Mihály
2 °C
16 °C

Készül az új internet

2008.10.31. 07:31
Magyarországon is épül a jövő internetes hozzáférése, és fennáll a veszélye, hogy egy vállalat ismét monopol helyzetbe kerül. A Nemzeti Hírközlési Hatóság csütörtökön megkérte az iparági szereplőket, hogy mutassanak rá az új rendszer hibáira.

Fogyasztói szempontból örvendetes, hogy néhány éven belül nálunk is megújul a telefonos infrastruktúra, és a korlátozott képességű adsl helyét egy gyors és megbízható rendszer veszi át. A Magyar Telekom szeptember végén bejelentette, hogy öt éven belül 1,2 millió háztartásba vezeti be a hálózati hozzáférések legújabb generációját. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha most nem figyelünk oda, akkor a Magyar Telekom megint előnyös helyzetbe kerülhet.

Multimédia mindenkinek

Érdemes néhány fogalmat már az elején megismerni. Az új generációs hálózat neve Next Generation Network (NGN), és majdnem olyan sok elemből áll, mint a magyar Országgyűlés, csak állítólag sokkal hatékonyabb. Olyan nincs, hogy a hálózat egyik része kivonul, amikor a többi kommunikálni akar. A NGN röviden úgy definiálható, mint a telekom cégek ellenszere a kábeltévék üzleti modelljére, és a Magyar Telekomnak nagy szüksége van rá, mert a kábeles netszolgáltatás sokkal gyorsabban terjed, mint az adsl.

Az NGN egyik fontos összetevője IP Multimedia Subsystem (IMS), egy összetett és szabványos infrastruktúra, amely a legkülönbözőbb eszközökre tudja leszállítani a multimédiás tartalmakat és szolgáltatásokat. Az NGN eszköztárával a távközlési cégek megvalósíthatják mindazokat a szolgáltatásokat, amelyekkel most döntően a webes cégek foglalkoznak. Az IMS-szerverek gyártói évek óta mutogatják a lehetőségeket, például hogy tévén lehet majd csetelni, és a mobilról ugyanattól a pillanattól folytathatjuk a Barátok közt nézését, mint ahol abbahagytuk a tévén. Emellett a távközlési cégek indíthatnak VoIP-szolgáltatást, de ebbe a körbe tartozik az IPTV és az online videotéka is.

Az IMS legnagyobb előnye, hogy szabványos. Sok olyan szolgáltatást nyújt, ami már most is elérhető az interneten, de csak a szabványok tudják biztosítani, hogy a különböző szolgáltatók ügyfelei kommunikálni tudjanak egymással. Legyen szó akár telefonbeszélgetésről, csetelésről vagy videotelefonálásról. Ami nem szabványos, az a többi szolgáltató kizárását segíti, és ez a lehetőség az óriáscégek kezében veszélyes fegyver lehet.

Egyszerűbb lesz a hálózat, könnyebb lesz menedzselni, és a réz érpár helyére sok helyen optika kerül, így végponttól végpontig garantálni lehet majd a vonal minőségét és a letöltés sebességét. Az NGN eszközeit azonban kevesen engedhetik meg maguknak, és akinek lesz ilyen hálózata, maga döntheti majd el, hogy kit, milyen áron enged fel rá. Az alternatív internetszolgáltatók például biztosan nem tudnak majd félúton rákapcsolódni a központtól a lakásig kihúzott optikai szálra.

Megelőző csapás

Már az Európai Unió is foglalkozik a témával, mert az NGN-nek túl nagy lesz a hatása, és már sok országban elkezdődtek a beruházások, derült ki az NHH csütörtöki konzultációján. Ha a szabályozók nem lépnek időben, már csak a kiépített hálózaton vezethetnek be új szabályokat, amelyen kisebb mozgásterük lesz. Most a Magyar Telekom szabályozott nagykereskedelmi áron adja el az adsl hozzáférést a szolgáltatóknak, azt viszont még nem lehet tudni, hogy a jövő hálózatán milyen nagykereskedelmi termékek lesznek.

Egyes szakértők szerint fontos lenne, hogy a saját hálózattal rendelkező, vagy a jövőben NGN-t építő vállalatok közzétegyék a fejlesztési terveiket. Az alternatív távközlési cégeknek, internetszolgáltatóknak és tartalomgyártóknak tudniuk kellene, hogy hol kapcsolódhatnak majd a hálózathoz, mert enélkül nem tudják elvégezni a szükséges befektetéseket. Még az is kérdéses, hogy mi legyen a régi, réz alapú hálózati elemekkel. Elképzelhető úgynevezett puha átmenet, amelyben a két rendszer egy ideig párhuzamosan létezik, de az is szóba jöhet, hogy egyszerűen lekapcsolják majd a régi rendszert, és az alternatívokat kárpótolják.

Az NHH összegyűjtötte a panaszokat, így máris elgondolkozhat azon, hogy a még nem létező rendszert miként kell majd megregulázni.