Zoltán
-4 °C
9 °C

Peter, 79 éves, You Tube-sztár

2006.08.16. 12:20
Mit csinál egy özvegy nyugdíjas, ha társaságra vágyik vagy úgy érzi, nem hallgatja meg senki? Vesz magának egy számítógépet, egy headsetet, befizet a netszolgáltatónál és beregisztrál a YouTube-ba. Avagy a geek-generáció sztárja lesz.

Továbbra is tartja magát az az előítélet, hogy a kúl webes cuccok a legfiatalabb generációnak készülnek. Ezen a szemléleten változtathat gyökeresen Peter, aki egy 79 éves brit özvegy nyugdíjas. Peter fogta magát, megismerkedett a közösségi internetezés szellemiségével, s némi emailezést, instant üzenetküldést követően elérkezettnek látta az időt, hogy beregisztráljon a legnépszerűbb videómegosztó szolgáltatásba.

Peter első kisvideója is hatalmas sikert hozott. Ömlöttek a - nyilván többségében tini korú - érdeklődők, terjedt a mém, a webkettő megkapta a maga Uhrin Benedekét. Jó, ne legyünk igazságtalanok, Peter nem feltétlenül Uhrin Benedek párja. A szerény, barátságos és értelmes öregúr videoüzeneteiben elsősorban életének különböző szakaszait osztja meg a netezőkkel.

Megtudhatjuk tőle, hogy a negyven évig tartó házasság titka a rengeteg nevetés, s fiatalkori másik szerelme, a motorbicikli még idős korára is lázba tudja hozni. A többnyire lehunyt szemmel mesélő bácsi sztorizik a világháborúról és családjuk karrierjéről. Közben néha felnéz, szemüvegét a monitorhoz tartja, s vizslatja, mennyi ideje van még kibontani a sztorit.

A videókhoz hozzászóló netezők egyből két táborra is szakadtak: vannak, akik lesajnáló beszólásokkal próbálják meg nevetségessé tenni Peter próbálkozását. A módszer elsősorban Peter utánzásában, kifigurázásában merül ki.


Mindent el akar mesélni

Ám az erősebb tábor saját nagypapakomplexusát látja feloldódni a Peter-jelenséggel. Az egyik hozzászóló szerint ha választania lehetett volna, olyan nagypapát szeretett volna mint Peter. Nem kevés támogató üzenetet is kap a You Tube-sztár, melyekre - ilyen a közösségi szellem - Peter készséggel reagál is az újabb videobejegyzésekben.

Néhány nap alatt közel egymillió netezőhöz jutottak el Peter videóvallomásai, vagyis valódi sztárrá vált a sugárzó optimizmussal és jószándékkal felvértezett jútyúber. Ma önálló szócikk szól róla a Wikipedián, s a Digg linkmegosztóban rendszeresen szemlézik legfrissebb videoüzeneteit. A Washington Post külön cikkben foglalkozott vele, ám e-mailes megkeresésükre nem válaszolt Peter. Ami persze nem csoda, hiszen naponta több ezer levelet kap rajongóitól. Maga Peter is meglepődött kicsit a mindent elsöprő siker láttán: "a You Tube hozta az egyik legnagyobb változást és áttörést az életemben, s egy egészen új világot fedezhetek fel a segítségével." Hol vagyunk már az Evolution of Dance vagy a Pokemon-gyerek mémektől.