Ha jön a népharag

2000.01.25. 14:55
Átfogó internetes kampány indult a Star Wars filmek digitális megjelenését követelve. A felbőszült tömegek már tavaly ősszel méltatlankodva fogadták George Lucas bejelentését, miszerint 2006 előtt ne számítson tőle DVD-re senki. A végső lökést az áprilisi Baljós árnyak videopremierje adta meg, amikor kizárólag VHS-formátumban kerül a boltokba a kultmese legutolsó darabja.
Mostanra a sokadik internetes nyílt levél és megtelt fórum után létrejött az első komoly kampány, ami a Star Wars eredeti trilógiáját és az első epizód megjelenését követeli DVD-n. Az egyik legnívósabb online DVD-magazin, a The Digital Bits a DVDFile.commal és a Digital Man Interactive-vel összefogva nyílt levelet fogalmazott meg, amit a Daily Variety január 24-i számának hirdetéseként juttattak el Lucashoz. Egy nap alatt több mint 1000 aláíró állt ki a petíció mellett, akik azt kérik a mestertől, változtasson álláspontján és jelentesse meg a filmeket.

A DVD-forradalmat 1997 óta fájó szívvel követő Star Wars fanatikusok teljesen kiakadtak Lucas bejelentésén, hogy ne várjanak DVD megjelenésre a következő öt-hat évben, mert nincs ideje vele foglalkozni. Lucas azzal érvelt, hogy valami egészes különleges változatot szeretne kiadni kezei közül (avatottak gondoljanak a Mátrix DVD extráinak sokszorosára), de most nagyon elfoglalt. Jelenleg a második rész forgatókönyvén dolgozik, aztán ugye a forgatás, és már itt is van a harmadik rész minden gondja-baja. Tavaly télen több oldal feldobta, hogy a Baljós árnyak tavasszal esetleg meghozhatja az első DVD-t, amivel egy ideig kihúzhatják az elvonási tünetekkel szenvedők. Lucas egy tollvonással aztán ezt is elintézte, mivel idén áprilisban csak a VHS-verzió jelenik meg, DVD-ről semmi hír.

A Baljós árnyak premierjekor jókora botrányt kavart, hogy a neten elegendő sávszélességegl bárki letölthette az egész filmet, változóan pocsék minőségben. Az azóta eltelt idő alatt ismereteink szerint legalább három hamisított DVD jelent meg, amik szélesvásznú képe ugyan még mindig alulmarad a VHS-minőségével szemben, ellenben rohamsebességgel terjed az eBay aukciói között. Hasonló sorsra jutott az eredeti trilógia is, amit már a feljavított VHS-kazetták felhasználásával készítettek a piaci űrt felismerő dél-kelet ázsiai zugvideósok. Az online feketepiac, mint minden internetes kereskedelem, óriási tömegekhez jut el, s a felvásárlóerő napról napra növekszik. 1999 végére 5 millió asztali DVD-lejátszó és 10 millió DVD-ROM talált gazdára csak az Egyesült Államokban. A Lucasfilmet úgy látszik, ez nem kifejezetten zavarja, pedig tavaly nyáron még a Baljós ányak FTP-elérhetőségét is ki szerették volna cenzúrázni a Törzsasztalból.

Nem tudni, mire vár George Lucas, mert a "különleges" DVD-verzió elhalasztásának problémáját már megoldották a rajongók. Ráhagyták Lucasra, készítse el a dobozos szettjét a hat filmmel, amikor jónak látja, ők beérik a csupasz filmeket hordozó korongokkal. A jó öreg George szégyenlőssége azért sem érthető, mert annak idején nem volt rest egymás után háromszor kiadni a trilógiát VHS-en. Először mindeki örült, hogy annyi év után végre ismét elérhető lett a videoverzió. Hamarosan követte ezt a szélesvásznú, digitálisan feljavított THX-hangú változat, amit már eredeti nyelven vehettek meg a gyűjtők. A koronát a digitálisan felújított változat tette fel a Lucasfilm marketingesei fejére, a karácsonyi dobozos Csillagok Háborúja, a hozzá tartozó duplacédés soundtrackkel.

Lucas valószínűleg nem érzi a zavart az erőben, eddig legalábbis még nem reagált érdemben a rajongóinak. Több Star Wars honlap szerint már a Baljós árnyak írásakor elvesztette a kapcsolatot a törzsközönségével, beáldozta a huszonharmincasokat a legfiatalabb generációért. A 70-80-as évek fordulóján sci-fire szocializált fiatalok hiába vásárolták azóta szorgalmasan a könyveket, játékokat, pólót-babát-bögrét, most a rajtuk felkapaszkodott Lucas-birodalom magasról tojik a fejükre.

Az internetes szervezkedésnek egy DVD-vel kapcsolatos téves elképzelés már megitta a levét: a lejátszásonként pénzt szedő DivX-formátum tavaly a vásárlók bojkottjának közbenjárásával szép csöndben kimúlt. A Bajlós árnyak premierjére szintén a neten szervezték az egyhónapos filmváró sorbanállást. Ezt a happeninget rendesen kihasználta a Lucasfilm is, Los Angelesben több szereplő látogatott el a mozikhoz ,,véletlenül" a rajongókat heccelni, amik jótékony extrapublicitást adtak az amúgy is halálra reklámozott filmnek. Utóbbi ismeretében nem kizárt, hogy most is csak a kellő figyelmet szeretne magára irányítani a Lucasfilm a DVD-k premierje előtt, csak nehezen képzelhető el, hogy erre nekik még szükségük lenne.  • Tippek
  • Árfolyam