Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Használhatatlan a vakoknak szánt beszélő választási portál

2004.04.15. 13:47
Vakok számára használhatatlan az Országos Választási Iroda beszélő portálja, ráadásul a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hiába jelezte előre, hogy nincs szüksége ilyen szolgáltatásra.
A hangos portál azért használhatatlan, mert a vak emberek számítógépüket csak képernyőolvasó szoftverrel tudják működtetni, így viszont a hangosított honlap és képernyőolvasó egyszerre beszél, a szöveg pedig teljesen érthetetlenné válik - mondta el az MTI érdeklődésére Szuhaj Mihály, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos (MVGYOSZ) informatikai csoportvezetője, aki informatikusként maga is tervezett képernyőolvasó szoftver sorstársai számára.

Nincs rá szükség

A csoportvezető elmondta, az irodánál előre jelezték, nincs szükségünk a www.választás.hu hangos verziójára, csak egy vakbarát, akadálymentesített honlapra, amelynek kialakítása néhány órás, vagy legfeljebb pár napos munka, és költsége néhány tízezer forintra rúg. Az iroda végül ezt is kialakította, de ragaszkodott a hangos portál létrehozásához is.

"A hangos portál csak nagy sávszélességű internet hozzáféréssel használható, ilyennel kevés vak ember rendelkezik, és ha a vak felhasználó nem jártas abban, hogyan kell a képernyőolvasóját erre az időre kikapcsolni, akkor a két szoftver kánonban olvas. Nem értjük hogy miért kellet erre 11 millió forintot elkölteni, közben más esetekben meg hiába fordulunk támogatásért a kormányzathoz" - fogalmazott.

Az Orászágos Választási Iroda március végén sajtótájékoztatón mutatta be az iroda hangos internetszolgáltatását, amelynek segítségével a hangkártyával ellátott számítógépek menüit és a június 13-ai Európai Parlamenti választás honlapjának tartalmát színészek hangján ismertetik az érdeklődőkkel.