Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az internetes telefonálásé a jövő

2005.05.17. 16:09
Az internetes telefonálás az elkövetkező években teljesen kiszorítja majd a hagyományos telefon beszélgetéseket, állítja a "connect" német szakfolyóiratban megjelent szakmai jelentés.

Egyelőre nem jósolható meg, hogy az internetes telefóniára való átállás mennyi időt vesz majd igénybe, de ez mindenképpen attól függ majd, hogy milyen tempóban terjed el a szélessávú internetelérés. A jelentés szerint a piackutatók arra számítanak, hogy a jövőben a magánbeszélgetések nyolcvan százalékát teljes egészében az interneten bonyolítják majd le, a fennmaradó húsz százalék pedig a világhálóról jut majd el a hagyományos telefonkészülékekhez.

A szaklap szerint tavaly év végén Németországban csupán félmillióan rendelkeztek a szükséges technikával, és e félmillió embernek csupán a fele telefonál rendszeresen az interneten.

Elsők a cégek

Szakértők arra számítanak, hogy először a vállalatok alakítják át a telefonhálózatukat VoIP-rendszerre, amit a Deloitte Touche vállalkozási tanácsadó cég által elvégzett felmérés is alátámaszt. Eszerint 2006-ra a világ kétezer legnagyobb konszernjének az alkalmazottjai már a VoIP-rendszerrel telefonálnak, míg a magánháztartásokban ez az arány 2007-ig a jelenlegi tizenhét százalékról annak kétszeresére növekszik.

A jelentés kimondja, hogy a VoIP-rendszer elterjedését komolyan akadályozza, ha egy országban a DSL-csatlakozás csakis a hagyományos telefonállomással együtt kapható.