Jácint
13 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Betiltották Franciaországban az 'e-mail'-t

2003.07.21. 16:15
A francia kormány betiltotta az "e-mail" szó használatát. A nyelvükre kényesen ügyelő franciák a hivatalos dokumentumokban ezentúl csak a "courriel" kifejezéssel hivatkozhatnak az elektronikus levelekre.
A francia minisztériumok hivatalos irataiban, a tudományos publikációkban és a weboldalakon a jövőben nem szerepelhet az "e-mail" szó. A kulturális minisztérium szaknyelvvel és nyelvújítással foglalkozó általános bizottsága szerint a francia internetezők széles köre használja a "courrier electronique" (elektronikus levél) kifejezést, illetve a francia anyanyelvű québeciek gyakran használják a két szó összemosásával létrejött "courriel" szót, írta a Yahoo News.

Teljesen új szót akarnak

A döntés június huszadikán jelent meg kormány hivatalos jegyzőkönyvében, de csak múlt héten jelentették be a változást. Néhány ipari szakértő szerint a kultuszminisztériumnak döntése mesterkélt, és nem tükrözi a valóságot.

"A courriel szót nem használják, az e-mail bekerült az értékeink közé" - mondta Marie-Christine Levet, a Club Internet internetszolgáltató cég elnöke, aki elmondása szerint nem változtatna a szóhasználatán. "A nyelv védelme elfogadható, de az e-mail annyira asszimilálódott, hogy senki sem tekinti amerikainak. A courriel azonban egy teljesen új szó" - tette hozzá.

A hét éve működő minisztériumi bizottság jó kapcsolatokat ápol az Academie Francaise intézettel, amely régóta ellenzi, hogy angol szavak szivárogjanak be a francia nyelvhasználatba. Ezzel a döntéssel annyit biztosan sikerült elérni, hogy az angol szó ne kerülhessen be a francia lexikonokba.