Új domainek: .shop és .banc

2000.04.20. 11:44
A domain-infrastruktúráért felelős ICANN szakértői az internet átláthatósága érdekében új csúcsdomainek létrehozását javasolják a cég igazgatóságának.

Az ICANN (Internet Corp. for Assigned Names and Numbers) újabb lépést tett a hálót uraló ".com", ".net", ".org" domainek mellett új kategóriák létrehozására.

Az ICANN szakértőkből álló csoportja olyan ajánlást nyújtott be az internetes címek infrastruktúrájának fenntartásáért felelős cég igazgatótanácsához, amelyben újabb legfelsőbb szintű domainek létrehozását javasolják.

Kié a címlista?

Miután az ICANN-t az amerikai kormány választotta az internet-címek rendjének felügyeletére, kisebb vita alakult ki a Network Solutions-szel arról, hogy a bejegyzett domainneveket tartalmazó adatbázis kinek a tulajdonát képezi. Az ICANN végül visszavonta az adatbázisra tartott igényét, így az további négy évig a Network Solutions-nél marad.

Az ajánlás szerint az új top-level domainek megkönnyítenék a webes tartalmak kategorizálását és a navigációt. A szakértők emellett a domain-brókerkedés visszaszorításával indokolták javasolatukat.

A legnagyobb domain-bejegyzéssel foglalkozó cég, a Network Solutions szerdán támogatásáról biztosította a javaslatot, és a ".shop" és ".banc" csúcsdomainek létrehozását javasolták.

A domain-regisztrációs piac 80 százalékát uraló Network Solutions elképzelései szerint a ".shop" domain a ".com"-hoz hasonlóan szabadon jegyezhető lenne. A ".banc" domaintviszont kizárólag bankok kérhetnék, ahogyan az ".edu" domain is csak az oktatási intézményeket illeti meg.  • Hírek
  • Csok