmet/hangot, így ha egy konkrét momentumra vagyunk kíváncsiak, például egy miniszteri beszédre, úgy nem kell végignéznünk az egész híradót. A felhasználó a keresési lehetőségek között is választhat, az egyszerű, kulcsszóra történő keresés mellett az összetett keresés kapcsán megadhat egyéb kritériumokat is.

A NAVA lényege, hogy a jelenleg fellelhető, illetve a jövőben keletkező magyar gyártású televízió-, illetve rádióműsorokat, filmeket archiválja, elérhetővé tegye

A NAVA-rendszer legnagyobb arányban a különböző műsorszolgáltatók által beküldött köteles példányokat archiválja és tárolja el. A beérkezett kópiát vagy esetleg közvetlenül rögzített adást a szakemberek digitalizálják, ellátják a szükséges meta tag-ekkel, illetve egy biztonsági másolatot készítenek róla.

Korlátozott hozzáférés

Az archívált műsorokból egy web alkalmas, rosszabb minőségű, kisebb méretű file készül, (streaming), illetve adott helyeken a műsorok mpeg-formátumban is letölthetőek lesznek.

A NAVA elérhetősége még erősen korlátozott, és bár a jövőben szeretnék, ha az archívum internetről is elérhető lenne, ez azonban a szerzői jogok védelme miatt még nem lehetséges. A technikai feltételek már adottak, illetve a NAVA már most úgy készül, hogy később esetlegesen akár otthonról interneten keresztül is lehessen keresni benne. Az archívált műsorokból ugyanis egy web alkalmas, rosszabb minőségű, kisebb méretű file készül, (streaming), illetve adott helyeken a műsorok mpeg formátumban is letölthetőek lesznek. A jogi akadályok azonban egyelőre még fennállnak, ezért a NAVA archívuma könyvtárakból, illetve meghatározott kutatóhelyekről érhető el. Inernetről kizárólag a katalógus lesz megtekinthető.

A rendszer indulásáról még nincsenek pontos adatok, hiszen hiányzik a megfelelő anyagi támogatás, ami mellet egy ilyen archívumot üzemeltetni lehet. Az elkészült demó verzió azonban kitűnően működik, amint a demonstráció során többször is meggyőződhettünk róla.