Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Kalapács alatt a sarló

2000.09.05. 16:54
Potom félmillió forinttal már ringbe lehet szállni egy kínai selyemből szőtt Lenin mellképért, ha valakinek személyes perverziója az egykori Szovjetunió ereklyéinek gyűjtése. A www.RedCollection.com oldalain árverésre kerülő több mint ötszáz műtárgyra szeptember 7-től lehet licitálni kerek két hónapig, amelynek egyetlen célja, hogy kapitalistáknál is értékelhető profitot termeljen a hajdanán dívott kommunista relikviákból.

A 12 tonnás harci jármű licitje félmillió forintról indul
A szervezők elhatárolódnak a tárgyak ideológiai vonatkozásaitól, és sietnek leszögezni, hogy nincs politikai indítatása az aukciónak. Éppen ezért külföldi műgyűjtőkre is számítanak, akiknek a nekünk szokványos, számukra viszont különleges tárgyakat is árverésre bocsátanak. Ilyen az a kétéltű harci jármű is (BTR), amely híradós kivitelben, motor nélkül, 12 tonnás súlyban várja a félmillió forintról indított licitálást.

A több mint ötszáz tárgy kikiáltási ára 16 millió forint, de a két főszervező, a WebTime Kft, valamint a Prím Online szerint pénzügyileg is sikeres üzleti vállalkozás lehet az akció. A tárgyakat egyetlen gyűjtőtől vásárolták meg, aki mindvégig inkognitóban szeretne maradni. Mint ahogy a vételár is, hiszen ez ,,a szocialista tárgyak ellenére kőkemény kapitalista vállalkozás". Kócsó László a WebTime Kft. ügyvezetője a két hónap alatt több millió letöltésre számít, amit főként arra alapoz, hogy külföldről rendkívül nagy az érdeklődés. A szervezők szándéka szerint az aukció levonulása után tematikus portált nyitnának az aukció helyén, ahol mindenki árverésre bocsáthatja szocreál emlékét.

Csillagos ég a határ

Az elvtársi tévék dísze ez a szobor
A licitálás mellett a szervezők virtuális galériában mutatják be a tárgyakat, amely lehetőséget ad a vásárlás, és versenyzés előtti feltérképezésre. Az első bekezdésekben kiragadott példák mellett természetesen alacsonyabb kikiáltási árakról induló tárgyak is licitálásra kerülnek. A termékválaszték túlmutat egy vlagyivosztoki élelmiszerüzlet általános kínálatán, hiszen a faliszőnyegeken, vázákon, domborműveken kívül olajfestményekkel valamint farostlemezre kasírozott szemléltető ábrákkal is találkozhat a linkeskedése miatt errevetődött felhasználó.

A komoly versenyzőnek azonban mélyen a pénztárcába kell nyúlnia, hiszen például ,,Lenin küldöttekkel tárgyal" című kerettel együtt megvásárolható festményért negyedmillió forintról lehet harcba indulni, és még a ,,Katonai konyha szabályos működtetéséről" szóló orosz nyelvű szemléltető képért is 12.500 forintot kell virtuálisan leperkálni az első kör megszólalásában. Innen azonban a csillagos ég a határ, lehetőleg vörös csillagos, hogy idióta hasonlatokat is iderángassunk.