11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Hősöket vegyenek!

2000.05.25. 18:55
Megszállott RPG játékosok heteket, hónapokat ölnek abba, hogy egy-egy "izmosabb" karaktert összehozzanak maguknak. De mit történik akkor, ha valakinek nincs kedve mezei parasztként elindulni kis falujából, hogy meghódítsa a világot? Akkor bizony a zsebébe nyúl és vásárol magának egy hőst.
Egy jobb karakter ,,kijátszása" 90-100 napba is telhet
Sokat játszani - ez az egyik alaptétele az RPG (role-playing, szerepjátszó) játékoknak. Minél többet nyomulunk, annál ügyesebbek leszünk, ennek folyományaképpen annál több és nagyobb ellenfelet győzhetünk le, amiből kifolyólag még ügyesebbek leszünk stb... Az ördögi kör ezzel pediglen bezárulni látszik. Aki komolyabb karaktert szeretne teremteni magának az online világban, annak rengeteg időt kell a játékba ölnie, a szolgáltatók és a telefontársaságok nem kis örömére. Egyes tapasztalt játékosok állítják, hogy egy jobb karakter ,,kijátszása" 90-100 napba is telhet.

Az RPG

Az RPG azaz Role Playing Game, magyarul szerepjáték. Ez a játékfajta a számítógépek fejlődésével kinőtte magát a sötét klubszobákból, és már az interneten tenyész. ,,Valósítsd meg önmagad!" lehetne a mottó, de a játék sokaknak inkább kitörést jelent, túllépést saját magukon. A dolog lényege, hogy a játékos választ egy személyt (karaktert), akit ő fog alakítani egy képzeletbeli világban, amelynek kereteit korábban a mesélő, manapság a program szabja meg. Számos lehetőség áll a játékosok előtt, bármilyen mesebeli lényként szerepelhetnek, varázslók, lovagok, elfek, orkok, törpék és hasonlók járják a világok földjeit, veszélyt és kalandot keresve. A fejlődés pedig a kalandok folyománya, minden karakternek vannak bizonyos alapképességei, életereje, sebzése, de vannak extrémebb képességek, például lopakodás, zsebtolvajlás. Ezek a képességek használatuk során fejlődhetnek, illetve különböző varázsszerekkel, varázslatokkal fokozhatóak, amiket persze meg kell szerezni, vagy ki kell érdemelni. A folyamatos fejlődés titka a folyamatos játék. Ezzel biztosíthatjuk, hogy karakterünk minél erősebb, ügyesebb legyen, így válhatunk nagy hősökké. A játéknak gyakorlatilag nincs végcélja, és általában vége sem, kivéve. Ha karakterünk meghal. Ezt kiküszöbölendő kell fejlődni, fegyvereket, páncélokat, varázslatokat gyűjteni, vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődni.

Mit csináljunk akkor, ha rögtön egy alacsonyabb szintű istenséggel szeretnénk kezdeni, ahhoz nem árt egy kis csalás, amit persze a közvélemény nem szeret, csak használ. Eddig ez volt az egyetlen megoldás, de a szolgáltatók, és a becsületesebb játékosok már lehetetlenné tették a csalók tevékenységét. Nincsenek többé halhatatlan karakterek, mindent irtó varázslatok. Marad a becsületes út, azaz vagy játszunk, vagy fizetünk. Nemrégiben ugyanis megjelentek az eBay-en a karakterek és egyéb kiegészítők.

Ha valaki mélyen a zsebébe nyúl, akkor vásárolhat magának hőst, fegyvert, páncélt, varázslatokat, sőt akár épületeket is. A megegyező felek találkoznak valahol Britanniában az Ultima Online világában, egyikük egyszerűen eldobja a kialkudott árut, a partner pedig már veheti is fel, az üzletnek vége. Így juthat különböző nehezen elérhető varázsszerek, fegyverek, páncélzatok birtokába egy amatőr. A dolog persze nem etikus, de működni látszik. A megrögzött, de mégis pénzéhes játékosok máris nagy üzletet csinálnak abból, hogy hosszú napokon át összehozott karaktereiket eladják, sőt egyesek már direkt ebből csinálnak pénzt, egész nap játszanak, begyűjtik az extrákat, aztán szépen eladják őket, esetleg a karakterrel együtt.

Ez idáig nem nagyon látszik jó üzletnek, de ha hozzávesszük, hogy egy-egy ,,táposabb" karaktert 500-1000 dollárért bocsátanak áruba rögtön megérthetjük miért is éri ez meg. A kereslet óriási, napról napra kerülnek fel újabb tételek a különböző e-áruházakba, az aranyakkal telt zacskóktól egészen a kisebb magánhadseregekig. (EverQuest-hez kapható egy 18 főből álló csoport, csupa kigyúrt karakterből, felfegyverezve, 100.000 dollárért! Érdemes figyelemmel kísérni, hogy akad-e vevő.)

Karaktertalálkozó az Ultima világában
Piaci állapotok
Az árveréseken gyakran kínált virtuális értéktárgy az RPG-játékokban használatos pénz. Virtuális kincsesládánkat eladhatjuk párszáz valódi dollárért, ami jó üzlet. Általános árucikk továbbá minden használati tárgy, fegyver, varázsital egyebek. A térképekért, varázslatokért már nagyobb összeget kell leperkálni. Egy jobb tóparti ingatlan szintén költségesebb darab, de az igazi slágernek még mindig a karakterek számítanak. Több száz napja létrehozott, tehát már idősnek és tapasztaltnak mondható hősök, varázslók cserélnek gazdát.

Az ellenzők

Eladó hordozható ércolvasztó
,,Nem szép dolog másokat pénzért vásárolt tápos karakterekkel szívatni." Ez a többség egybehangzó véleménye. Legtöbbjük kezdő, akik tényleg azért játszanak, hogy fejlődjenek, nem csak villogni szeretnének. Mások elvi megfontolásokból ódzkodnak az ilyesmitől, szerintük tisztességtelen, hogy amiért ők hosszú órákon át küzdöttek, szörny hegyeket hagyva maguk után, azt más pár dollárért egyszerűen megveszi. Jobban belegondolva: igazuk van.

A szolgáltató cégek máris erélyesebb fellépést ígérnek, sőt az első lépések már meg is születtek. Az EverQuest-et szolgáltató Sony átírta a programot, oly módon, hogy a különlegesebb dolgok nem átruházhatóak, illetve nem eldobhatóak. Ily módon a cuccok már nem cserélhetnek gazdát, de a karakterek eladását ezzel még nem küszöbölték ki.

És a vesztesek

Harc a tengeri szörnnyel
Képtelenség abbahagyni
A Sony szerint azért sem szerencsés az üzletelés, mert egyesek kihasználják a kezdők tudatlanságát, és drágán eladnak nekik használhatatlan, vagy rossz hírű karaktereket, amelyekkel a szerencsétlen vevőnek kell boldogulnia. Az online RPG játékok a játékosok szerint megunhatatlanok, mindig tartogatnak valami újat, és a folyamatos fejlődés miatt képtelenség abbahagyni. Ez lehet az oka, hogy a különböző szolgáltatóknál már százezres nagyságrendben regisztráltatják magukat a felhasználók, ami az üzletek kötését követhetetlenné teszi. A kereskedelem tehát továbbra is élni fog, amíg határozottabban nem lehet fellépni a ,,seftelők" ellen. Ezek szerint unatkozóknak, illetve RPG fanatikusoknak jó befektetés lehet egy modem és előfizetés, hiszen egy jobb karaktert komoly pénzért adhatnak el.


  • Hírek
  • Bankszámla