Árpád
-2 °C
4 °C

Kalapács alatt a sarló

2000.09.05. 16:54
Potom félmillió forinttal már ringbe lehet szállni egy kínai selyemből szőtt Lenin mellképért, ha valakinek személyes perverziója az egykori Szovjetunió ereklyéinek gyűjtése. A www.RedCollection.com oldalain árverésre kerülő több mint ötszáz műtárgyra szeptember 7-től lehet licitálni kerek két hónapig, amelynek egyetlen célja, hogy kapitalistáknál is értékelhető profitot termeljen a hajdanán dívott kommunista relikviákból.

A 12 tonnás harci jármű licitje félmillió forintról indul
A szervezők elhatárolódnak a tárgyak ideológiai vonatkozásaitól, és sietnek leszögezni, hogy nincs politikai indítatása az aukciónak. Éppen ezért külföldi műgyűjtőkre is számítanak, akiknek a nekünk szokványos, számukra viszont különleges tárgyakat is árverésre bocsátanak. Ilyen az a kétéltű harci jármű is (BTR), amely híradós kivitelben, motor nélkül, 12 tonnás súlyban várja a félmillió forintról indított licitálást.

A több mint ötszáz tárgy kikiáltási ára 16 millió forint, de a két főszervező, a WebTime Kft, valamint a Prím Online szerint pénzügyileg is sikeres üzleti vállalkozás lehet az akció. A tárgyakat egyetlen gyűjtőtől vásárolták meg, aki mindvégig inkognitóban szeretne maradni. Mint ahogy a vételár is, hiszen ez ,,a szocialista tárgyak ellenére kőkemény kapitalista vállalkozás". Kócsó László a WebTime Kft. ügyvezetője a két hónap alatt több millió letöltésre számít, amit főként arra alapoz, hogy külföldről rendkívül nagy az érdeklődés. A szervezők szándéka szerint az aukció levonulása után tematikus portált nyitnának az aukció helyén, ahol mindenki árverésre bocsáthatja szocreál emlékét.

Csillagos ég a határ

Az elvtársi tévék dísze ez a szobor
A licitálás mellett a szervezők virtuális galériában mutatják be a tárgyakat, amely lehetőséget ad a vásárlás, és versenyzés előtti feltérképezésre. Az első bekezdésekben kiragadott példák mellett természetesen alacsonyabb kikiáltási árakról induló tárgyak is licitálásra kerülnek. A termékválaszték túlmutat egy vlagyivosztoki élelmiszerüzlet általános kínálatán, hiszen a faliszőnyegeken, vázákon, domborműveken kívül olajfestményekkel valamint farostlemezre kasírozott szemléltető ábrákkal is találkozhat a linkeskedése miatt errevetődött felhasználó.

A komoly versenyzőnek azonban mélyen a pénztárcába kell nyúlnia, hiszen például ,,Lenin küldöttekkel tárgyal" című kerettel együtt megvásárolható festményért negyedmillió forintról lehet harcba indulni, és még a ,,Katonai konyha szabályos működtetéséről" szóló orosz nyelvű szemléltető képért is 12.500 forintot kell virtuálisan leperkálni az első kör megszólalásában. Innen azonban a csillagos ég a határ, lehetőleg vörös csillagos, hogy idióta hasonlatokat is iderángassunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?