Nyom nélkül az interneten

2006.11.08. 14:20
Nem egyszerű nyomon követni, mi minden terjed az emberről a neten, még akkor is, ha egy gyenge pillanatában saját maga tett közzé olyasmit, amit utólag megbánt. Egy amerikai cég, a Reputation Defender havi előfizetési díjért figyeli, mi jelenik meg ügyfeleiről, és 30 dollárért el is távolíttatja a kompromittáló adatokat. Jó útra tért pornósztárok, bűnözők, politikusok: van remény!

Egy meggondolatlanul kifecsegett telefonszám, néhány buta fórumhozzászólás, egy gyenge pillanatban feltöltött házipornó - ki ne hagyott volna maga után kompromittáló nyomokat a neten? Ha nem vigyáz, az ember egy életre eláshatja magát, mert a Google nem felejt, a potenciális barátok és munkáltatók pedig egyre gyakrabban keresnek rá az ismeretlenekre, hogy megtudják, mi mindent felejtett ki az illető szakmai önéletrajzából.

A kompromittáló nyomok eltüntetésének fáradságos munkáját vállalja magára egy amerikai cég, az ügyfeleinek jó hírnevéért küzdő Reputation Defender. Az alapszolgáltatás ára a hűségnyilatkozattól függ: ha valaki fél évre ír alá, 16, ha két évre, 10 dollárt fizet havonta - ezért a pénzért a cég rendszeresen jelentést küld arról, milyen kellemetlen kontextusban bukkan fel az ügyfél neve a neten. Az üzlet nem is a reputációfigyelésben, hanem a nyomok eltakarításában van: ezt a Reputation Defender alkalmanként 30 dollárért vállalja.

Tiszta lappal


Keres és pusztít - a Reputation Defender logója
A cég eleinte csak a gyerekeket próbálta megvédeni attól, hogy a MySpace vagy a Facebook közösségi szájtokra írt, meggondolatlan üzeneteik egy életre megpecsételjék sorsukat - mondta a Wirednek az alapító Michael Fertik. Aztán később felmerült az ötlet, hogy a szolgáltatás a felnőtteknek is hasznos lehet - egyes felmérések szerint például a munkáltatók 26 százaléka keres rá a neten az állásért jelentkezőkre, mielőtt felvenné vagy elutasítaná őket.

A Reputation Defender most háromféle szolgáltatást nyújt egyszerre: a szülők nyomon követhetik, mi mindent árul el magáról gyerekük a neten; a saját jó hírük miatt aggódók értesítést kapnak a róluk megjelent írásokról, képekről és videókról; a magánéletüket féltők pedig arról, hol jelent meg a neten címük, telefonszámuk és egyéb személyes adataik.

Szájtján a cég azt ígéri, szakképzett alkalmazottai külön a célra kifejlesztett módszerekkel nyomoznak az ügyfélre vonatkozó adatok után: "Komolyan vesszük a munkát, hogy Ön nyugodtan aludjon. És mindig az Ön oldalán állunk".

És hogyan működik az eltávolítás? A cég egyszerűen megkeresi az információt közlő hírszájtok, blogok vagy közösségi oldalak fenntartóit, akik persze nem kötelesek bármilyen információt eltávolítani csak azért, mert az valakinek nem tetszik. A Reputation Defender azonban arra épít, hogy az üzemeltetők sokszor inkább szó nélkül eltávolítják a kérdéses szöveget, képet vagy videót, mint hogy hatalmas összegeket veszítsenek egy esetleges perben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás