Piroska
-2 °C
5 °C

Műholdas megfigyelőrendszer magáncélra

2004.12.01. 12:29
Valós időben működő műholdas megfigyelőrendszert fejlesztett ki a torontói York Egyetem egyik kutatója. A technika a Föld bármely pontján bevethető; segítségével azonosítani lehet egy autó típusát, igaz, az emberi arcot már nem. A rendszert az interneten keresztül elméletileg bárki használhatja. És bár az üzembe helyezés még várat magára, a magánszférához fűződő jogok védelmezői máris tiltakoznak.
Mindent lát, mindent feltérképez és mindent meg is jelenít az a műholdas térfigyelő rendszer, amelyet alkotója, Vincent Tao, a torontói York Egyetem mérnöke SAME (See Anywhere, Map Anywhere) névre keresztelt. A közelmúltban bemutatott rendszer a műholdaktól származó adatokat a földfelszíni forgalom- és időjárás-figyelő eszközök adataival frissíti, így valós idejű képet képes közvetíteni a Föld bármely pontjáról. A rendszer 60 centiméteres felbontásra képes, ami azt jelenti, hogy a közvetített képeken egy autó típusa könnyűszerrel azonosítható; igaz, az emberi arc már nem.

Klikk, zúm, sztrím

A SAME ugyanazt a valós idejű streaming technikát alkalmazza, amit például egyes netes médialejátszók. A felhasználói felületen, egy weboldalon elég egy hely koordinátáit megadni, hogy a világűrből egyenesen egy kies mellékutcára zúmoljon a kémkedő kedvű internetező. Tao szerint a földfelszínt három dimenziós formában megjelenítő rendszer használható hadügyi vagy akár környezetvédelmi célokra is, a gyakorlati bevezetésre pedig akár már jövőre sor kerülhet.

Katasztrófaelhárítás karosszékből

A mérnök, akinek szakterülete a Kanadában a nyolcvanas években "feltalált" geomatika, olyan jövőt vízionál, ahol a közlekedést, az időjárást, a vízállást és a szeizmikus mozgásokat figyelő szenzorok adatai globális szinten kapcsolódnak össze egy központi feldolgozó egységben. Így a mostaninál jobban fel lehetne készülni például az elkerülhetetlen természeti katasztrófákra. Azt azonban Tao is elismeri, hogy a rendszer legizgalmasabb alkalmazási területe a megfigyelés és a kémkedés - ezt pedig sok személyiségi jogi szakértő aggályosnak találja.

A jogvédők szerint bármely a SAME-hez hasonló, megfigyelést végző rendszer alkalmat adhat a visszaélésekre, arra pedig érdemes különösen nagy figyelmet fordítani, hogy ki fér hozzá az adatokhoz, illetve hogyan tárolja és mire használja fel azokat.