Bernát, Felícia
EUR 383,54 Ft
USD 363,14 Ft
8 °C
30 °C

Elvileg újra él a magyar internet

2009.01.26. 13:00
Elméletileg helyreállt a rend a magyar interneten a vasárnapi nagy leállás után, bár olvasóink Budapest több kerületéből is arról számoltak be, hogy még reggel is akadozott a forgalom. Rosszul konfigurált hálózati eszközökről terjednek a hírek, a Magyar Telekom hallgat.

A Magyar Telekom tájékoztatása szerint vasárnap délután 16:20-ra helyreállt a rend minden idők egyik legnagyobb magyar internetes üzemzavara után. Olvasóink jelzései szerint az újraindulás még nem száz százalékos: a VII., XIX., és XX. kerületből is jelezték, hogy vasárnap késő este, illetve hétfő reggel is akadoztak, illetve egyáltalán nem működtek a t-online-os internet-elérések.

Az üzemzavart egy optikai kábel elszakadása indította el vasárnap délelőtt Tolna és Szekszárd között, az M6-os autópálya építkezésén. Az adatforgalom elterelése után a hálózat túlterhelődött, ami ahhoz vezetett, hogy a budapesti központban tönkrement az egyik fontos hálózati útválasztó szerver (router), ez pedig délután fél kettő körül a Magyar Telekom teljes hálózatát kiütötte. Az üzemzavar a T-Online több százezer adsl-előfizetőjét, és a T-csoport adatparkának szerverein működő összes szolgáltatást (többek között az Origót, az Iwiwet, a Freemailt, a BKV és az Országos Választási Iroda oldalait) érintette. A telefonos hibabejelentő vonalak is túlterhelődtek, és "A hívott szám átmenetileg nem kapcsolható" üzenetet adták, ami tovább fokozta a káoszt.

A BIX adatforgalmi statisztikáján jól látszik a két sikertelen újraindítási kísérlet

A BIX adatcserélő központ statisztikái szerint a leállás idejére nagyjából a harmadával csökkent a teljes magyar internet adatforgalma. A diagramból az is látszik, hogy a bedöglött rendszert kétszer próbálták sikertelenül újraéleszteni, amikor néhány percre újra létrejött a kapcsolat, de hamarosan újra összeomlott. A harmadik, végül sikeresnek bizonyult újraindítás délután négy előtt nem sokkal kezdődött.

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elnézést kért, és azt mondta, több, egymástól független hiba összeadódása okozta az üzemzavart; olyan váratlan esemény volt, amit csak az élet tud produkálni.

Szakértők szerint a gerinchálózatban kell lennie akkora túlbiztosításnak, hogy egy kábel szakadása ne terhelje túl végzetesen a teljes hálózatot. Hogy mégis ez történt, arra utal, hogy a rendszerben rosszul konfigurált routerek, és ilyen jellegű vészhelyzetre nem felkészített elemek voltak. A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságán nem kommentálták ezt az elméletet, de azt elmondták, hogy a kábel cseréje megtörtént, így az egy ideig kerülő útra terelt adatforgalom már nem lassítja a hálózat működését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek