Új tudományos kereső a Google-től

2004.11.23. 11:00
Tudományos értekezések, szakdolgozatok és tanulmányok között keres a Google nemrégiben üzembe állított alvariánsa, a Google Scholar.
Az olyan innovatív kísérletek után, mint a Froogle vagy a Google Desktop Search, újabb Google-mutáció jelent meg: a Google Scholar a tudományos világ által produkált elektronikus dokumentumokban keres. A Google egyelőre úgy döntött, hogy a Scholaron lemond specialitásáról, a keresőtalálatnak álcázott hirdetések közléséről, azt viszont nem tartja kizártnak, hogy később a tudományhoz valamilyen módon kapcsolódó reklámok megjelennek a találati oldalakon.

Szerzőt, szöveget

A keresővariáns újdonsága az "author:" előtag, amely elsősorban egyes szövegek szerzőinek előásását könnyíti meg, de a szerző-írás párosra is könnyebben rátalál, mint ha nem használnánk a prefixumot. Az [author:Einstein] keresőkifejezés például kevéssel több, mint 2000 találatot hoz, ami eltörpül ugyan a nagy testvér Google 8,5 milliós eredményéhez képest, de a Scholar precízen közli a találat fajtáját (hivatkozás; könyv), és az arra vonatkozó további hivatkozások számát is feltünteti.

Új fegyver a csalók ellen

Azon kívül, hogy az önbizalomhiánnyal küzdő szerzők kedvenc szórakozása, az úgynevezett egoszörcs ezentúl pontosabb találatokat hoz, a Google Scholar a fizetős szoftverek piacára is hatással lehet: nagyszerűen alkalmazható ugyanis az akadémiai csalók, plagizálók és etikátlan kopipésztelők lebuktatására. Könnyen megeshet, hogy a Scholar elterjedése befolyással lesz az olyan cégek eladásaira, mint a német Mediaphor, amely 125 dollárt kér Plagiarism-Finder nevű programjának 1.09-es verziójáért - a szoftver a neten fellelhető PDF és Word dokumentumokban található egyezések alapján igyekszik elkapni a csalókat. Egyik versenytársa, az amerikai Turnitin a dobozos megoldás helyett testre szabható plágiumvadász-szoftvert árul, testre szabott összegért, és ügyfelei között több száz amerikai középiskola és egyetem található.  • Tippek
  • Hírek