Gerzson
-3 °C
3 °C

Az Apple a Sátán ellen

2001.06.19. 16:28
Az Apple ügyvédjeinek kérése nyomán eltávolította weboldaláról a cég logóját és jelmondatát a Sátán Egyháza.
Anton Szandor LaVey
Sehogy sem gondolkodik
A sátánisták immár nem öregbíthetik az Apple Macintosh termékeinek hírnevét, miután a cég ügyvédei útján megkérte a hivatalos amerikai Sátánista Egyház webmesterét, hogy távolítsa el oldalukról a "Made with Macintosh" (Macintosh-sal Készült), illetve a "Think Different!" (Gondolkodj másként!) logót.

A "Gondolkodj másként!" felirat eddig az egyház alapítója, az 1997-ben elhunyt Anton Szandor LaVey arcképét díszítette. Az ifjúkorában oroszlánidomárként tevékenykedő LaVey 1967-ben San Franciscóban alapította sátánista egyházát, azzal a céllal, hogy különböző sátános témájú filmekben sátánszakértőként fellépve jó nagy pénzeket kaszáljon. A LaVey főpapi posztját megöröklő Peter Gilmore (nem azonos az Onedin családban szereplő afrofrizurás vállalkozót alakító színművésszel) webmester beismerte, hogy a Sátán Egyházának honlapját Macintosh-on készítette - a kisegyház azonban nem vállalhatott fel egy drága pereskedést a nagyvállalat ellen.

Ötkilós kalapács

A Macintosh egyébként utoljára 1984-ben feszegetett hasonló ideológiai jellegű kérdéseket, amikor nagy sikerű "Nagy Testvér" kampányuk reklámfilmjében egy jó felépítésű és futótechnikájú fiatal nő egy ötkilós kalapácsot hajít az óriás kivetítőn propagandizáló Nagy Testvér arcába. A reklám minden idők második Super Bowl idején leadott kedvenc reklámja lett Amerikában. A bálványdöntögetés azóta szervesen beépült a vállalat imázsába.

Grácia ötkilós kalapáccsal
Csak így van másként
Az Apple szóvivője nem kívánta kommentálni a sátánisták ügyét. Annyi minden esetre ismert, hogy a vállalat fenntartja a jogot logóinak visszavonására, amennyiben azok olyan (például ízléstelen) oldalon jelennek meg, amely rossz fényt vethet az Apple-ra. A eset innentől egyszerű.

A sátánisták ugyanakkor szomorúak. "A pengeváltás kifejezetten elfordított minket az Apple ízlésétől" - mondta Gilmore a Reutersnek, majd kifejtette, hogy a harapásnyommal ellátott alma egyértelmű utalás a bibliai teremtéstörténetre (a tudás almája, bizony), és mint ilyen, maga is sátánista jelkép.