Klaudia
-4 °C
2 °C

Drogprevenció internettel

2004.05.01. 13:54
A Kaszásdűlő HÉV-megállónál, a Pethe Ferenc téren, közvetlenül egy kies diszkont áruház és egy tetováló-szalon között található a Jövőbarát Alapítvány klubhelyisége. Fiúk, lányok, pingpong, darts, péntek, szombat - olvasható a bejárat felett az akár asszociációs játékként is kíválóan alkalmazható szó-sorozat. A hirdetés szerint a fiataloknak érdemes itt tölteni a hétvégi estéket és éjjeleket. Kallódás helyett.
"Nehogy azt írja, hogy drogosok", közli szigorúan az alapítvány munkatársa, aki mint mondja, már sokszor találkozott a médiumokban ezzel a félreértéssel. Nem arról van szó, hogy ők drogosokat fogadnának be éjszakára, sőt, isten mentsen tőlük, fogalmaz. A megelőzés az értelmes programok, a sport és az internet segítségével valósul meg, alkalmanként negyven-ötven gyerek fordul meg a klubban.

"A célunk, hogy a fiatalok káros szenvedélyek helyett testi és lelki egészségüket is biztosító programokon vehessenek részt. Tíz éve indult a kezdeményezés, amely az éjszakát az utcán töltő, csellengő fiataloknak nyújt pozitív alternatívát a szabadidő hasznos eltöltésére" - magyarázza a program lényegét. A rendezvény apropója, hogy mostantól kezdve a hétvégi éjszakákon a sportolási lehetőség mellett hat számítógép és szélessávú internet is jár a fiatal júzereknek.

Kovács Koko megérkezik

A klubban - amely egy ötvenfokos infraszaunához hasonlatos hőmérsékleti élményt nyújt - körülbelül negyven gyerek várja izgatottan, hogy az internetkuckó megnyitása alkalmából meghívott vendégek, ahogy ők mondják, a hírességek megérkezzenek végre. Az RTL Klub reggeli műsorának vezetői, Kovács Koko István és Barabás Éva valamint Pindroch Csaba színész kisvártatva befut és azonnal el is merül a gyerekek gyűrűjében.

A celebriti-sokktól megtántorodva a hírességek iránt szkeptikusabb tizenéveshez fordulok, akik elmesélik, hogy minden pénteken és szombaton itt vannak, pingpongoznak és biliárdoznak meg "dumálnak a haverokkal". Örülnek az internetnek, bár még nem igazán tudják mire fogják használni. "Információszerzésre?" - felel kérdésre kérdéssel a baseball-sapkás Tomi. Amikor Koko a pódiumra pattan, hogy beszédet mondjon, már ő sem tud figyelni rám.

Drogprevenció

"Mindent le szoktam mondani, ahová hívnak, de ezt nem mondtam le, nem tudom miért, talán mert lakótelepen nőttem fel" - érvel Koko, de értetlen csend fogadja őszinte vallomását. "A lényeg, hogy jó értelemben vett függőséget találjatok, legyen az a sport vagy az internet. Nekem is van előfizetésem" - a közönség továbbra sem reagál, így úgy dönt kérdez magától egy párat. "No, és van-e honlapja az alapítványnak?" - próbálkozik, de miután kiderül, hogy a program szájtja jó ideje elérhető a www.ejsport.hu-n, inkább tovább kérdez.

Egy tízévesforma vékony fiúhoz fordul, aki a "Küldtetek már emailt valakinek?" kérdésre egyszerű, "Nem, még soha." válasszal felel. Ekkor Koko is feladja.

Pindroch Csabával és Barabás Évával átvonulnak a frissen megnyitott internetkuckóba. Az Axelero hat számítógépet és internetelérést ajándékozott az alapítványnak és a gyerekeknek. Koko tovább csillogtatja számítógépes tudását, megtanítja a rajongó gyerekeknek, hogy ha lenyomják a Shift gombot és a nyilakat, akkor ki tudják jelölni a szöveget.

A fülledt kuckóból a gyerekekkel együtt a pingpong asztalokhoz vándorol a híres hármas és megkezdődik a bajnokság.