Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nem a BitTorrent a legnépszerűbb fájlcserélő

2008.04.23. 08:05
Több mint másfélmillió pc-t vizsgált az a kutatás, ami kiderítette, hogy a fájlcserélők lassan reagálnak a technológia fejlődésére.

A Digital Music News Research Group frissen megjelent tanulmánya szerint töretlenül nő a fájlcserélő hálózatok népszerűsége, és bár a felhasználók érdeklődési köre változik, csak lassan állnak át a megszokott régiről a fejlettebb új technológiákra. A kutatás 2006 és 2007 szeptembere között zajlott, és összesen 1,66 millió windowsos pécét vizsgáltak benne.

A legnépszerűbb fájcserélő kliens a Magyarországon kevésbé ismert Limewire, méghozzá utcahosszal a ľTorrent és a BitTorrent előtt. Bár utóbbiak folyamatosan növelik a részesedésüket, a Limewire még mindigy nagyobb, mint az összes Bittorrent alapú fájlcserélő összesen. 13 kliensnek van egy százalékot meghaladó részesedése a piacon, de jelentős az "egyéb" kategória is, több mint húsz százalékot tesznek ki (igaz, egy éve még 30 százalék körül voltak). A toplista elég vegyes képet mutat: egymás mellett jól megfér a fénykorát 5-6 évvel ezelőtt élt Kazaa, és az NBC médiahálózata számára fejlesztett, nemrég indult Pando.

A fájlcserélő hálózatok részesedésének változása egy év alatt (forrás: Ars Technica)

A listát gyakorlatilag két protokoll uralja: a Bittorrent és a Gnutella alapjaira épülő hálózatok. A Gnutella a régebbi és kevésbé hatékony (ez volt az első nem központosított fájlcserélő hálózat, ami a még régebbi Napstert lecserélte), mégis elég lassan veszít csak a részesedéséből a torrentklónokkal szemben. A folyamatot gyorsíthatja, hogy a Limewire-rel szemben több per is folyik, a felperesek lemezkiadó szövetségek.

A fájlcserélők érdeklődési köre a zene felől fokozatosan a filmek és tévésorozatok felé irányul, a legújabb trend a sorozatokat nem epizódonként, hanem évadonként egybecsomagolva megosztani, és letölteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!