Ha pihen a processzor...

2000.07.28. 11:18
A földönkívüli lények keresését megcélzó SETI@Home projekt sikerén felbuzdulva egymás után jönnek létre a hasonló elven működő, de profitorientált vállalkozások. Az elosztott számítási modell lényege, hogy egy központi számítógép csomagokra osztja és elküldi a résztvevőknek a kiszámítandó adatokat, melyeket a felhasználók gépei üres óráikban feldolgoznak, majd visszaküldenek. Az egyik első ilyen vállalkozás technológiai igazgatója, Nelson Minar válaszolt az Index kérdéseire.

Űrlényvadászat

mars
Az internetkapcsolattal rendelkező számítógépek üresjáratait korábban csak nonprofit célokra, például ufó- és prímszámvadászatra ajánlhatták fel az internetezők. A legnépszerűbb ilyen elosztott számítási (distributed computing) projekt a földönkívüli élet jeleire vadászó SETI@Home kezdeményezés, mely az arecibói rádióteleszkóp által felfogott jeleket elemezteti a felhasználók gépeivel. A projekt több mint kétmillió résztvevője eddig mintegy 300 ezer évnyi gépidőt fordított az ufók rádiójeleinek keresésére, azonban eddig még nem jártak sikerrel.

Kódtörés

Hasonlóan népszerű a Distributed.net hálózat, mely 1997-ben jött létre, hogy feltörje az RSA 56 bites titkosítási algoritmusát és ezzel elnyerje a cég által kiírt tízezer dolláros díjat. A hálózat, melynek számítókapacitása akkoriban 26 ezer nagyteljesítményű személyi számítógéppel volt egyenértékű, 212 nap alatt találta meg a titkosított szöveg kulcsát, több mint 30 kvadrillió lehetséges kulcs ellenőrzése után. A díj legnagyobb részét, nyolcezer dollárt a Gutenberg Porject online könytárnak adományozták, ezer dollárt kapott a kulcs megtalálója, ezer dollárt pedig költségeinek fedezésére fordított a hálózat. A következő titkosítási feladvány, az amerikai kormány által használt DES megtörése 1998 februárjában már csak 40 napjába került az egyre növekvő hálózatnak. Egy évvel később pedig a Distributed.net százezer számítógépe és az internetes szabadságjogokért küzdő Electronic Frontiers Foundation Deep Crack nevű kódtörő nagyszámítógépe kevesebb mint 24 óra alatt megtalálta a DES algoritmussal titkosított mondat kulcsát.

Pénzkeresés

popular power A San Francisco-i Popular Power az egyik első profitorientált elosztott számítási projekt. A cég az internetezők gépidejét adja el komoly számítókapacitást igénylő ügyfeleinek. Az internetezők gépük üresjáratainak átengedéséért cserébe elektronikus készpénzt kapnak, vagy vásárlási kedvezményeket online áruházakban. A hagyományos készpénzátutalásos vagy csekkes fizetési módszer ebben az esetben használhatatlan, hiszen többszázezer embernek kéne postázni néhány dollárról szóló csekkeket: a művelet költsége nagyobb lenne, mint az átutalt összeg. Azoknak a cégeknek, melyek felinstallálják gépeikre a Popular Power szoftverét, a cég közvetlenül, átutalással fizet gépidejükért.

Alkalmazások

A Popular Power rendszerével számítható feladatok két csoportba oszthatók: szuperszámítógépes alkalmazások és internetes alkalmazások. Az előbbi csoportba tartozik a Monte Carlo pénzügyi elemzés, a gyógyszertervezés, a proteinhajtogatás, az immunológia, az animációs filmekben használatos háromdimenziós modellek számítása, továbbá a komplex szimulációs és modellezési feladatok. Az internetes alkalmazások között említhetjük a web indexelését keresőprogramok számára, az elosztott adatbázis-lekérdezéseket, a felhasználók közti közvetlen fájlcserét és a minőségbiztosítási tesztelést.

Gépidő felajánlása jótékony célra

A Popular Power nonprofit projekteket is támogat, jelenleg az influenza elleni oltás optimalizálását segíthetik az internetezők. A felhasználók a Popular Power Worker nevű kliensprogram telepítésekor választhatnak, hogy gépidejük hány százalékát fordítják nonprofit projektekre, és hány százalékával akarnak pénzt keresni.

Híres emberek

Nelson Minar
A Popular Power komoly csapattal büszkélkedhet: a cég vezérigazgatója, Marc Hedlund korábban a Lucasfilm internetes részlegét vezette, a technológiai igazgató, Nelson Minar pedig a nagy hírű MIT Media Lab-ben dolgozott elosztott számítási alkalmazások fejlesztésén. A cég magánbefektetői között van Brian Behlendorf, a nyílt forráskódú fejlesztések értékesítését segítő Collab.net alapítója és az Apache webszervert létrehozó Apache Software Foundation elnöke, Max Metral, aki jelenleg az internet-előfizetés mellé ingyen számítógépet kínáló People PC technológiai igazgatója, korábban pedig a Firefly Networks-nál töltötte be ezt a posztot, valamint a szakma más veteránjai.

A cégek aggódnak adataik biztonságáért

Az elosztott számítási modellek rendkívül vonzónak tűnnek az olyan vállalatok számára, melyeknek csak néhány alkalommal van szükségük nagyobb mennyiségű számítás elvégzésére, egy szuperszámítógép vásárlása tehát felesleges pénzkidobás lenne, mivel a gép az idő legnagyobb részében használatlanul porosodna. A cégek azonban egyelőre bizalmatlanul méregetik az elosztott számítási modelleket, mivel aggódnak, hogy a számításra kiadott adataikból a konkurencia visszafejtheti, hogy milyen fejlesztésen dolgoznak jelenleg.

A technológiai igazgató szerint biztonságos a rendszer

Nelson Minar, a cég technológiai igazgatója az Index kérdésére elmondta: ,,Ez egy nehéz probléma, melynek kezelésére többféle megoldásunk is van. Egyfelől titkosítani lehet a kérdéses adatokat, így minimalizálva nyilvánosságra kerülésük esélyét. Másrészt ködösíteni, összezavarni is lehet az adatokat és a programot: a számítandó anyagtól függően nagymértékben meg tudjuk nehezíteni annak megértését, hogy mi történik éppen a számítógépben. A legvégső védelem pedig az anonimitás: ügyfeleinket nem kötelezzük arra, hogy pontosan megnevezzék az egyes számítási feladatok mibenlétét. A fenti technikák kombinálása rendkívüli módon megnehezíti egy ügyfél adatainak ellopását."

Sorra alakulnak az elosztott számítást kínáló cégek

A Popular Power több céggel is tárgyal az együttműködésről, egyelőre azonban nem közölhetik leendő ügyfeleik nevét. A közel 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkező torontói Distributed Science nevű cég már előbbre jár: a radioaktív hulladékok tárolására használt tartályok formáját elemzik számításaikkal. A cég egyesít két korábbi elosztott számítási projektet, a kereskedelmi célú ProcessTree Network-öt és a nonprofit DCypher.net hálózatot. Szintén új játékos az elosztott számítási projektek pályáján a június végén létrejött United Devices. A cég eddigi legnagyobb eredménye, hogy levadászta David Andersont a SETI@home megszervezőjét és igazgatóját technológiai igazgatónak. A vállalkozások sikere egyelőre kérdéses, az alapítók bizakodnak. Anniy bizonyos, hogy a biztonsági problémák megoldása esetén az elosztott számítási modell rendkívül költségkímélő megoldást kínál az egyre növekvő számítási igényű technológiai vállalkozások számára.

Angelday, az ufóvadász
Hogy miért jó ufókra vadászni? Nem tudom, én voltaképpen félek az ufóktól. Az igaz, hogy futtatom a SETI klienst egynél több gépen, de egyáltalán nem azért, hogy találjak is "ufót". Amikor még csak halvány fingom volt a dologról, mármint én is x-akták fejjel szóródtam szét a menzán, kizárólag a screensaver miatt kapcsoltam be, meg azért, hogy milyen poén, meg ilyesmi.

Aztán adt csinált egy index-es groupot es azota heveny versenyzes alakult ki a csoport tagjai kozott. Valójában szerintem minden profi SETIzős ember magasan tesz arra, hogy voltaképpen egyre magasabb és magasabb "pontszámú" Gauss-görbéket keresünk az Arecibo rádióteleszkóp által felvett fehérzajban, a lényeg itt is a versenyzés. Minél több gépen futtatni, minél több work unitot (WU) leszámoltatni.

Jelen pillanatban a fenyegetést keki oldaláról látom, aki mióta blumival összefogott, jelentős gyorsulást bírt elérni. Én most sajnos kicsit berogytam, mert kiesett néhány néger a gályából és ez visszavett - az egyébként csúcs - tempómból. Az a feltételezésem, hogy adt-t keki fogja hamarabb agyagba taposni, szóval ismét messze kerülök az első helytől. Nem baj, már hozzászoktam ehhez az eltelt évek alatt.

angelday  • Tippek
  • Babaváró hitel