Szilárda
0 °C
6 °C

Welcome to Silicon Valley

2005.10.03. 10:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Féltve őrzött titok, rejtélyes mítosz vagy csak a jó levegő meg a víz? Mitől Szilícium-völgy a Szilícium-völgy? Kiküldött tudósítónk hosszas töprengés után Google-falvára helyezte főhadiszállását, aztán elindult a királyi úton. De hová vezet vajon az El Camino Real?

Szilíciumban gazdag, kellemes napot kívánok minden kedves olvasónak innen a napfényes Kaliforniából, pontosabban abból a völgyből, ahol az Apple-alapító Steve Jobs bölcsője ringott, ahol az idők során olyan nagyságok eresztettek gyökeret, mint az Adobe, a Sun, az Intel, az Ebay és a Yahoo, és olyan nagyságok mentek tönkre pillanatok alatt, amelyekre ma már nem is emlékszik senki. A Szilícium-völgy évtizedek óta erős mágnesként vonz mindenkit, akinek köze van az infotmációtechnikához: a hardvereseket, a szoftvereseket, a hálózatosokat, a kockázatitőke-befektetőket és a kockázatitőke-befektetőkre vadászó garázscégeket - a tévhit szerint azért, mert a közelben terem a szilícium. Én nem hiszek a tévhitekben, én azt gondoltam, valójában csak jó az idő és közel a víz, de senki sem hitt nekem. Bizonyítékra volt szükségem.

#alt#
Kis lépés ez nekem...

Mivel otthon amúgy is szürkére fordult az ősz, hű hitelkártyámat a hónom alá, hű napszemüvegemet a homlokomba csaptam, és a mítosz nyomába eredtem. Most itt ülök a napsütötte számítástechnika kellős közepén, előttem a Csendes-óceán, mögöttem a San Franciscó-i öböl, körülöttem csupa Birkenstockból előbújó, lebarnult vádli, megannyi klaviatúrán edzett, inas kéz, és bennük annyi Grande Nonfat Mint Moca Chip Frappuccino, amennyivel föl lehetne tölteni az egész völgyet. Igen, valami ilyesmire számítottam!

Szilícium versus szilikon
A szilícium (angolul silicon) kémiai elem, kikerestem, Si néven benne van a periódusos rendszerben, szemből nézve közvetlenül a szén alatt, az alumíniumtól jobbra, a foszfortól balra. A szilíciumot félvezető tulajdonsága miatt előszeretettel használják a számítástechnikában elengedhetetlen csipek gyártásához - innen kapta nevét a Szilícium-völgy. A szilikon (angolul silicone) ezzel szemben szervetlen polimer, zselés állagú műanyag, színtelen, szagtalan, vízben nem oldódó, hőre érzéketlen vegyület. Gyakori felhasználási területe a műmell. Angolul mindössze egyetlen betű a különbség, de ez magyarul is számos félreértésre adhat alkalmat, és ad is.
A most tárgyalt geopolitikai képződményt társaságban emlegesse nyugodtan Szilikon-völgyként, és ha valaki beszól, nézzen bele jelentőségteljesen a dekoltázsába, majd hivatkozzon arra, hogy ha Kósa Lajos debreceni polgármester, Hankiss Elemér társadalomtudós és Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke megteheti, akkor megteheti bárki.

A traktor, a királynő meg én

A Szilícium-völgy bejárásában segítségemre vannak hű útitársaim, egy V6-os agregáttal felszerelt, kisebb mezőgazdasági gép benyomását keltő, 3,5 literes, 200 lóerős Chevrolet Malibu, amit a San Franciscó-i repülőtéren a "kompakt" kategóriában tolt a seggem alá a kölcsönzős; egy Szilícium-völgy-térkép, amit imádok kiteregetni a motorháztetőn, kiváltképp mert bőven elfér rajta; és végül Queen Latifah, a természetes méretű szépség, a hiphop First Ladyje, akit a San José-i ócskapiacon szereztem három dollárért, miután rádöbbentem, hogy nem hoztam magammal se csajt, se zenét.

#alt#
Benzinfaló bérmalibu és az obligát térkép a motorháztetőn

Főhadiszállásomat hosszas töprengés után a völgy kellős közepén, Mountain View-ban ütöttem fel. Felüthettem volna San Joséban is, ami a Szilícium-völgy fővárosának nevezi magát, Sunnyvale-ben is, ami a Szilícium-völgy szívének nevezi magát, Cupertinóban is, mert ott székel az Apple, vagy éppen Palo Altóban, mert ott székel a Sun. Engem mégis Mountain View vonzott, mert itt meg a Google székel, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő cége, nemcsak az Apple-höz vagy a Sunhoz képest, hanem minden céghez képest. És ha igaz az, amit az emberek pusmorognak - vagyis hogy a Google saját hálózatot épít, és az internetet nemsokára Googlenetnek hívják majd -, egyhavi modemes kapcsolat árába fogadok, hogy ez az igazi főváros, nem holmi szentjózsef.

Van királyi út?

Irigység ellen szilícium
Könnyen előfordulhat, hogy a kedves olvasó most irigyel engem. Ne tegye! Itt nincs egy rendes kocsma, sehol nem lehet rágyújtani, és ha a zöld lámpánál végrehajtott szolid gázadásra véletlenül megcsikordulnak a Malibu gumijai, úgy néz rám az utca embere, mintha statiszta lennék a Született gyilkosokból. Itt csak rend van és szilícium, ezért viszont kár ilyen messzire utazni. Ha azt szeretné érezni, amit én érzek, javaslom, szedjen otthon vény nélkül kapható szilíciumkapszulát, amitől jobban nő a haja és a körme, rugalmassá válik a bőre, és még a térdízületei is rendbejönnek!
Főhadiszállásom, a spanyolos eleganciával csak "Budget Motelnek" (olcsó motel) nevezett intézmény Észak-Amerika minden bizonnyal leglepattantabb hálóhelye, mégis egyszerre két tulajdonságával férkőzött a szívembe: az első, hogy itt van internet, ami a szomszédos procc American Innben például nincs. Hja, Googlenet ide vagy oda, a Szilícium-völgyben sem wifiből van a kerítés! A másik a történelmi jelleg: lepattant főhadiszállásom ugyanis a historikus jelentőségű El Camino Real nevű utcában van. Ez az utca hatszáz mérföld - úgy 900 kilométer - hosszú, Sonomától San Diegóig tart, és mellesleg hosszában átszeli a Szilícium-völgyet, ami nekem épp kapóra jön. Az El Camino Realt még a XVII. században építették a spanyol gyarmatosítók, hogy összekössék egymással a kaliforniai katlikus missziókat. A neve azt jelenti: "a királyi út", és azt remélem tőle, közelebb visz ahhoz, hogy megértsem a Szilícium-völgyet úgy geopolitikailag, mind emberileg.

Most megyek, hónom alá csapom Latifah-t, bepattanok hű bérmalibumba, letekerem az összes ablakot, feltekerem a volumét, beállítom 35-re a tempomatot, és elindulok a királyi úton. Azért vigyázok, hogy ne csikorogjak.