Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Sobig féreg új változata tömi el a levelesládákat

2003.08.19. 16:56
Már Magyarországon is hatalmas levélforgalmat generál a Sobig féreg új, "F" változata. A féreg Windows 95, 98, ME, NT, 2000 és XP rendszereken működőképes.
A korábbi Sobig-változatokhoz hasonlóan az új variáns is saját beépített SMTP levelező klienssel rendelkezik, ennek segítségével továbbítja magát a fertőzött gépen található emailcímekre. A féreg - szintén hasonlóan elődeihez - a .dbx, .hlp, .mht, .wab és .html fájlokban kutat emailcímek után. A Trend Micro vírusirtó cég közepes veszélyességi kategóriába sorolta a vírust.

Filterrel szűrhető

A Sobig.F tárgymegjelölései és csatolmányai:
Re: Thank you!
Thank you!
Re: Details
Re: Re: My details
Re: Approved
Re: Wicked screensaver
Re: Your application
Re: That movie

your_document.pif
document_all.pif
thank_you.pif
your_details.pif
details.pif
document_9446.pif
application.pif
wicked_scr.scr
movie0045.pif

A levelek szövege mindig "See the attached file for details" vagy "Please see the attached file for details", ezért emailfilterrel könnyen kiszűrhetők. A levelek tárgyát és a melléklet nevét rövid listákból választja ki véletlenszerűen a vírus, a lehetséges változatok itt jobbra, keretben olvashatók. A melléklet mindig .pif vagy .scr kiterjesztést szimulál.

Terjedése során a kigyűjtött emailcímeket használja fel a a feladó meghamisítására. Amennyiben a vírus által automatikusan küldött levél nem ér célba, a hibajelzés és benne a visszapattanó fertőzött üzenet ahhoz a személyhez érkezik meg, akinek a címét a vírus a feladó meghamisításához felhasználta.

A Trend Micro szerint az első fertőzéseket Norvégiában és Spanyolországban regiszrálták. A féreg Windows 95, 98, ME, NT, 2000 és XP rendszereken működőképes.