Eleonóra
-1 °C
2 °C

Magyarországon is lesz online mozi

2004.08.06. 09:06
Már az idén elindulhat Magyarországon az egy csomagban kínált internet alapú telefon, adatátviteli és videoletöltési szolgáltatás, értesült a Világgazdaság. Csökkennek az alapszolgáltatások bevételei, a nemzetközi telefontársaságok és a kábelcégek az utóbbi időben ebben az újfajta hármas játszmában keresik a kiutat.
Magyarországon a kábelszolgáltatók lehetnek a hang-, adat- és videoletöltést egy csomagban kínáló konstrukció úttörői, mondta el a Világgazdaságnak Szűcs László, a UPC kommunikációs vezetője. A legnagyobb, több mint hétszázezer előfizetővel rendelkező hazai kábelcég elképzelhetőnek tartja, hogy már az év vége felé elérhető lesz a társaságnál a három szolgáltatást tartalmazó csomag. A kábelszolgáltatók mellett szól az is, hogy a kábelhálózatokon már meglévő sávszélességgel egy időben lehetne igénybe venni akár mindhárom szolgáltatást, míg a telefontársaságok hálózatán még szélesíteni kell a sávot. A Matáv és az Invitel is fontolgatja a kombinált hang-, adat- és videoletöltés szolgáltatás beindítását. A magyar telefontársaságok - a nemzetközi sorstársakhoz hasonlóan - ebben keresik a kiutat a vezetékes telefonszolgáltatás hónapról hónapra zsugorodó üzletéből.

Kombináltan olcsóbb

A szélessávú technológia adott, az éllovas Dél-Koreában a háztartások hetven százalékának van hozzáférése, de már az Egyesült Államokban is eléri a húsz százalékot. Európában országonként jelentősen különböző: átlagosan közel áll a tizenöt százalékhoz, de Magyarországon még csak négy százalék körüli. Az újfajta üzleti lehetőséget jelentő hármas szolgáltatás közül az első kettőt már eddig is többen kínálták közös csomagban, az utóbbi időben azonban egyre több amerikai és nyugat-európai társaság teszi hozzá az online videoletöltés lehetőségét.

A hármas szolgáltatást Amerikában ma inkább a kábeltársaságok, Nyugat-Európában viszont a vezetékes telefontársaságok kezdeményezik. Az egyik New York-i kábelcég július végétől havi kilencven dolláros előfizetési díj fejében digitális video- és műsorletöltést, szupergyors internet-hozzáférést, valamint korlátlan helyi és távolsági telefonszolgáltatást vezetett be. Az előfizetők az egységcsomagban negyven százalékkal olcsóbban jutnak hozzá a szolgáltatásokhoz, mint ha külön-külön fizetnének elő rájuk. Európában az utóbbi hónapokban francia, német, olasz, spanyol telefonszolgáltatók vezettek be hármas szolgáltatást egységes havidíjért.

Lassú megtérülés

Ígéretesnek bizonyulhat a fenti kiútkeresés, hiszen a piackutatások a szélessávú szegmensben a 2003-ban regisztrált alig több mint 100 milliós üzleti és magán-előfizetői számot 2008-ra már 280-350 millióra teszik a világon. Önmagában a videoletöltésből származó bevétel 2003-2006 között 500 millió dollárról több mint 8 milliárdra nőhet a világon. Az elemzők azonban üzleti szempontból egyelőre óva intenek a túlzott várakozásoktól. A szélessávú hálózaton alapuló szolgáltatások jövedelemtermelő képessége megsokszorozódik a kombinált csomagok bevezetése nyomán. Arányuk azonban a telefontársaságok teljes bevételében még 2008-ban is legfeljebb 3,4 százalékot érhet el, és az üzlet középtávon még nem ígér profitot, ráadásul a cégeknek nem keveset kell a videoszolgáltatás által igényelt további sávszélesítésbe is ruháznia.