Szilárda
-4 °C
2 °C

Arcfelismerés a weben

2006.05.27. 13:15
A Riya nevű internetes cég weboldalára miután feltöltöttük fotóalbumainkat, kijelölhetjük, és beazonosíthatjuk a fotókon szereplő személyeket. A kezdeti tanítás után a Riya felismeri a képeken látható embereket és a hosszadalmas manuális felcímkézés helyett, automatikusan feltaggeli a fotókat.
Az egyik legkedveltebb web 2-es alkalmazás az internetes fotóalbum. A kiélezett harc miatt a userek joggal várják el, hogy ingyenes szolgáltatásként, csupán regisztráció után is szinte korlátlan mennyiségben tölthessenek fel képeket. Fizetni azért hajlandóak csak, ha ennél valamivel többet: könnyű használhatóságot, vagy valamilyen extra szolgáltatást kapnak a pénzükért. A piac új szereplőinek nehéz dolguk van, a Flickr hamar kiemelkedett a mezőnyből mára messze maga mögött hagyva versenytársait.

Egy nemrég indult web 2-es silicon völgyi cég, a Riya nem is próbál versenyezni a Flickr által nyújtott tárhely méretével vagy a könnyen kezelhető képfeltöltő alkalmazásaival. Inkább egy olyan "okos" alkalmazást fejlesztett ki, ami igen hasznos lehet a képek tengerében konkrét személyeket keresgélő felhasználóknak. A Web 2-t sokan azonosítják a közösségi szájtokkal, pedig a címkézés, vagy taggelés a nemzetközi köztudatban sokkal jobban kötődik ehhez a fogalomhoz, mint a szociálishálózat építés. A Riya.com-on miután feltöltöttük fotóalbumainkat, az egyes képeken kijelölhetünk személyeket és felcímkézhetjük őket a nevükkel. A Riya az egyes képekhez nemcsak a felhasználó által rendelt címkéket rendeli hozzá, hanem a képfájlokban található egyéb információt is felhasználja. A manuálisan felcímkézett személyeknek nem csupán az arcát próbálja megtanulni a program: figyeli az öltözéküket, a hátteret és azt is, hogy milyen más személyekkel együtt szerepelnek a képeken.

A kezdeti tanítási szakasz után már automatikusan felismeri a képen szereplő embereket, és hozzájuk rendeli a megfelelő címkéket. A Riya fejlesztői is elismerik, hogy arcfelismerő szoftverük sok szempontból alulmaradna az MIT, vagy a Carnegie-Mellon Egyetem hasonló célú alkalmazásaival való összehasonlításban. Burak Gokturk, a cég technológiai igazgatója szerint szoftverük az adott alkalmazáshoz mégis tökéletesen megfelel. A felhasználók egy-egy sorozatban, nagyon sok hasonló témájú fotót készítenek. A képeken szereplő személyek, azok öltözéke, illetve a háttér is szinte ugyanaz. Ezek a személyek sokszor találkoznak majd ugyanezekkel a barátaikkal, és később is szeretnének majd fényképeket feltölteni az Internetre róluk. A Riya azt a szolgáltatást nyújtja nekik, hogy a későbbi feltöltések során nem kell majd majd feltaggelni ezeket a képeket, mert a legtöbb szereplőt nagy valószínűséggel jól be fogja tudni azonosítani a program a fotókon, jelentős munkát spórolva meg ezzel a felhasználóknak. A cég állítása szerint, ha már 500 fotót feltöltöttünk, programjuk 80%-os pontossággal azonosítja be a korábban feltaggelt személyeket.

Más szájtokon is találkozhatunk arcfelismerő alkalmazásokkal. A Myheritage.com nevű genealógiai oldalra például miután feltöltöttük saját fényképünket, a program egy híresség adatbázisból beazonosítja azokat a celebritásokat, akik a leginkább hasonlítanak ránk, amerikaiak ezreinek adva ezzel meg a reményt, hogy rokonságban állnak Angelina Jolieval, vagy Brad Pittel.

Miután az amerikai kormányzat nemrég beismerte, hogy telefonhívások millióit rögzítették az elmúlt években, és nyilvánvalóvá vált, hogy hangfelismeréssel azonosították be a beszélgetések szövegét, az amerikai társadalom igen érzékeny kérdésként kezeli az automatikus hang és képfelismerést. A Riya akár lehetőséget adhat arra, hogy emberek szokásairól: hová, kikkel jár el szórakozni, hová utazik stb., adatokat gyűjtsenek azok tudta nélkül és később ezt az információt felhasználják velük szemben. A Riya pontosan ezért megpróbálja minél jobban védeni a felhasználóit, nehogy az általa nyújtott szolgáltatásokkal éppen hogy elriassza őket a szájt használatától. A userek meghatározhatják azoknak a körét, akik megtekinthetik a képeiket. A szolgáltató azt sem teszi lehetővé, hogy egy idegen fotójának hátterében ismerjenek fel valakit, hisz ez szintén személyiségjogi aggályokat vetne fel. Csak azok az emberek lehetnek automatikusan beazonosítva egy képen, akikre a képek tulajdonosa tanította meg a programot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!