Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem a BitTorrent a legnépszerűbb fájlcserélő

2008.04.23. 08:05
Több mint másfélmillió pc-t vizsgált az a kutatás, ami kiderítette, hogy a fájlcserélők lassan reagálnak a technológia fejlődésére.

A Digital Music News Research Group frissen megjelent tanulmánya szerint töretlenül nő a fájlcserélő hálózatok népszerűsége, és bár a felhasználók érdeklődési köre változik, csak lassan állnak át a megszokott régiről a fejlettebb új technológiákra. A kutatás 2006 és 2007 szeptembere között zajlott, és összesen 1,66 millió windowsos pécét vizsgáltak benne.

A legnépszerűbb fájcserélő kliens a Magyarországon kevésbé ismert Limewire, méghozzá utcahosszal a ľTorrent és a BitTorrent előtt. Bár utóbbiak folyamatosan növelik a részesedésüket, a Limewire még mindigy nagyobb, mint az összes Bittorrent alapú fájlcserélő összesen. 13 kliensnek van egy százalékot meghaladó részesedése a piacon, de jelentős az "egyéb" kategória is, több mint húsz százalékot tesznek ki (igaz, egy éve még 30 százalék körül voltak). A toplista elég vegyes képet mutat: egymás mellett jól megfér a fénykorát 5-6 évvel ezelőtt élt Kazaa, és az NBC médiahálózata számára fejlesztett, nemrég indult Pando.

A fájlcserélő hálózatok részesedésének változása egy év alatt (forrás: Ars Technica)

A listát gyakorlatilag két protokoll uralja: a Bittorrent és a Gnutella alapjaira épülő hálózatok. A Gnutella a régebbi és kevésbé hatékony (ez volt az első nem központosított fájlcserélő hálózat, ami a még régebbi Napstert lecserélte), mégis elég lassan veszít csak a részesedéséből a torrentklónokkal szemben. A folyamatot gyorsíthatja, hogy a Limewire-rel szemben több per is folyik, a felperesek lemezkiadó szövetségek.

A fájlcserélők érdeklődési köre a zene felől fokozatosan a filmek és tévésorozatok felé irányul, a legújabb trend a sorozatokat nem epizódonként, hanem évadonként egybecsomagolva megosztani, és letölteni.