A pont com biznisz

1999.07.06. 18:43
Két hónap telt el azóta, hogy az amerikai Network Solutions Inc. elvesztette kizárólagos jogát a .com, .net és .org végződésű domainnevek (internetcímek) regisztrálására. Az amerikai regisztrációs szabályzat átalakulása nemcsak az USA-t érinti, hanem az egész világra kihat, így a káosz is, ami a nevek kiosztása körül uralkodik.

Április 22-től a könnyen megjegyezhető, nemzetközi TLD-ket (top level-, azaz első vagy felső szintű domaint) osztó Network Solutions (www.networksolutions.com, www.internic.net) két, önálló vállalattá alakult. Az egyik változatlanul az eddig regisztrált domainek adatbázisát kezeli, míg az új vállalat másik néggyel (így az Aol, a France Telecom, a Register.com, az Internet Council of Registers és a Melbourne IT) osztozik az új domainek bejegyzésén, piacán.

Itthon legtöbben akkor értették meg a domain nevekben rejlő bizniszt, amikor Hargittai Eszter elhalászta a MATÁV Altavizsla keresőprogramja elől a www.altavizsla.com címet. Sokan találgattak, vajon a lány mennyirét adja majd el. Ám a MATÁV kijelentette: őket nem érdekli a .com, mivel a program magyar nyelvű oldalak között tallózik, így elég lesz nekik a .hu TLD is. (A nyilatkozat ellenére néhány napon belül a MATÁV regisztráltatta a .net-et és .org-ot.)

- A .com, .net stb. TLD-k azért is lettek oly népszerűek, mert regisztrálásukhoz nem szükséges bejegyzett céggel rendelkezni az USA-ban. Bárki számára elerhetőek, ellentétben a .hu regisztrálás jelenlegi szabályozásával - mondja Mariánovich Félix, a BPE webwide szaktanácsadója. - Számos ország engedélyezi a számára fenntartott TLD alá történő regisztrációt, anélkül, hogy bejegyezték volna a céget az adott országban.

Így lehet könnyen akár magyar cégnek is "virtuális" székhelye más országban. A népszerűbbek közül néhány:

Domain név: cég "tevékenységi köre": TLD-t adó ország

cégnév.cd lemezkiadó Kongói Köztársaság

cégnév.fm rádiós műsorszolgáltatás Micronesiai Szövetségi Államok

cégnév.md (medicina, medika) gyógyítás Moldova

cégnév.tv televíziós műsorszolgáltatás Tuvalu

cégnév.to halászat, idegenforgalom Tonga

Erdekessegkent megjegyzendo, hogy most vezettek be 7 uj top level

domain-t:

Néhány újabb TLD, amelyek alá történő bejegyzési szabályozás folyamatban van:

.firm üzletek, cégek

.store árueladással foglalkozó üzletek, vállalkozások

.web www-vel kapcsolatos tevékenységet folytatók

.arts kulturális és szórakoztató tevékenységet folytatók

.rec kikapcsolódással, szórakozással foglalkozók

.info információs szolgáltatók

.nom személyes oldalak

Az egyszerűen megjegyezhető domain nevekben rejlő üzlet abból adódik: egy név nem tartozhat több igénylőhöz. Így ha valaki elfelejti regisztráltatni a cégét például .com alatt, s egy szemfüles magánember vagy vállalkozás megteszi, (miként a kilencvenes évek elején a Coca-Cola Company-val történt) úgy várnia kell két évet, amíg az aktuális regisztráció lejár, és újra megpróbálkozhat a bejegyzéssel, vagy megvásárolhatja azt attól, aki bejegyezte. Mindkettő rizikós. Az előbbi azért, mert nem tudja: perce pontosan mikor telik le a két éves regisztráció, s fennáll a veszély, ismét elorozzák a nevet. A domain megvásárlásakor pedig kemény alkudozás folyik, sőt, olykor a bíróságon kötnek ki a felek. A Porsche is elvesztette annak a tárgyalásnak az első fordulóját, amelyet a cég bejegyzett márkaneveit tartalmazó s azokkal szerinte visszaélő 138 darab domain megszüntetéséért indított. A magának autógyártással nevet szerzett vállalat a per első fordulóját elvesztette. A bíróság döntését azzal indokolta: csak a domainek tulajdonosait lehet perelni. Ám ez nehéz, mert a nevek mögött gyakran nem létező, hanem virtuális személyiségek állnak. (A domainek regisztrációjához nem kell személyesen elfáradni az ügyfélszolgálatra, vásárláskor elég egy hitelkártya számmal, titkos kóddal és Internet hozzáféréssel rendelkezni.) Mindenesetre az az ötven regisztráló, akiket valamilyen úton-módon megtalált a vállalat, jól járt: peren kívül megegyeztek és némi pénzért módosították vagy lemondták regisztrációjukat.

Mennyit ér a jó domain?

Érdekes adásvételnek ígérkezik, a külföldre is szállító, gyomorkeserűiről híres vállalatnak értékes www.zwackunicum.com név esetleges tulajdonoscseréje. A cím alatt egyelőre a konkurencia, Jägermeister site-jai jönnek be, csakúgy, mint a www.dunaplaza.com URL (internet cím) alatt a Pólus Center vir(t)ul. Megegyezne a MATÁV-val a www.matavnet.com név tulajdonosa, a Pepsi-sziget "digitális szigetének" egykori szervezője a Pilátus-Comp Kft. is. - A domain regisztrálásával eredetileg nem a pénzszerzés volt a célunk - mondta Czakó Krisztián a cég ügyvezetője -, de ha árajánlatot tennének, valószínű, hogy eladnánk a nevet.

Fix áras - több tízezer dolláros - a e-flower.net domain és például 350 ezer dollárért adná el a e-shop.com-ot tulajdonosa. A madeinHongKong.com-ért szintén 100 ezret kérnek, míg egy szerényebb, 25 ezer dolláros összegért a Jackson-rajongók megvásárolhatnák Latoya.com címet. A Clinton család örömére elvitték a Lewinsky sztorit leíró könyv kiadója elől a www.monicasstory.com címet is, s most 10 ezer dollárért árulják egy domain nevek adásvételére specializált oldalon.

Domainnevekkel való kereskedéssel mind több tengerentúli brókercég (pl. : www.bestdomains.com, www.greatdomains.com, www.domainnamebrokers.com ) foglalkozik. Június elején a Prím-Online arról számolt be, hogy a Kremen, Father & Partners domain név bróker cég 1 millió dollárért adta el a computer.com-ot. Ugyanitt volt az is: a cég által lebonyolított legnagyobb összegű, 3 és fél millió dolláros tranzakció a www.altavista.com volt.

Európai domainkereskedő viszont a www.swissone.com, ami az adás-vétel közvetítésén túl összeköttetésben áll (linkek a "Worldwide reglist" alcímről) a Föld valamennyi államában egy domain regisztrációval foglalkozó szolgáltatóval. Így eltalálhatunk a .to és .tv TLD-t osztó tongai illetve tuvalui regisztrációs szervezethez (gondoljunk bele, mennyivel megjegyezhetőbb a www.velencei.to, mint akár a www.velencei.hu domain cím, vagy mennyivel praktikusabb a www.cnn.tv, mint a www.cnn.com), sőt a site-on megtalálhatjuk a .hu végződést osztó, sokat kritizált, monopolhelyzetben lévő magyar Internetszolgáltatók Tanácsát is (www.nic.hu).

Hazai névmutató

A teljes nevén Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISZT) szerint .hu alá jegyezhető domain-neveknek a Cégbíróságon bejegyzett cégnévből, a Magyar Szabadalmi Hivatal által óvott védjegyből vagy a Lapnyilvántartásban szereplő újság nevéből kell állnia. Ebből kiderül akkora szabadsággal nem regisztrálhatók a hazai internetcímek, mint a .com esetében. Sok, az országban működő vállalkozás egyszerűsége miatt ezért inkább a .com végződést választotta. Így a Fábry Sándor vezette Showder tévéműsor a www.showder.com-ot, vagy a www.netpincer.com-ot üzemeltető, a világhálón ételrendelést fogadó kft is. Perger Péter, a vállalkozás munkatársa elmondta, mivel a kft cégneve nem Netpincér, ezért esélyük sem lett volna a beszédes "netpincer" domain megszerzésére az ISZT-nél. - Nem is szólva arról, hogy mennyi időbe telik, mire az ISZT akármelyik tagja regisztál egy domaint - nyilatkozta Perger Péter.

A domainek kiosztásáról a tagok szavazással döntenek, ami fokozza a lassú ügyintézést. A regisztrációt elutasíthatják akkor is, ha az kizárólagosságot sugall. Így nem lehet www.anna.hu domaint bejegyeztetni vagy a www.elet.hu-t sem (kivétel azért akad: a www.adam.hu). A szavazás ilyenkor meglehetősen szubjektív, s ez újabb alapot ad az ISZT-t érintő támadásoknak.

Az ISZT tagságát internetszolgáltatók alkotják, kereken 35 cég. Már a .hu domain regisztrálás is nagy üzlet: az ISZT tagok számára - mint egyesületi tagoknak - a regisztráció ingyenes, így maguk szabhatják meg, milyen tarifával dolgoznak. Ezért fordulhat elő, hogy valahol 20 ezer forintot kértek a nyilvántartásba vételért (pl: "telnet Magyarország"), míg másütt 6 ezret (Cory-Net). Különbség van a domain havi fenntartási díjában is: hol 5 ezer forint egy hónapban, hol 15 ezer évente, ám akad, ahol ez semmibe sem kerül. Egyébként ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, melyik cégnél olcsóbb a regisztráció, mivel az árlisták annyira bonyolultak és különbözőek, hogy nem lehet rajtuk kiigazodni. Még az úgynevezett Domain Name Service (DNS) szolgáltatásért is havidíjat kell fizetni, holott az Államokban a DNS általában ingyenes. Így már a bejegyzés "tiszta haszon" az ISZT tagoknak.

A domainek hazai és külföldi regisztrációja kapcsán nem lehet mindent bemutatni egy cikkben. Talán annyi még ehhez az íráshoz tartozik: jelenleg farkastörvény van, így morálisan vitatható a domain nevek elorozása a cégek elől. A www.internetto.hu-n a Törzsasztal Zwack Unicum - Jägermeister témájában egy hete, míg a press.covysoft.com-on hónapok óta heves vita folyik arról, a világháló és a piac szabadságát mennyire és milyen eszközökkel szabad korlátozni a domainek regisztrálásánál.  • Tippek
  • Lakáshitel