Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Letartóztatták a spimelő tinédzsert

2005.02.22. 11:57
Email helyett online üzenőrendszeren keresztül küldött kéretlen reklámleveleket egy amerikai tinédzser. Anthony Greco az első, akit az Egyesült Államokban spimelésért letartóztattak.

Csapdába csalta és letartóztatta a rendőrség azt az amerikai tizenévest, aki néhány hónap alatt összesen másfél millió kéretlen reklámüzenetet küldött a mySpace.com közösségi szájt felhasználóinak. A tizennyolc éves Anthony Greco nem emailben (spam), hanem a szájt online üzenőrendszerén keresztül küldte áldozatainak a pornóhirdetéseket és jelzáloghitel-ajánlatokat - ezeket az üzeneteket az angol "instant messaging" kifejezés kezdőbetűi alapján "spim"-nek nevezik.

A repülőtéren csalták csapdába

Amellett, hogy reklámokkal árasztotta el a mySpace felhasználóinak chatablakait, Greco állítólag meg is zsarolta a céget. Azzal fenyegetőzött, hogy közzéteszi a spimek célba juttatására alkalmas módszert, hacsak a mySpace nem engedélyezi neki hivatalosan is a reklámküldést. A cég látszólag belement az üzletbe, de közben értesítette a rendőrséget. Grecót azzal csalták New Yorkból Los Angelesbe, hogy azt ígérték neki: találkozhat a mySpace elnökével, Tom Andersonnal, aki hajlandó exkluzív reklámszerződést aláírni vele.

A tinédzsert a rendőrség Los Angeles nemzetközi repülőterén tartóztatta le. Az illetékes helyettes ügyész a Cnetnek megerősítette, hogy valóban ez volt az első eset, amikor valakit azonnali üzenetek kiküldéséért tartóztattak le az Egyesült Államokban. Brian Hoffstadt szerint ugyanakkor Greco esete a jéghegy csúcsa csupán: a helyettes ügyész elképzelhetőnek tartja, hogy az esetet a kéretlen spimek áradata követheti.

A mySpace közösségi életében részt vevő felhasználók a szájton személyes oldalakat hozhatnak létre és blogokat is vezethetnek. A cég 2003 decemebrében tette lehetővé, hogy a regisztrált felhasználók rövid üzeneteket is válthassanak egymással - a hatóságok szerint Greco csaknem egy évvel ezután, tavaly ősszel kezdte a spimelést.