Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Eladó egy magzat neve

2001.07.27. 16:06
Már nem csak domainneveket, de valódi emberek nevét is árulják az amerikai aukciós weboldalakon. Egy amerikai házaspár vállalja, hogy születendő gyermekét félmillióért a szponzorcég nevére kereszteli, egy amerikai férfi pedig ugyanennyi pénzért tíz évre változtatna nevet. Ahogy egyre fogynak a .com alatti domainnevek, sokan olyan új nevet választanak gyermeküknek, hogy azt rögtön domainként lehessen regisztrálni.
Jason Black és Frances Schroeder az eBay és a Yahoo aukciós oldalain is meghirdették a vállalatoknak szánt névlicitet, melynek győztese cégnevét vagy terméke nevét adhatja a születendő gyereknek. Az aukció félmillió dollárról indul. A 32 éves szülőpáros négyéves és kétéves lányaikkal él háromszobás New York-i lakásukban. Amennyiben sikerül szponzort találni fiuknak, a pénzből házat vásárolnának és félretennének a gyerekek iskolázására. A szülők nem tartanak attól, hogy fiukat kicsúfolják majd különös neve miatt. Szerintük az a lényeg, hogy szerető családban nőjön fel, más nem számít.

Névváltoztatás tízezerért és félmillióért

Félmillióért nevet változtatna
Ugyan Blackék aukcióját nem sikerült megtalálnuk az eBay-en, két névaukcióra is rábukkantunk. Egy ohiói AOL-felhasználó potom tízezer dollárért a licitáló által választott névre kereszteli augusztus 6-án születendő gyermekét. Egy Albanyban lakó férfi pedig félmillió dollárért tíz évre hajlandó a licitáló által megválasztott névre változtatni a nevét. "Gondoljon a hirdetési lehetőségekre! Csak banki csekket fogadok el. Sok szerencsét!" - írja a Genzardi néven szereplő férfi az aukció ismertetőjében.

Névválasztás a domainadatbázis alapján

Magyar névválasztási szabályok
A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. Házasságban élő szülők gyermeke azonban anyjának családi nevét csak akkor viselheti, ha az anya kizárólag a maga nevét viseli.

A gyermek utónevét a szülők határozzák meg. Magyar állampolgár gyermek maximum két utónevet kaphat.

A szülők utónevet a Magyar Utónévkönyvből választhatnak. Ha a szülők vagy azok egyike nem magyar állampolgár, az anyakönyvvezető a gyermek utónevét az érintett nem magyar állampolgárra irányadó szabályok szerint is bejegyezheti.

Forrás: Anyakönyv.hu

A dotkom-generáció új problémája, hogy lassan elfogynak a domainnevek. Jelenleg 22,3 millió .com domaint tartanak nyilván, világszerte pedig 36 millió domainnevet regisztráltak. Azok az eltökélt szülők tehát, akik gyermekük nevét akarják regisztrálni születésekor, komoly problémával találják magukat szemben. Mivel valamennyi létező keresztnevet regisztrálták már domainként, sőt a vezetéknevek többségét is, a szülők kénytelenek új nevet kitalálni a gyereknek. A dotkom-cégek alapítói egyébként már régóta domainnév-adatbázis alapján választanak cégnevet, hiszen létfontosságú, hogy a vállalat neve még ne legyen foglalt a neten. A problémát az új domainek bevezetése sem oldja meg, hiszen egy KovacsJanos.kids domain a gyerek 14 éves koráig még elmegy, de egy meglett férfi névjegyén kissé furán mutat ugyanez a cím.

Kovács Redundancia találkozása Szabó Deszkriptorral

Az Index javaslatai .hu domain alatti nevekhez
Lány: Ampulla, Animgif, Logika, Mobilia, Rezonancia, Umbrella, Zigóta, Tragédia. Sajnos a jól csengő Ekvivalenciát lefoglalta az Oktatási Minisztérium.

Fiú: Grep, Inszeminátor. Jobbnál jobb névötleteink sajnos már foglaltak domainként: Limit, Modul, Turbó, Tefu, Traktor, Szinergia.

Sajnos Magyarországon nem lehet akármilyen névre keresztelni a gyereket, csak olyanra, amit jóváhagy a hivatal. Míg Amerikában River Phoenixet szó nélkül megkeresztelték, itthon a Jimmyket is csak Dzsiminek hajlandóak bejegyezni. Mindenesetre feltérképeztük a domainpiacot, és számos olyan parlagon heverő névre bukkantunk, melyek domainek és magánszemélyek neveként is egyaránt használhatóak. Kislányok kaphatják például a jól csengő Redundancia nevet, fiúk pedig megalapozhatják a jövőjüket a nemesi származásra utaló Deszkriptor keresztnévvel. A vonatkozó .com domainek még szabadok.