Sára, Márió
2 °C
6 °C

Román csalók ellen küzd az Ebay

2007.06.29. 14:00
A legnagyobb internetes aukciósházba a csalók kiugróan nagy része érkezik Romániából. Az Ebay speciális kommandót küldött Bukarestbe, ahol kiderült, hogy a román rendőrök nem értenek a számítógéphez.

A világ legnagyobb online aukciósháza a megalakulása óta harcol a csalók ellen, akik egyre kifinomultabb eszközökkel verik át az árverések licitálóit, rombolva ezzel az oldal hírnevét és megbízhatóságát. Egy ausztrál konferencián tartott előadásán Matt Henley, az Ebay online biztonsági szolgálatának vezetője elmondta: az elmúlt három évben a csalók feltűnően nagy számban érkeztek Kelet-Európából, azon belül is Romániából.

Technológiai szakadék

2005-ben az Ebay külön csapatot állított fel a román csalók megállítására és a román rendőrök felkészítésére az online bűnözéssel szemben. A jogászokból és IT-specialistákból álló kommandó a cyberbűnözők és a bűnüldözők közötti technológiai-tudásbéli szakadékban látta az online csalás népszerűségét Romániában. "Itt találkoztunk a legagyafúrtabb online csalókkal, akikkel valaha meggyűlt a bajunk; a rendőrök nagy része pedig még életében nem használt számítógépet" - festette le a helyzetet Henley.

A csalások nagy része ráadásul nem is Bukarestbe volt visszavezethető, hanem kisebb, 50-100 ezer lakosú városokba, ahol a rendőrségnek nincs is internetkapcsolata. Volt olyan eset, hogy az online csalás ügyében nyomozó rendőrök ugyanazt a netkávézót használták, mint maguk a csalók.

A csalók új trükkje

Mivel az aukciósházak biztonsági rendszerei már elég kifinomultak, a legegyszerűbb csalás (indítok egy aukciót, felveszem a nyertestől a pénzt, aztán nem küldöm el neki, amit megvett) már nem működik. A csalók taktikát változtattak, és csak az áldozatot szemelik ki az aukciókon, maga az átverés (ami továbbra is ugyanezen az alapon nyugszik) már azon kívül történik. Az árverések végén az utolsó liciteknél lemaradt felhasználókra vadásznak, akikről ezáltal már tudják, hogy mennyi pénzt lennének hajlandók kiadni egy adott dologra, amiről éppen most lecsúsztak.

Ilyenkor elég emailben megkeresni az illetőt azzal, hogy "véletlenül" épp van nekünk egy ugyanolyan eladó cuccunk, mint amiről éppen lemaradt - ha a csalódott licit-vesztes belemegy az üzletbe (és persze semmit nem kap a pénzéért), nem is tud hol reklamálni, hogy átverték.

De hogyan szerzik meg a csalók az áldozatok email-címeit? Az aukciósházak ezeket ugyan titkosan kezelik, de ha az Ebay-felhasználónevet összepárosítjuk a legnépszerűbb levelezőrendszerek címeivel (gmail, hotmail, yahoo stb.), jó eséllyel beletrafálunk az igazi címbe - az emberek szeretik mindenhol ugyanazt a felhasználónevet használni.

A háború folytatódik

A három éves hadjárat ellenére továbbra is magas a román csalók aránya az Ebayen, de a hatóságok bizakodók. Most már legalább benne van a köztudatban, hogy igenis van kockázat abban, ha valaki online csalásba kezd Romániában, ahol az Ebay kampánya előtt egyetlen ilyen esetben sem történt letartóztatás, azóta azonban több száz esetet göngyölítettek fel.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft