Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Jövünk fel szélessávban

2008.03.19. 20:26
Magyarországon a vezetékes szélessávú előfizetések száma 2007-ben az EU átlagánál gyorsabban, több mint 40 százalékkal nőtt, így csökkent Magyarország lemaradása az uniós átlagtól - áll az Európai Bizottság az európai hírközlési piacról és azon belül a tagállamok piacáról szóló jelentésben.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, Pataki Dániel szerint középtávon behozhatjuk a jelenlegi lemaradásunkat ezen a területen. A jelentésben kiemelten szerepel, hogy Magyarország egyike azon kevés országoknak, amelyekben a nemzeti szabályozóhatóság függetlensége például szolgálhat a többi tagállam számára.

2007 végén az EU 27 tagállamának átlagában 100 főre 20, Magyarországon pedig 14,2 vezetékes szélessávú előfizetés jutott. Az előfizetések száma az Unióban 23,7, Magyarországon 43,3 százalékkal nőtt. Ez a növekedési ütem a 12. leggyorsabb volt az egész EU-ban. A 100 főre jutó szélessávú előfizetések alapján Magyarország a 27 tagállam között a 20. helyen áll, az egy évvel korábbihoz képest egy helyet javítva. A szomszédos országok közül csak Romániában volt gyorsabb a növekedés, de ott a penetráció 2007 végén így is csak 9,8 százalékos volt.

A listán Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország áll az élen, egyaránt 30 százalék feletti, világviszonylatban is élenjáró adattal. Összesen nyolc EU-tagállam - az említettek mellett az Egyesült Királyság, Belgium, Luxemburg és Franciaország - előzi meg az Egyesült Államokat.

A jelentés Magyarországgal foglalkozó része a pozitívumok között említi, hogy 2007-ben lehetségessé vált a telefon-előfizetés nélküli, csupasz ADSL igénybevétele. A magyar növekedésben nagy szerepet játszott a kábelmodemes előfizetések számának erőteljes növekedése, amihez hozzájárult, hogy számos magyarországi kábelszolgáltató nyújt a kábeltelevíziós mellett hang- és internetszolgáltatást is.

2007 végén Magyarországon 100 ezer fölé emelkedett a mobil szélessávú előfizetések száma. A mobilpiacról szólva a jelentés beszámol arról, hogy az Unióban 2007. októberi adatok alapján 100 főre 111,8 előfizetés jutott, míg Magyarországon - ahol a növekedés szintén gyorsabb volt, mint az Unió egészében - ekkor a penetráció 104,4 százalékos volt és év végére 109,7 százalékra nőtt.

A vezetékestelefon-szolgáltatás területén folytatódott a piaci konszolidáció, miközben érvényesült az európai trend és a piac enyhén zsugorodott. A jelentés szerint a helyi hívások piacán az inkumbens szolgáltatók (vagyis az egykor állami monopóliumok utódcégei) dominanciája megmaradt, bár az EU-n belül nálunk a legalacsonyabb a vezetékes hangforgalomban a részesedésül (Magyarországon 76,8 százalék, miközben az EU átlag 86,5 százalék).