Piroska
-2 °C
5 °C

Tüntetők blokkolták a Fehér Ház telefonjait

2003.02.27. 13:06
A Kapitólium telefon- és faxvonalai szerdán egy ideig égtek, később pedig megszűntek működni, mivel több mint százezer polgár telefonált, faxolt és küldött e-mailt a Fehér Ház különböző információs vonalaira, így fejezve ki tiltakozását a Bush-adminisztráció által tervezett iraki háború ellen.
Az első washingtoni virtuális tüntetés során a protestáló tömeg koordináltan rohamozta meg az interneten és a telefonvonalakon át a Szenátust és a Fehér Házat. Az akciót szervező, 32 háborúellenes csoportot tömörítő Win Without War(Győzzünk Háború Nélkül) koalíció szerint a szerdai napon közel félmillió ember próbált elektronikus kapcsolatba lépni a különböző washingtoni tisztviselőkkel. "Az amerikai nép az iraki válságot az Egyesült Nemzetekkel való együttműködés révén szeretné megoldani" -nyilatkozta Tom Andrews, a WWW nemzeti vezetője.

Döglött központ

Andrews szerint célkitűzésük az volt, hogy minden egyes percben, minden egyes irodában csörögjön a telefon. Véleménye szerint a kampány során többszörösen is túlteljesítették ezt a célt, hiszen a Fehér Ház összes információs és központi vonalán csak a hibaüzenetet közlő gépi felvétel volt hallható a nap során. A nap végére a szervezet információi szerint már egymillió hívást - beleértve a faxokat is - bonyolítottak le a tiltakozók. A helyi legnagyobb szolgáltató, a Verizon szerint azonban csak kicsit volt nagyobb a telefonhívások volumene, mint az átlagos, ám pontos számadatokat nem kívántak közölni az újságírókkal.

Majdnem teljes támadás

A Reuters tudósítói több szenátor irodáját is megpróbálták felhívni, de a legtöbb helyen foglalt jelzésbe ütköztek. Az egyik floridai demokrata szenátor, Bob Graham irodája például 400 hívást kapott az első három órában. Ugyanakkor volt, aki kimaradt a szórásból: a nebraskai republikánus Charles Hagel irodájában hiába rettegtek előre, csak nem akart senki spammelni.

Sikeres online szervezés

A WWW szerint közel 500 ezer protestáló regisztrált a csoport honlapján, hogy részt vehessen a kampányban. Legtöbbjük azt az utasítást kapta, hogy az előre pontosan megadott időpontokban telefonáljon.

A telefonhívások mellett a kampányszervezők szerették volna elérni, hogy körülbelül 50 ezer faxüzenet is beérkezzen a washingtoni irodákba. Ennek érdekében egy internetes fax-továbbító cég segítségét vették igénybe, melynek szolgáltatása révén egyszerűen tudtak a regisztrált felhasználók akár több ezer faxot is küldeni pillanatok alatt.

Angliában már bevált módszer

A megoldást már az Egyesült Királyságban is alkalmazták- írja a Wired. Akkor a parlamentet próbálták arra kényszeríteni, hogy vonjon vissza egy vitatott beadványt a személyi igazolványok bevezetéséről Anglia területén. A sikeres akció komoly nyomást gyakorolt az angol képviselőházra a tervezet vitája során, melyet végül elvetettek.

A tüntetések szervezésének egyre elterjedtebb módja az internetes kommunikáció felhasználása. Az olyan csoportok, mint a januári tüntetések szervezője, az Act Now to Stop War an End Racism (ANSWER) ilyen módon akár hetek alatt is ezreket képes összehívni. A szervezet januárban 25 országban koordinálta egyszerre a megmozdulásokat és mindezt telefonon és e-mailen.