Stefánia
0 °C
3 °C

Manőverező robotrepülő a garázsban

2003.06.04. 08:25
Egy közepes képességű terrorista minden probléma nélkül megvásárolhatja interneten egy cirkálórakéta - a kereskedelemben szabadon hozzáférhető - alkatrészeit, és otthon összeszerelheti azt, kevesebb mint ötezer dollárból. És működni fog. Ezt állítja egy új-zélandi internetes újságíró, aki már meg is vásárolta - online - a fegyver részeit, amelyek az Egyesült Államokból és más országokból gond nélkül meg is érkeztek hozzá. A szenvedélyes barkácsoló fizetős weboldalon mutatja be a kísérlet részleteit.
Bruce Simpson, a klasszikus szórakozottprofesszor-szakállat viselő úr évtizedek óta épít különféle, rakétahajtóművel ellátott járműveket. Hobbiból, mert főállásban internetes újságíró. Főként repülőket barkácsol, de eddigi legnagyobb dobása abszolút földi: ez a rakétameghajtású gokart. (Külön felhívnám a figyelmet arra a fotóra, amelyen a mester lángoló háttal próbálgatja a járgányt.) Simpsonnak amúgy is a rakétahajtómű a specialitása: erről a témáról már írt egy könyvet, az új-zélandi kormánytól pedig 30 ezer dollár támogatást kapott X-jet nevű, állítólag forradalmi szerkezetű hajtóművének a kifejlesztésére.

Lőjön el egy dinnyét Szekszárdra, például!

Fehér szakállú barátunk most figyelemfelkeltő akcióba fogott. Weboldalán végigkövethetjük, amint bőségesen dokumentálva bebizonyítja tételét, miszerint bárki, akinek van internetelérése és potom ötezer dollárja, képes lehet a garázsban összedobni egy olyan - akár vegyi-, biológiai vagy apró atomfegyver célba juttatására is alkalmas - cirkálórakétát, amelynek hatótávolsága legalább 160 kilométer, találati pontossága 100 méter, robbanófeje pedig 10 kilós. Az önállóan manőverező, fedélzeti számítógép és GPS segítségével navigáló eszközön videokamera is lesz, amely élő online közvetítést sugároz, legalábbis a röppálya első 16 kilométeréről - ígéri Simpson.

A cirkálórakéták vastag kalbászra vagy átlagos debrecenire emlékeztetnek, hátul kicsiny szárnyakkal, hatótávolságuk viszont, szemben a bélbe töltött húspépekével, elérheti az 1600 kilométert.

Tippet ad?

Többen azonnal megvádolták az amatőr hajtóműmániást, hogy a minden ízében dokumentált leírással remek kézikönyvet nyújt át a terroristáknak. Az önjelölt von Braun weboldalán annyit reagált, hogy ő egyáltalán nem különösebben ügyes szerelő: a kísérlet lényege éppen annak bebizonyítása, hogy a high-technek tűnő fegyvert gyakorlatilag bárki összebuherálhatja, teljesen publikus, az interneten megtalálható információk alapján.

A site egyelőre ingyenes, ám az olvasók később előfizetési díj fejében nézhetik végig az építés lépéseit, a fotókat, a filmeket és a teljes dokumentációt. Simpson a bevételt a kísérlet költségeire fogja fordítani.

Hungarocell fegyver

A mester a munkanapló tanúsága szerint már beszerezte a szükséges alkatrészeket, úgymint GPS, stabilizátor, videokamera, rádióadó és távirányító, acéllemez, hungarocell és üveggyapot. A fegyver persze nem rádiótávirányítású lesz. Az adóra azért van szükség, mert a hajtóművet és a rakétatestet a barkácsoló kedvű újságíró az "éles bevetés" előtt tesztelni akarja, anélkül, hogy azok Tasmániáig repülnének.