Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az otthoni felhasználó a gyenge láncszem

2006.10.22. 08:38
A Symantec felmérése szerint egy év alatt 81 százalékkal nőtt a regisztrált adatlopások száma. A globális vírusok helyett inkább a célzott támadásokra kell számítani.

A legújabb felmérések szerint az internetes támadások többsége már az otthoni felhasználók ellen irányul, anyagi haszonszerzés céljával - közölte a Symantec az MTI-vel.

Új taktikák

A Symantec internetes veszélyekről szóló legújabb jelentése megállapítja, hogy a célzott támadások mintegy 86 százaléka az otthoni felhasználók ellen irányul, őket a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások követik.

A vállalat szerint szaporodott a biztonsági rendszereket kikerülő taktikák alkalmazása, mivel így elkerülhető a támadások észlelése. Emellett a nagy, széles körben elterjedő vírusok helyét átvették a kisebb, sokkal inkább célzott támadások, amelyeket csalás, adatlopás és bűnügyi tevékenységek céljából indítanak.

A támadók a végfelhasználókat tekintik a leggyengébb láncszemnek a biztonsági rendszerben,s ezért folyamatosan támadják őket - közölte a társaság. A jelentés szerint a legújabban feltárt kártékony kódok mintegy 18 százalékát korábban nem ismerték, ami jelzi, hogy a támadók egyre aktívabban próbálják meg kikerülni az aláírás-alapú antivírus és betörés felismerő-megelőző rendszereket.

Az adathalászok többszörös véletlenszerű üzeneteket készítenek, és azokat széles körben, ellenőrizetlen módon küldik szét: 2006 első hat hónapjában 157.477 egyéni adathalász üzenetet fedeztek fel, ami 81 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Senki sincs biztonságban

A Symantec a jövőre vonatkozóan azt feltételezi, hogy a számítógépes bűncselekmény elkövetésére szolgáló veszélyforrások változatosabbak és kifinomultabbak lesznek, és nőni fog a titkos, pénzügyi és személyes adatok haszonszerzés céljából történő ellopása.

A társaság szerint kivédhetőek a támadások például akkor, ha a felhasználó egymást átfedő és egymást kölcsönösen segítő védelmi rendszereket használ, így egyebek mellett víruselhárítót, a tűzfalat, illetve a behatolást észlelő és elhárító rendszereket. A szakértők szerint akkor jár el helyesen a felhasználó, ha szoftvereinek a hibajavításai napra készek, különösen azokon a számítógépeken, amelyeken nyilvános szolgáltatás fut és a tűzfalon át elérhetőek.

Másik lehetőség,. Hogy a levelező szervereket úgy kell beállítani, hogy megállítsák vagy eltávolítsák a vírusok terjedésében általános szerepet játszó csatolmányt.

A Symantec a felhasználóknak javasolja azt is, hogy gyakran cseréljék a betűk és számok keverékéből álló jelszavakat, amik véletlenül se legyenek szótári szavak.